Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Straipsniai


Džiovinti vaisiai tai ne tik maistas

2008-06-10 09:00:11

Receptai

Daugelis girdėjo, kad daug naudingiau sukrimsti saujelę džiovintų vaisių nei gabalą riebaus pyrago. Tikrai ne be reikalo.

Kaloringi, bet vertingi

Džiovinti vaisiai yra saldūs, nes juose daugiau natūralaus cukraus – fruktozės ir gliukozės – nei šviežiuose vaisiuose. Šie angliavandeniai greitai patenka į kraują ir suteikia „skubios“ energijos. Kad pasisotintum, džiovintų vaisių reikia mažiau nei šviežių.

Džiovinti vaisiai kaloringi, bet po džiovinimo juose išlieka organizmui labai vertingų medžiagų: kalcio, geležies, magnio, kalio, fosforo, pektinų ir kt. Juose yra ir virškinimą gerinančios ląstelienos.

Gydomosios savybės

Figos. Šiuose vaisiuose yra fermentų, skatinančių virškinimą, biologiškai aktyvių medžiagų, stabdančių vėžio ląstelių dauginimąsi.

Kriaušės. Padeda iš organizmo šalinti nuodingas medžiagas ir sunkiuosius metalus. Jose daug kietos ląstelienos, kuri normalizuoja žarnyno veiklą.

Razinos. Gausu boro, kuris padeda organizmui pasisavinti kalcį, tad stabdo osteoporozę (kaulų retėjimą). Taip pat turi nemažai kalio, reikalingo širdies darbui.

Abrikosai. Turi daug kalio, fosforo, būtino kaulams, bei geležies (patariama valgyti sergant mažakraujyste), daug vitamino A, reikalingo regėjimui.

Datulės. Jose yra medžiagų, cheminėmis savybėmis panašių į aspiriną. Ne veltui seniau šiais vaisiais gydydavo peršalimą ir galvos skausmus.

Papajos. Turi šiek tiek fermento papalino, kuris padeda virškinti baltymus, nemažai – betakaroteno, reikalingo normaliai akių ir gleivinės veiklai palaikyti.

Parengė L.Žukaitė

"Sekundė"
http://www.sveikatossodas.lt


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!

Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Gostautas, Eisvydė, Marcijonas, Agnė.

Pasveikink!

Anekdotas

Draugė draugei:
- Kaip tu gali šitaip apgaudinėti savo vyrą?
- O ką, žinai kitokių būdų?

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą