Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Žodynas


Sojų padažas


 


Sojų padažas - vienas sojų produktų, skystis, pasižymintis ruda spalva, sūriu skoniu, ir plačiai naudojamas kaip vienas pagrindinių prieskonių Tolimųjų Rytų virtuvėse.Sojų padažas išrastas Kinijoje ir naudojamas nuo labai senų laikų.


Gamyba


Sojų padažas gaminamas išvirtas sojų pupeles su kai kuriais priedais fermentuojant su specialiu raugu ir druska. Fermentavimo metu išsiskiriantis skystis ir yra sojų padažas.


Rūšys


Priklausomai nuo fermentacijos trukmės, sudėtinių produktų, gaunama daugybė padažo rūšių, kurios varijuoja įvairiuose regionuose. Dažnai šie padažai yra tiek skirtingi, kad jų vienu kitu pakeisti negalima.


Kiniškieji padažai


Kinijoje dauguma padažų gaminami vien tik iš sojos, kas suteikia jiems gana stiprią konsistenciją ir skonį. Išskiriamos šios pagrindinės rūšys:


* Shēngchōu - pasižymintis gana šviesia spalva ir sūriu skoniu, vartojamas dažniausiai
* Lǎochōu - ilgai brandintas ir pagardintas melasa. Turi salstelėjusį skonį.
* Tirštasis - sutirštintas cukrumi ar krakmolu, vartojamas šaltiems patiekalams.


Japoniškieji padažai


Japoniškieji padažai gaminami naudojant nemažai kviečių, kas padažui suteikia specifinį skonį ir kvapą.


* Koikuchi - Kilęs Kantō regione ir pats populiariausias. Gaminant soja ir kviečiai naudojami lygiomis dalimis.
* Usukuchi - Paplitęs Kansai regione, ir pasižymi šviesesne spalva ir sūrumu. Jo gamyboje naudojama iš fermentuotų ryžių gaminama saldi amazake.
* Tamari - Artimiausias Kiniškam sojų padažui, nes naudoja labai mažai kviečių. Pasižymi tirštumu, sodriu skoniu, paplitęs Chūbu regione. Labai dažnai šis padažas gaunamas ir skysčio, likusio fermentuojant sojų pastą.
* Shiro - Labai šviesus padažas, kurio gamyboje kviečių vartojama gerokai daugiau nei sojų, dėl ko pasižymi saldumu.


Korėjietiški padažai


Korėjietiški padažai, artimi kiniškiems, gaminami tik iš pupų, ir dažnai yra sojų pastos fermentacijos šalutinis rezultatas.


wikipedia.org


 


 

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Filemonas, Sikstas, Rimkantas, Girmantė, Odeta.

Pasveikink!

Anekdotas

Girtas žmogus skambina į duris ir klausia:
- Ar aš čia gyvenu?
- Ne.
- O kas tada čia gyvena?
- Aš.
Skambina į kitas duris:
- Ar aš čia gyvenu?
- Ne.
- O kas čia gyvena?
- Aš.
Skambina į trečias duris:
-Ar aš čia gyvenu?
- Ne.
- O kas čia gyvena?
- Aš.
- O kodėl tada tu gyveni visur, o aš niekur?

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą