Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Straipsniai


Žuvų ikrai

2008-07-14 17:20:56

Receptai

Janina Kondrotienė
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja-valstybinė veterinarijos inspektorė

Žuvų ikrai – produktas, gaunamas iš lytiškai subrendusios žuvies patelės lytinių liaukų (kiaušinėlių) ir yra labai vertingas maisto produktas.

Yra dvi pagrindinės ikrų rūšys:

juodieji, kurie gaminami iš eršketinių žuvų ikrų (rusinio, sibirinio, amūrinio, žvaigždėtojo (sevriuga), baltojo, bukasnukio, atlantinio (sturys), adrijinio, sachalininio, aralinio (šypas), persinio eršketų ir kt.)
raudonieji, kurie gaminami iš lašišinių žuvų ikrų (rytinės lašišos (raudonoji, didžioji, karališkoji lašiša, kuprė, keta ir kt.), dunojinės lašišos ir kt.). Raudonieji ikrai būna nuo švelniai oranžinės iki ryškiai raudonos spalvos. Ikrai taip pat gaminami ir iš kitų rūšių žuvų – lydekų, kuojų ir kt.
Yra grūdėtieji ikrai, kai eršketinių ar lašišinių žuvų ikrai atskiriami nuo kiaušidės jungiamojo audinio plėvelės ir plėveliniai – neišimti iš plėvelės. Dažniausiai ikrai sūdomi, kartais dar pasterizuojami ar suslegiami.

Ikrai fasuojami į statinaites, stiklinius, metalinius ar polimerinius indelius. Vartojimo terminas, kurį nustato ir nurodo gamintojas, priklauso nuo technologinio proceso, apdorojimo būdo, laikymo sąlygų, pvz., pasterizuoti ikrai išsilaiko žymiai ilgiau, kadangi fasuojami į hermetiškas pakuotes (stiklinius, metalinius indelius) ir termiškai apdorojami.

Atidarius pakuotę, patariama iš karto suvartoti produktą, jei lieka, būtina laikyti šaldytuve.

Ikrai netinkami maistui, jeigu jie yra kartaus skonio, nemalonaus pelėsių, apkartusių riebalų, puvimo kvapo.

www.vet.lt


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

Dalia ( 2011-11-27 11:37:41 )
turiu tiksliau klausima.o ne komentara...noreciau paruosti skaniai raudonuosius ikrus....jie yra sviezi.Klausimas-kaip juos paruosti?butu dekui ,jeigu kas pagelbetu...
Nyxiukas ( 2009-02-27 17:42:34 )
Mmmm...Skanu...
Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Filemonas, Sikstas, Rimkantas, Girmantė, Odeta.

Pasveikink!

Anekdotas

Treninguotas vaikinas atsiveda mylimą merginą į restoraną.
Prietemoje, grojant gyvai muzikai, jis paima mylimąją už rankos ir taria:
- Brangioji, kritai man į širdį. Dėl tavęs, žinok, viską padarysiu. Nori nuskinsiu tau žvaigždę?
Merginai nespėjus nė linktelėti, jis pakyla nuo staliuko, prieina prie scenos, užlipa ant jos ir trenkia iš visų jėgų ten dainuojančiam Ryčiui Cicinui taip, jog šis parvirsta ant žemės. Tada paima mikrofoną, atsisuka į publiką ir taria:
- …tik dėl tavęs, brangioji, tik dėl tavęs.

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą