Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Žodynas


Grilis


Grilio rakandai

Įvairūs rakandai ir aksesuarai palengvins darbą kepant grilyje.

    * Žnyplės ilgomis rankenomis, teptukai ir metelės - jų prireiks maisto priežiūrai kepimo metu.
    * Storos pirštinės, kurias naudojate išimdami maistą iš orkaitės, taip pat pravers.
    * Švelnūs maisto produktai, kaip žuvis daržovės ir net kotletai, gali būti kepami grilio krepšelyje.
    * Be to, galite įsigyti specialias groteles kukurūzams, bulvėms, šonkauliukams kepti.
    * Turėdami grilio indą wok, galite paskrudinti (stir-fry) produktus savo grilyje. Jei mėgstate grilyje kepti picas, būtinai įsigykite grilio padėklą picai.
    * Grilio viršutinė lentynėlė yra universali ir gali būti naudojama žuvies ir aržovių kepimui grilyje. Jos dėka kepimo pavirčius yra lygus ir maistas neiškrenta, kaip per grilio groteles.
    * Šašlykams turėkite įvairių lygių iešmų. Tuomet galite įsigyti groteles iešmams.
    * Jei norite, kad jūsų grilis būtų švarus, jums prireiks plieninių šepečių ir grandyklių.

Grilio temperatūros nustatymas

Įsitikinkite, kad kepate mėsą ar daržoves reikiamoje temperatūroje. Turite mokėti nustatyti, kokio karščio yra grilis, nes ne visą maistą reikia kepti tokioje pat temperatūroje.

Laikykite savo ranką, delnu žemyn, toje vietoje, kur bus kepams maistas ir tokiame aukštyje, kuriame jis keps. Laikydami ten ranką, skaičiuokite sekundes, sakydami, "tūkstantis vienas, tūkstantis du".

Sekundžių, po kurių turite patraukti ranką :
laikas  Grilio temperatūra
2 sekundės  Aukšta
3 sekundės  Vidutinė-aukšta
4 sekundės  Vidutinė
5 sekundės  Vidutinė-žema
6 sekundės  Žema


Grilio patiekalų/kepsnių tipai

Paniruoti patiekalai

Vienos dešrelės, sprandinė, karbonadas, kepenys, žuvis ir t.t.

Pjausnys

Mėsos gabalėliai sveriantys po 130g apibarstomi druska, pavoliojami miltuose, kiaušinyje, po to aptepami aliejumi, dedami į įkaitusį grilį ir 1-2 minutes lengvai apkepami.

Filė kepsnys

Filė - tai geriausia ir brangiausia jautiena. Filė kepsniui mėsą reikia atpjauti iš storo gabalo taip, kad kepsnys būtų apie 3 cm storio ir svertų nuo 200 iki 250g. Svarbu, kad kepsnys būtų gražiai storas. Kepama mėsa nebadoma šakute, o vartoma tik žnyplėmis, kad neištekėtų skanios sultys. Gerą filė kepsnį galima iškepti tik iš labai geros mėsos.

Romšteksas

Romšteksas išpjaunamas iš jautienos nugarinės. Mėsa beveik visuomet kepama viename gabale ir viduje turi būti beveik su krauju.

Antrekotas

Taip vadinami dukart storesni romštekso gabalai. Kepamas arba troškinamas su riebiais kraštais. Svarbu žinoti, kad šis riebus kraštas prieš kepimą įpjaunamas 1 cm atstumu, nes mėsa šiaip jau susiriečia.


Kepimas grilyje, gardinimas

Norint, kad grilyje kepti produktai būtų geriausios kokybės ir skonio, reikia atsižvelgti į kiekvieno produkto savybes. Naudokite tik šviežiausius produktus. Dauguma vaisių ir daržovių verta pamarinuoti arba kepant patepti marinatu, sviestu ar aliejumi. Greit pagaminamus produktus, tokius kaip pomidorų gabaliukai, geriausia kepti virš kaitrios ugnies, tuo tarpu bulves ir svogūnus geriau kepti ilgesnį laiką virš vidutinės kaitros. Ilgai gaminamas daržoves, tokias kaip pankolis, kepti grilyje geriausia po ilgesnio marinavimo.

Patiekalai aukštoje grilio temperatūroje greitai kepasi (ant grotelių), troškinasi (folgoje) ir dėl to nereikia nei riebalų nei vandens, išlaiko daug natūralių mineralinių druskų ir aromatingų medžiagų. Dažniausiai net nebereikia papildomų prieskonių.

Daržoves ir vaisius grilyje kepkite iki jų išorė bus auksinės spalvos, o vidus pasieks norimą minkštumą. Trapūs produktai, kaip šparagai, persikai, abrikosai, slyvos, bananai ir mažos cukinijos, bus paruošti per 3-5 minutes. Obuoliams ir kriaušėms prireiks 10-15 minučių. Tokias daržoves, kaip bulvės, svogūnai, baklažanai, porai, paprikos ir pankoliai, reikėtų iš anksto apvirti garuose 10 minučių. Po išankstinio paruošimo, jiems iškepti grilyje prireiks ne daugiau kaip 8-12 minučių.

Mėsa, žuvis, daržovės bei vaisiai aliuminio folijoje kepa ilgiau, bet išlieka ypač sultingi ir serviruojami su folija.

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Irena, Gedas, Deimina, Adelina, Adelė.

Pasveikink!

Anekdotas

Eina Raudonkepuraitė mišku, švilpauja, krepšelį neša... Staiga iš krūmų iššoka baltasis kiškutis... visas šūdinas, mėšlinas.
- Kas tau, kiškuti? - Paklausė Raudonkepuraitė ir nesulaukisi atsakymo puolė valyti su nosinaite. Staiga iš krūmų stenantis vilko balsas:
- Raudonkepuraite, dar nosinaičių turi?
- Ne, neturiu, - drebančiu balsu atsako Raudonkepuraitė.
- Na tai, žvairį, grįžk čia aš dar nebaigiau.

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą