Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Straipsniai


Pasaulio virtuvės (I dalis)

2010-11-19 14:04:41

Receptai

Gordon Ramsay


Per praėjusį dešimtmetį kulinarija pažėrė naujovių ir tapo įdomesnė. Jungtinės Karalystės ir ypač Londono gyventojai yra išpaikinti, nes restoranuose jie gali paskanaudit daugybės viliojančių viso pasaulio patiekalų. Miestų ir miestelių restoranuose siūloma rinktis skirtingų virtuvių maisto pradedant egzotiškais tailandietiškais troškiniais ir baigiant klasikiniais prancūziškais valgiais.


Per praėjusius kelerius metus su darbo reikalais man teko apsilankyti tolimiausiuose pasaulio kampeliuose, bet kiekvieną kartą, grįžęs namo, aš negaliu atsistebėti vietiniuose restoranuose ruošiamo maisto kokybe.


Tiesa ir ta, kad vis dar yra restoranų, siūlančių prastesnį maistą, bet, laimei, dabartinė krizė verčia jų savininkus iš naujo peržiūrėti savo verslą ir užtikrinti lankytojams kokybę. Galvoje turiu ne tik skanaus maisto už protingą kainą pasiūlą, bet ir jaukią aplinką, draugišką ir paslaugų aptarnavimą, bendrą tvarką ir švarą.


Persikėlėmė į namus


Vis dažniau valgoma namie - tai dar vienas teigiamas finansinės krizės "šalutinis poveikis". Aš tikiuosi, kad maisto gaminimui pradėsime skirti daugiau laiko. Vadinasi, tobulės ne tik mūsų skonis, bet ir valgiaraštis. Įvairiausių egzotiškų produktų dabar jau galima įsigyti prekybos centruose, todėl tapo paprasčiau ir lengviau ruošti daugelį valgių.


Jeigu kokio nors produkto nerasite prekybos centruose, apsilankykite Rytų, Vidurio Rytų ir azijietiško maisto parduotuvėse. Apie tokią išvyką galvokite kaip apie žadančią daug atradimų: juk neįprastus produktus "prisijaukinsite" tik juos naudodami.


Šiame straipsnyje aptarsime dešimt labai skirtingų virtuvių nuo geriausių Europos iki Kinijos, Tailando i kitų tolimų šalių patiekalus. Kiekviena virtuvė susijusi su kultūra, kurios pagrindą sudaro tradicijos ir vietiniai papročiai.


Platesnę informaciją apie šių skirtingų šalių virtuves ir daugiau receptų iš kiekvienos galite rasti mano naujoje knygoje "Pasaulio virtuvės", kurią Lietuvoje išleido "Alma Littera" leidykla.


Prancūzijos virtuvė


Nors mano valgiai pasikeitė ir aš tapau gerokai kūrybiškesnis, širdis vis dar priklauso Prancūzijai. Aš kaip asmenybė formavausi tuo laiku, kai dirbau su broliais Roux. Per trejus metus, praleistus Paryžiuje, labai daug sužinojai apie prancūzų virtuvę.


Kiekvieną kartą ten nuvykęs traukdavau į turgų - nuostabūs produktai nesiliovė manęs žavėję, o grįžęs namo būdavau kupinas idėjų. Prancūzų virtuvėje begalė nuostabių patiekalų. Negana to, ji neįsivaizduojama be vyno!


Bėgant metams prancūzai daug ko mus išmokė ir mes to niekada nepamiršime. Taip, viskas veržiasi į priekį, bet kur dabar būtume be Auguste Escoffier ar Fernando Pointo?


(skaitytojai mūsų portale gali susipažinti su Gordono Ramsio prancūziškų lietinių su plaktos grietinėlės kremu receptu).


Italijos virtuvė


Man išties pasisekė, kad kurį laiką teko dirbti Italijoje, ypač Toskanoje ir Sardinijoje. Italai labai didžiuojasi savo valgiais. Beveik kiekvienas miestas ir kaimas garsėja kaip nors ypatingai paruoštais makaronais ir tik jiems skirtu padažu.


Italai laikosi taisyklių, su kuo jų maistas turėtų būti valgomas. Jei prie makaronų patiekalo, kuriame yra žuvies, paprašysite permezano, jums bus duota suprasti, kad taip derinti netinka.


Maistas italams reikalingas ne tik gyvybei palaikyti, jis yra svarbi jų gyvenimo dalis. Maisto gaminimas tiesiog įaugęs jiems į kraują.


(skaitytojai mūsų portale gali susipažinti su Gordono Ramsio makaronų su triušienos troškiniu receptu).


Graikijos virtuvė


Graikiški valgiai, dažnai per menkai vertinami, iš tikrųjų yra labai skanūs. Graikų virtuvės, iš esmės gana paprastos, pagrindą sudaro tai, kas auga šalyje ir sugaunama jūroje. Krašto valgiai neįsivaizduojami be rozmarinų ir raudonėlių, kurių galima rasti kalnų šlaituose.


Bitės čia renka žiedadulkes ir neša nuostabų medų, o žmonės jį gausiai naudoja ruošdami maistą. Pats populiariausias sūris yra feta. Man patinka trapo šio produkto tekstūra ir sūrumas, kurį perima su juo gaminami patiekalai.


Daugeliui iš mūsų būdingiausias graikų valgis greičiausiai yra baklažanų sluoksninys su mėsa ir pomidorais (moussaka), todėl jo receptą galite rasti mano knygoje. Patikėkite, yra daugybė ir kitų graikiškų valgių, ne vien kebabai.


(skaitytojai mūsų portale gali susipažinti su Gordono Ramsio ant grotelių keptos sardinės su jogurtiniu padažu receptu).


Ispanijos virtuvė


Aš mėgstu lankytis Ispanijoje, pavyzdžiui, San Sebastiane. Šiame mieste praleidau daug laiko. Čia įkurtas šeimos restoranas "Arzak", kuriam vadovauja Juan Mari Arzak. Jis apdovanotas trimis "Michelin" žvaigždutėmis.


O Katalonijoje gyvena Ferranas Adria, žymaus "El Bulli" restorano, kurio maistu nesiliauju stebėjęsis, savininkas. Tačiau labiausiai mane žavi kaimiškas ispaniško maisto paprastumas: prisiminkime tradicinę paelją arba keptas žuvis ir vėžiagyvius.


Man labai patinka ispaniški užkandžiai, jų kalba vadinami tapas. Jie mane įkvėpė įkurti "Maze" restoraną. Jame maistas patiekiamas mažose lėkštutėse, todėl galima mėgautis pietumis, susidedančiais iš daugybės skirtingų valgių.


(skaitytojai mūsų portale gali susipažinti su Gordono Ramsio kataloniško kremo receptu).


 


Antroje dalyje aptarsime dar šešias virtuves: Didžioji Britanija, Vidurio Rytai, Kinija, Tailandas, Indija, Amerika.


Pasaulio virtuvės (II dalis)


 


Straipsnio autorė: Diana


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!

Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Filemonas, Sikstas, Rimkantas, Girmantė, Odeta.

Pasveikink!

Anekdotas

prasideda gyvunu susirinkimas visi sedi

meska klausia:
-kas prisiko ant mano takelio?
-kas prisiko ant mano takelio!!!!!!!!!
kiskis pasibaimines pakelia latenelia ir sako:
-as tik pirstelejau
meska atsako:
-pirstelejai?as isibegejas nepersoku

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą