Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Straipsniai


Paskanaukime su Jamie Oliveriu!

2009-04-21 11:16:00

Receptai

Neabejoju, jog Jums jau teko girdėti apie šį nepaprastų gabumų vyruką. Virtuvėje jis tikrų tikriausias virtuozas. Tą žino visas pasaulis. O jūs? Ne? Pasižiūrėkite patys:










Jamie Oliveris, kitaip žinomas „Nuogo virėjo” (angl. Naked chef) pravarde, vieną po kitos rašo knygas patenkančias į geriausiai parduodamų knygų sąrašus. Neseniai išleista jau trečioji jo knyga lietuvių kalba – „Mano Italija”.


Po neblogos įžangos – knygų „Gaminame su Oliveriu” bei „Laimingos virtuvės dienoraštis” – Jamie nusprendė skaitytojus supažindinti su specifine ir ypač patrauklia Italijos virtuve. Su ja šiandien ir noriu Jus supažindinti.


Pirmieji patiekalai (it. primi piatti)


Vienas populiariausių pirmųjų patiekalų Italijoje neabejotinai yra sriubos. Čia jos unikalios, dėka Viduržemio jūros klimato ir, žinoma, itališkų tradicijų. Iš tiesų jos atrodo paprastai – duona ir vanduo kaip sriubų pagrindas vis dar populiarūs šioje šalyje.


Jų yra įvairių rūšių, tačiau anot Jamie Oliverio skaniausias jų yra minestrone. Šio “tipo” receptų yra visa įvairovė. Mes pateiksime tik vieną receptą - ankstyvo rudens minestrone (it. minestrone d’inizio autunno).


Yra keletas taisyklių, kurias derėtų žinoti prieš ruošiant šį skanėstą: minestrone galima virti iš vandens ar daržovių sultinio, bet skaniausios yra iš lengvo mėsos sultinio; reikia įberti lėtai virtų daržovių (svogūnai, salierai, česnakai, morkos); produktai turi atitikti metų laiką.


Antrieji patiekalai (it. secondi piatti)


Taip jau yra, jog Italijoje pirmasis patiekalas yra sriubos, makaronai, ryžiai ir pan., o štai antrasis – žuvis bei mėsa. Nesinori rašyti apie tai, kaip pasigaminti „minkštą aštunkojį” ar „keptą kalmarą su citrinomis”, kuriems produktų gauti būtų ganėtinai sudėtinga ir/ar brangu.


Italija – jūrų kraštas, tad žuvis čia velniškai kokybiška. Yra vienas principas, kurį derėtų įsiminti apie žuvis – „kuo mažiau, tuo geriau”. Noriu, jog pajustumėt Italijos dvasią, tad pasiūlysiu truputį „egzotišką” otą su pankoliais (it. rombo con finocchio) receptą - vis lengviau nei prieš tai minėtieji.


Otas yra pati sultingiausia žuvis iš visų. Kaip teigia Jamie Oliveris: „Visų žuvų „Aston Martin”. Nesijaudinkite, jeigu sunku gauti pankolių šakelių – juos galima lengvai užsiauginti. Kraštutinis sprendimas būtų petražolių arba bazilikų pakaitalas.


Desertai (it. dolci)


Jeigu praleisčiau šį skyrių Jūs mano straipsnį įvertintumėte “nepakankamu”. Mes, lietuviai, esame smaližiai. Pripažinkite.


Desertai nėra stiprioji italų pusė (bent jau lyginant su prancūzais). Italai nemato prasmės prišnerkšti virtuvę, kai skanėstų galima nusipirkti vietinėje kepyklėlėje.


Pasirinkime konors paprastesnio.. bolonietiškas kukurūzų košės ir obuolių pyragas (it. bustrengo) bus kaip tik! Tikri smaližiai žinos prancūzišką clafoutis, kurio skonis panašus į minėtą bolonietišką „saldainiuką”.


Tikiuosi, jog „kelionė” po Italiją neprailgo. Tiesa, tai buvo sutrumpinta kelionės versija, o ilgąją galite rasti minėtoje „Mano Italijoje”. Nuoširdžiai rekomenduoju!


 Straipsnio autorius: Paulius


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

Ilona ( 2010-01-18 19:20:53 )
daug pas ji patiekalu is kalakutienos, dar skanesni patiekalai butu jei butu viskas is arvi sviezios ir minkstos kalakutu mesos.mmm :)
Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Gostautas, Eisvydė, Marcijonas, Agnė.

Pasveikink!

Anekdotas

Užeina asilas į užeigą:
- Man prašome 20 gramų degtinės.
- Kodėl tiek mažai?
- Man tik dėl kvapo, o kvailumo man ir taip užtenka.

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą