Žodynas
Alus
Alus - silpnas (2,5-8%) alkoholinis gėrimas, gaminamas, fermentuojant mielėmis miežių, kartais - kitų grūdų (kviečių, ryžių) salyklą. Skoniui pagerinti į alų dedama priedų: apynių ir kitų prieskonių. Stiprumui padidinti - cukraus, kartais - medaus.
Alaus rūšys
* Tamsusis
* Baltasis
* Šviesusis
* Juodasis
Tamsusis alus
Tamsusis alus gaminamas iš tamsaus karamelinio salyklo. Karameliniam salyklui miežiai yra džiovinami net 200°C temperatūroje. Džiovinimo metu grūdeliai įgauna sodrią raudono gintaro spalvą, o juose esantis cukrus virsta karamele. Iš čia kilęs ir šio salyklo pavadinimas. Karamelinis salyklas alui suteikia išskirtinį salstelėjusį skonį, originalų aromatą ir tamsią alaus spalvą.
Tamsusis alus priskiriamas viršutinio rūgimo alui. Rauginant tokį alų, mielės yra paviršiuje, ir rūgimas vyksta esant 14-20°C temperatūrai. Beveik 90% Anglijoje gaminamo alaus yra viršutinio rūgimo. Ypač populiarios tamsaus alaus rūšys yra Porteris ir Stautas (stiprus porteris). Šis alus yra beveik juodas, labai stiprus, turi mažai angliarūgštės, todėl puta ant bokalo kraštų nelabai išvaizdi ir viliojanti.
Tamsųjį alų ypač mėgo Šumerai. Bene žinomiausias tamsusis "Guinness" alus, gaminamas Airijoje.
Baltasis alus
Kvietinis alus dar vadinamas baltuoju, mat vokiškas žodis "weiss" reiškia baltas, o "Weizen" - kviečiai. Panašiai kaip juoda duona skiriasi nuo pyrago, taip kvietinis alus - nuo miežinio.
Kvietinis alus laikomas ypatingu, išskirtiniu ("specialties"). Jis yra labai lengvas, pasižymi mažesniu alkoholio kiekiu, švelniu subtiliu skoniu. Yra gaivus, tad puikiai tinka atsigaivinti karštą vasaros dieną. Kviečiai suteikia alui troškulį malšinančios rūgštelės. Būtent kvietinis salyklas nulemia alaus skonį. Dažnai jis apibūdinamas kaip minkštas, "apvalus" (neragavęs - nesuprasi). Jame, nelyginant kokia alaus rūšis, galima pajusti obuolių, apelsino, citrinos ir net riešutų, migdolų bei gvazdikėlių prieskonį. Baltasis alus labai kvapnus, kartais kvepiantis medumi, kartais - gvazdikėliais.
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Kepinių spalva - Karamelizuoto cukraus sirupo kiekiu galite "reguliuoti" kepinių spalvą - nuo balkšvos iki tamsiai rudos....
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Pardavė apaštalai Jėzų romėnams, sėdi babkes skaičiuoja. Kažkaip visiem nesmagu pasidarė staiga, bičas normalus buvo, bet aišku pinigai nekvepia. Sugalvojo chebra ką nors gero padaryt jam prieš galą. Čia Petras susisgribo, kad mirs Jėzus nekaltas, kažkaip negerai čia... Susimetė visi po auksinį ir nulėkė kekšės ieškot. Visą Jeruzalę perkniso - vienos užimtos, antros sifilitikės, trečios brangios. Rado šiaip ne taip vieną laisvą, o ir ta pati serga mėnesinėm.
"Ai xuinia" - pagalvojo - "Per subinę ar burną pavarys"
Nutempė mergą pas Jėzų į palapinę, įgrūdo, atsisėdo šalimais, kortom lošia, įspūdžių laukia. Praeina penkios minutės - išlekia merga klykdama ir raudodama. Apaštalai įpuola į palapinę:
- Jėzau, kas čia buvo bli@?
- Nieko nebuvo, atėjo mergina, kojas praskėtė - o ten žaizda baisinga. Uždėjau ranką ir žaizda užgijo.