Žodynas
Ličis
Ličių vaisiai - apvalūs ar ovalūs, slyvos dydžio. Jų apyvaisį gaubia rausvas, nokstant tamsėjantis iki rudo, kietas lukštas. Vaisiai susitelkę kekėse, todėl vietos gyventojai juos dar vadina "vynuogėmis kietame apvalkale".
Ličiai paplitę ir nuo seno mėgstami beveik visoje pietinėje Azijoje: Kinijoje, kur, beje, jie kultivuojami jau 2 tūkstančius metų, Indijoje, Izraelyje, Tailande, Pietų Afrikoje (iš čia jie daugiausia eksportuojami j Europą ir kitas pasaulio šalis).
Ličiai dera visus metus, todėl daugumos valstybių parduotuvėse ar turguose jų nepritrūksta nei žiemą, nei vasarą.

Vertinga ličių vaisių biocheminė sudėtis: juose yra 83 mg % vit. C, 100 g valgomosios dalies-0,9 g baltymų, 0,3 riebalų, 16,8 g vertingų angliavandenių bei 0,5 g mineralinių medžiagų - K, Mn, Ca, P, Fe.
Dažniausiai ličiai valgomi švieži, tik prieš vartojimą juos patartina atšaldyti. Šie vaisiai laikomi vienais iš vertingiausių vaisių ir daržovių salotų komponentų, jie tinka su ananasais, kiviais, bananais, apelsinais ir kitais egzotiškais vaisiais. Ličiai dedami į jogurtus, ledus, nekeptus vaisinius tortus, o ypač vertinami kinų virtuvėje prie mėsos patiekalų. Gardėsiu laikomi džiovinti ličio riešutėliai. Iš ličių galima spausti sultis, jos esti tirštokos ir tinka prie paukštienos valgių ar žuvies patiekalų. Iš šių vaisių taip pat galima virti džemus ar marmeladus, gaminti specifinio skonio vyną.
Rytų medicina akcentuoja teigiamą ličių poveikį inkstams, kepenims ir plaučiams. Juose esančios veiklios medžiagos stimuliuoja inkstų ir kepenų, valančių kraują, darbą. Sergantiems tuberkulioze, astma, bronchitais, ličiuose esančios medžiagos stiprina respiratorinę sistemą, palengvina kvėpavimą.
Pastebėta, kad ličiai padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje, sergant diabetu ar hipoglikemija, mažina kraujo spaudimą. Pakanka suvalgyti 10 vaisiukų per dieną ir savijauta pagerėja. Kinijoje ličiai su šizandra (citrinvyčiu) ir kitais augalais laikomi veiksmingais vaistais onkologiniams susirgimams gydyti.
Medžiaga (aprašymai ir nuotraukos) žodyne pateikiama iš šių šaltinių: svetainė www.foodsubs.com, knyga "Didžioji kulinarijos enciklopedija"
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Įvyniokite dėžutę maistui laikyti į rabarbaro lapą - Įvyniokite dėžutę maistui laikyti arba butelį su gėrimu į rabarbaro lapą. Rabarbaro lapas turi izoliacinių savybių ir gali išlaikyti maisto dėžutę larba gėrimą atšaldytą. Rabarbaro lapo nereikia neštis namo – jį galima palikti gamtoj...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Vyriškis ateina pas gydytoją. Šis klausia jo vardo, pavardės.
-P-p-p-pedro P-p-p-peres.
-Jūs mikčiojate?
-Ne, mano tėtis buvo mikčius, o tasai, kuris įregistravo gimusį mane, buvo tikras idiotas.