Žodynas
Moliūgas
Moliūgas (Cucurbita) - moliūginių (Cucurbitaceae) šeimos vienmečių žolinių augalų gentis. Stiebas šliaužiantis arba laipiojantis, plaukuotas, lapai dideli, pailgos formos.
Moliūgų genčiai priklauso ir tokios kultūrinės rūšys kaip patisonas, cukinija, agurotis.
Auginamas daržuose, žydi birželio - rugpjūčio mėnesiais. Vaisiai renkami prieš šalnas. Vaistinė žaliava - moliūgo sėklos, ruošiamos rugsėjo - lapkričio mėnesiais. Taip pat vartojamas moliūgo minkštimas. Jame yra daug cukraus, baltyminių medžiagų, riebalinio aliejaus, organinių rūgščių, vitaminų, mikro - ir makroelementų. Sėklose riebalinis aliejus sudaro 20 - 50 proc. Minkštimas vartojamas kaip dietinis produktas gydant cukraligę; taip pat kaip šlapimą varanti priemonė, gerina žarnyno darbą, naudingas sergant anemija, gelta, nutukimu. Sergant virškinamojo trakto ligomis galima vartoti šviežias sultis. Sėklomis varomos kirmėlės.
Maistui moliūgas vartojamas virtas, keptas ar garintas. Kadangi moliūgas turi daug fluoro, pastoviai jį vartojant sumažėja karieso pavojus.
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Cukruje paskrudintos bulvės - Ištirpinkite keptuvėje šiek tiek cukraus, tada įdėkite bulvę ir šiek tiek pavartykite ją šiltoje keptuvėje. Kai bulvės įgauna gražią šviesiai rudą spalvą, jos yra paruoštos. Patiekite jas kartu su kiaulienos kepsniu ir raudonaisiais kop...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Armėnų radijo paklausė: -Kodėl gaidys toks linksmas ir nuolat gieda? -Taigi priežastis labai paprasta: jis turi 20 žmonų ir nė vienos uošvės!