Naujienos
Aštrieji pipirai tirpdo riebalus

Aitriosios uoginės paprikos yra vienos iš tų daržovių, kurios turi didelės koncentracijos sveikatą stiprinančių medžiagų. „Ugniniai“ pipiriukai padeda išlaikyti sveiką cholesterolio lygį ir neleidžia ant arterijų sienelių kauptis riebalams. O kuo jos dar naudingos?
Raudonosios ankštys yra turtingos betakaroteno – vertingojo provitamino A, kuris mūsų organizme tapęs tikruoju vitaminu A, yra atsakingas už sveikas akis ir gleivinę, apsaugą nuo infekcijų ir ląstelių gyvybingumą. Kad organizmas galėtų provitaminą paversti tikruoju vitaminu, jam reikia nesočiųjų riebalų rūgščių.
Švelnaus ar aštraus skonio, šviežiose ankštinių šeimos ankštyse yra bent tris keturis daugiau vitamino C, nei tokio pat svorio citrusiniuose vaisiuose.
Uoginėse paprikose esantis kapsaicinas skystina kraują. Taip pat jis pasižymi apsauga nuo galimų uždegimų. Mokslininkai teigia, kad kepenyse ši medžiaga paverčiama junginiu, kuris neutralizuoja laisvuosius radikalus. Manoma, kad valgyje esantis kapsaicinas bent 25% pagreitina medžiagų apykaitą. Būtent taip moksliškai vadinamas kalorijų deginimas.
Iš mikroelementų pirmiausia reiktų paminėti skysčių apykaitą reguliuojantį kalį. Uoginėse paprikose taip pat gausu ir baltymų apykaitai būtino vitamino B6, vitaminų B1, B2, B12. Tai vienintelė daržovių rūšis, kurioje tikrai gausu vitamino P, kuris palaiko kraujagyslių tonusą.
Kada mes suvalgome aštriais prieskoniais pagardintą patiekalą, mūsų organizmas išskiria euforiją sukeliančius endorfinus. Aštrumas taip pat prisideda prie mūsų žvalumo ir darbingumo.
Suvalgius uoginės paprikos, pagerėja cholesterolio bei riebalų perdirbimas. Kapsaicinas (būtent jis lemia ugnines savybes) dvejopai prisideda mažinant cholesterolio lygį. Jam veikiant organizmas pasisavina mažiau cholesterolio, todėl didžioji jo dalis tiesiog pašalinama, be to, jis suaktyvina enzimus, kurie kepenyse skaido riebalus.
Aitrioji paprika turi antiseptinių savybių, skatina medžiagų apykaitą, todėl gelbsti kovoje su viršsvoriu. Toms, kurios nori sulieknėti, rekomenduojama išbandyti Taivanio ir Indijos virtuvių patiekalus, kuriuose gausu kapsaicino.
Dėmesio: pats geriausias paprikų sukelto gaisro gesintojas yra pienas, teisingiau - kazeinas (pieno baltymas). Taip pat burnoje galite palaikyti sušaldyto jogurto ar ledų.
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Ne nuo atrumo juk priklauso kuno linijos, o nuo suvalgomo maisto kiekio :D
As valgau pakankamai astriai, bet nesu lieknute...
uztai, kad storiuliai nevalgo astriai
turbut delto as tokia kuda, nesveikai daug valgau astrias picas, kai kuda, taip kuda... o reiktu biski priaugt... net nesimato, kad dvieju vaiku mama...
todel,kad mazai kas megsta ir valgo.as asmeniskai labai megstu,bet del vaiku naudoju retai
nes ne visi megsta astru maista.. bet pati esu pastebejus, kad greiciau virskinasi tai tikrai - uzvalgai kokio kario ir rytoj ryte tualete uztruksi ilgiau :D
geras.. tai jei taip padeda,tai kodel tiek daug storuliu pasaulyje?
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Šaltai palaikykite kiaušinį - Kiaušinių baltymus išplaksite greičiau, jeigu prieš tai palaikysite šaltai....
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Gerai ne ten, kur mūsų nėra, o ten, kur niekada ir nebuvo!