Naujienos
Cukraus istorija
Cukraus galva – pirmykštis cukraus pavidalas
Cukraus galvos yra pirmykštis cukraus gamybos būdas ir pati gryniausia cukraus forma. Cukraus galvos gamintos iš švaraus cukranendrių cukraus, kuris būdavo pilamas į cilindro pavidalo formą su nedidele skylute dugne, kad ištekėtų syvų perteklius. Vėliau jis porą savaičių džiūdavo, kol kristalizuodavosi.
Cukraus galva – pirmykštis cukraus pavidalas
Cukraus galvos yra pirmykštis cukraus gamybos būdas ir pati gryniausia cukraus forma. Cukraus galvos gamintos iš švaraus cukranendrių cukraus, kuris būdavo pilamas į cilindro pavidalo formą su nedidele skylute dugne, kad ištekėtų syvų perteklius. Vėliau jis porą savaičių džiūdavo, kol kristalizuodavosi.
Formos
Persijoje cukrui formuoti ir džiovinti buvo naudojami išskobti bambukai, Egipte naudotos stiklinės cukraus galvų formos, o kinai pirmieji pritaikė odines formas. Europoje daugelį metų buvo naudojamas medis, vėliau jį pakeitė oda. Tačiau oda ir medis nėra patvarios medžiagos, todėl pradėjus pramoninę gamybą formas imta gaminti iš plieno arba cinko. Formos šone buvo įtaisyta sagtis, tad cukrui išdžiūvus formą būtų galima nesunkiai atidaryti ir išimti cukraus galvą.
Cukraus galvos, sveriančios per 10 kg
Cukraus galvos sverdavo 5–15 kilogramų, taigi vienam pirkėjui tai buvo per daug ir per brangu. Todėl pagal poreikius būdavo atlaužiamas reikiamo dydžio gabalas. Dideles cukraus galvas būdavo sunku apdoroti, o ir parduotuvėse jas vis tiek smulkindavo, tad vėliau nuspręsta galvas pjaustyti griežiniais. Tai buvo patogiau ir pardavėjams, ir pirkėjams.
Industrializacija ir centrifuga
Maždaug 1900 m. pradėtas taikyti centrifugos metodas, leidęs cukraus masę daug greičiau išdžiovinti. Užuot laikius cukraus galvas džiovykloje, jos būdavo sudedamos į centrifugą ir sukamos (vis dar tūtos pavidalo formose kaip anksčiau). Baigus džiovinti jas tereikėjo išimti iš formų ir supakuoti.
Gamybos nutraukimas
Danijoje ir Švedijoje cukraus galvos buvo gaminamos maždaug iki 1940 m. Tada cukrų pradėta smulkinti – šiandien šis gaminys žinomas kaip cukraus pudra. Net iki 1955 m. pardavėjai cukrų sverdavo svarstyklėmis, vėliau cukraus pudrą pradėta pardavinėti 2 kg pakeliais, kurie mums įprasti ir šiandien.
Kai kur dar galima nusipirkti cukraus galvų. Dabar jos tesveria apie 250 g ir gabenamos iš Vokietijos.
[Šaltiniai: Gertruda Helgesson iš Arlės (Arlö) cukraus muzijaus ir Erikas Jųrgensenas iš Nakskovo cukraus muziejaus]
SARKARA virto cukrumi
Prieš maždaug 2400 metų indai cukrų sanskrito kalba pavadino SARKARA. Nuo to laiko žodis labai nepasikeitė. Šiandien jis skamba panašiai daugeliu kalbų:
Lotyniškai: saccharum
Arabiškai: sukar
Angliškai: sugar
Vokiškai: zucker
Daniškai: sukker
Japoniškai: sato
Cheminis pavadinimas: sacharozė
Cukranendrė (saccharum officinarum)
Cukranendrė yra milžiniškas žolinis augalas, galintis išaugti net iki 6 metrų aukščio. Ji mėgsta tropinį ir subtropinį klimatą. Kadangi cukranendrėms reikia daug vandens ir šilumos, jos gali augti tik pietinėje Europos dalyje (Ispanijoje, Madeiroje). Stambiausios cukranendrių cukraus gamintojos pasaulyje yra Brazilija, Kuba, Indija, Filipinai ir Meksika.
Cukraus rafinavimas
Rafinuoti cukrų reiškia jį gryninti. Tokiu būdu gaunamos įvairios cukraus rūšys: šviesusis, tamsusis, rupusis, smulkusis ir t.t. Daugiau apie rafinavimą sužinosite saldumynų enciklopedijoje.
Augalų selekcija
Augalų selekcija yra mokslas, tiriantis augalo paveldimas savybes, galimybes padidinti jo produktyvumą. Spėjama, kad laukinių žolių rūšys iš Ramiojo vandenyno salų cukranendrėmis tapo dėl selekcijos.
Taikant selekciją ir įvairius gamybos metodus cukranendrių cukringumo procentas išaugo nuo 3 iki maždaug 17.
Cukrus – tai saulės energija
Cukrus yra fotosintezės produktas („saulės energija, sukaupta augaluose“), tad natūraliai randamas, pavyzdžiui, visuose vaisiuose. Tačiau vienuose augaluose cukraus yra daugiau, o kituose mažiau. Daugiausia jo sukaupia cukranendrės ir cukriniai runkeliai. Taigi chemijos požiūriu cukrus yra ta pati medžiaga, nesvarbu, iš kurio augalo pagaminta. Iš šių dviejų labai skirtingų augalų jis išgaunamas beveik tuo pačiu būdu.
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Kad tešla geriau kiltų - Į duonos tešlą įdėtas nedidelis kiekis cukraus padės jai geriau iškilti. Šaltinis : dansukker.com ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Važiuoja traukinyje trys vyriškiai. Vienas sako:
- Mano žmona būdama nėščia skaitė knygą „Du kapitonai“ ir gimė du berniukai.
- Taip, taip, maniškė irgi būdama nėščia skaitė knygą „Trys muškietininkai“ ir gimė trys sūnūs.
Trečiasis pabalo ir paprašė stiklinės vandens.
- Kas tau? Gal bloga?
- Mano žmona nėščia jau 9 mėnuo ir skaito knygą „ Alibaba ir 40 plėšikų“.