Naujienos
Energijos užtaisas
Šokėja Eglė Visockaitė prieš varžybas pasistiprina ne sočiais kepsniais, bet duona su grūdais. Daugkartinei Europos ir pasaulio Lotynų Amerikos šokių čempionei patarimą valgyti duonos produktų davė gydytojai. Duona jai suteikia taip reikalingos energijos.
"Energija "gaminama" dėl organizme vykstančio krakmolo virsmo cukrumi. Krakmolas virškinamas tolygiai ir padeda išlaikyti stabilų cukraus kiekį organizme, todėl ilgam užtenka energijos", - aiškino gydytoja dietologė Žana Antonova.
Nors dažniausiai kalbama apie daržovių ir vaisių naudą, ji patarė nepamiršti duonos gaminių. Žmonėms, nevartojantiems krakmolingų produktų (bulvių, košių), dietologė rekomenduoja per dieną suvalgyti iki 200 g duonos. Besimaitinantiems įprastai ir valgantiems visų grupių produktų rekomenduojama kasdien suvalgyti apie 120 g.
"Grūdiniai produktai yra sveikos mitybos pagrindas. Pagrindinė duonos gaminių paskirtis - teikti energiją. Duonos produktuose gausu naudingų amino rūgščių (lizino, metonino), angliavandenių, mineralų (natrio, kalio, kalcio, magnio, cinko, fosforo, geležies), B, E, PP grupės vitaminų", - vardijo dietologė.
B vitaminai svarbūs medžiagų apykaitai ir tinkamai nervų sistemos funkcijai. Vitaminas E žinomas kaip stiprus antioksidantas. Magnis, cinkas, fosforas svarbūs naudojant energiją ir norint, kad kaulai būtų stiprūs.
Tyrimai rodo, kad maistinės skaidulos, kitaip vadinamos ląsteliena, kurių gausu duonos produktuose, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, skatina naudingų žarnyno bakterijų veiklą, taip pat stiprina imunitetą. Kadangi žmogus maistinių skaidulų nevirškina, jų kalorijos neįsisavinamos, todėl valgant maistą, turtingą skaidulų, žmogus jaučiasi sotus, bet gauna mažiau kalorijų, o tai padeda kontroliuoti kūno svorį, išsaugoti dailią figūrą.
Būtent todėl dietologė Ž.Antonova patarė rinktis duoną arba batoną su grūdais, nes šiuose gaminiuose daug maistinių skaidulų, o tepant sumuštinius rinktis kuo įvairesnius produktus.
Ko dar turtingi grūdai:
*saulėgrąžų sėklos turtingos mineralų ir vitaminų B ir E ;
*linų sėklos turi daug vitamino E, magnio, mangano, "Omega-3" riebiųjų rūgščių;
*sorų grūduose yra gyvybiškai svarbių amino rūgščių;
*aguonų grūdai turi apetitą skatinančių savybių;
*sezamo sėklose yra daug kalcio, B1 grupės vitaminų, vitamino E ir antioksidantų.
Lino Samėno sumuštinių receptai:
Sumuštinis su saliamiu:
2 riekelės duonos arba batono,
saliamis,
sūris "Provolone",
pomidorai,
česnakai,
alyvuogių aliejus,
baklažanai,
petražolės,
rozmarinas.
Skandinaviškas sumuštinis:
2 riekelės batono,
mažos luptos krevetės,
majonezas,
rūkyta lašišos filė,
virtas kiaušinis,
krapai,
raudonieji svogūnai,
Angliškas sumuštinis:
2 riekelės duonos arba batono,
keptas kiaušinis,
olandiškas (arba angliškas "Stilton") sūris,
sviestas,
majonezas,
kepta kiaulienos šoninė.
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
- Girdėjau, kad sudegė Jūsų fabrikas... - Tss, jis turi sudegti rytoj.