Naujienos
ES griežčiau prižiūrės maisto priedų naudojimą
„Vartotojai turi teisę žinoti, ką jie valgo“, – teigia europarlamentarė Åsa Westlund (Socialistų frakcija, Švedija), viena iš pranešėjų dėl grupės teisės aktų apie maisto priedus, fermentus bei kvapiąsias medžiagas. Antradienį Europos Parlamentas po antrojo svarstymo patvirtino ES teisės aktų pakeitimus šioje srityje. Šiuo klausimu sutarta su ES Taryba.
Numatoma sukurti bendrą ES leidimų suteikimo tvarką maisto priedams (saldikliams, dažikliams, emulsikliams, konservantams, antioksidantams ir kitiems), fermentams ir kvapiosioms medžiagoms. Tokia procedūra bus skaidresnė negu esamos atskiros procedūros kiekvienai priedų grupei. Pagal šią tvarką bus sprendžiama dėl leidimų suteikimo ne tik naujai sukurtiems, bet ir rinkoje jau naudojamiems maisto priedams bei panašioms medžiagoms.
Leistini maisto priedai neturės kenkti sveikatai (ypač vaikų ir kitų pažeidžiamų žmonių), jie turės būti technologiškai būtini ir naudingi vartotojui, taip pat negalės klaidinti vartotojo. Parlamento siūlymu ES Taryba taip pat sutiko įrašyti nuostatą, kad maisto priedai neturi kenkti aplinkai. Jei jie pagaminti naudojant genetiškai modifikuotus organizmus, tai turės būti parašyta gaminio etiketėje.
Maisto priedų nebus leidžiama naudoti šviežiuose neapdorotuose produktuose (pavyzdžiui, žalioje mėsoje). Tuo tarpu saldiklių ir dažiklių nebus galima naudoti kūdikiams ir mažiems vaikams skirtuose gaminiuose. Taip pat bus nustatytas didžiausias leistinas kai kurių kvapiųjų medžiagų kiekis maisto produktuose, su kai kuriomis išimtimis tradiciniams patiekalams bei prieskoniams.
ES Taryba pritarė europarlamentarų nuomonei, jog maisto priedas gali būti vadinamas „natūraliu“ tik tada, kai bent 95 proc. jo yra gamtinės kilmės (iš pradžių Europos Komisija siūlė 90 proc. ribą).
Atsižvelgiant į mokslininkų išvadas, gaiviųjų gėrimų, kuriuose yra azoto pagrindu pagamintų dažiklių, etiketėse turės būti įspėjama, jog jie gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį.
Fermentų naudojimas maiste ES lygiu bus reglamentuojamas pirmąkart. Jų naudojimui maisto produktuose taip pat reikės leidimo. Fermentus bus leidžiama naudoti maiste tik tuomet, kai jie nesuteikia vartotojui klaidingo įspūdžio apie produkto šviežumą ar natūralumą.
www.vet.lt
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Lauro lapas sriuboje - Išvirtoje sriuboje nepalikite lauro lapelių...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
- Mamyte, aš nenoriu žaisti su seneliu... ir miegoti su juo nenoriu - jis smirda!
- Baik zyst! Kiek kartų sakiau, kad laidotuvėms pinigų neturim!