Naujienos
Indai ir mikrobangos
O to daryti kaip tik ir nereikėtų. Pažintį su mikrobangų krosnele derėtų pradėti nuo... stiklinės su vandeniu. Ji padės išsiaiškinti, kokie namuose esantys indai tinka naudoti mikrobangų krosnelėje (o tinka beveik visi maksimaliai mikrobangoms laidūs indai) ir kokių dar teks įsigyti.
Tereikia pripilti stiklinę vandens ir pastatyti ant arba greta indo, kurio tinkamumą tikrinsite, tuomet įjungti mikrobangų krosnelę 100 procentų pajėgumu vienai minutei. Jeigu išsijungus krosnelei vanduo stiklinėje bus karštas, o indas – tik šiek tiek įšilęs arba visiškai vėsus, vadinasi, jį galima naudoti šildant arba gaminant maistą mikrobangėje. Smarkiai įkaistantys indai mikrobangų krosnelėms netinka – jie sugeria didelę dalį mikrobangų energijos, vadinasi, maistas šyla ilgiau. O jeigu įkaista plastmasinis indas, tai jau visai prastas ženklas – pirma, valgyti tokiame inde mikrobangėje pašildytą maistą nėra labai sveika, antra – tik laiko klausimas, kada indas ims lydytis.
AUKSINIAMS APVADAMS– NE!
Labai svarbu, kad į mikrobangų krosnelę dedami indai nebūtų puošti auksą ar sidabrą imituojančiais apvadais, raštais ir ornamentais. Nors tai toli gražu ne brangieji metalai, o paprasčiausi dažai, juose irgi yra metalo, o jis laidus elektros energijai. Jeigu netyčia įdėsite į mikrobangę tokį indą, turėsite galimybę pasigrožėti elektros išlydžiais, lydimais ausį rėžiančio traškesio. Didžioji dalis mikrobangų energijos bus išeikvota šiems specialiesiems efektams ir metalizuotų dažų garinimui, o ne maisto gaminimui. Net jei jums pasiseks ir tai nepakenks krosnelei, po kelių tokių seansų gražieji indai nušiurs.
Taip pat elektros srovę puikiai leidžia ir visi metaliniai indai, dangteliai, produktų pakuotėse likę segtukai, folija ir t.t., ir pan. Bet esmė ne tik metalo laidumas: per jį mikrobangos paprasčiausiai negalės prasiskverbti iki produktų ir jie niekada netaps valgomi.
Tiesa, nėra taisyklių be išimčių. Mikrobangų krosnelėms skirti pusgaminiai dažnai parduodami aliuminiuose indeliuose, nors aliuminis, suprantama, irgi yra metalas. Tačiau atkreipkite dėmesį: tokie aliumininiai indai niekada nebūna aukštesni kaip 2–3 cm. Maistas juose gal ir kaista kiek ilgiau, tačiau mikrobangos jį gana lengvai pasiekia. Tik svarbu, kad aliuminis jokiu būdu nesiliestų prie krosnelės kameros sienelių, antraip irgi sulauksite fejerverkų.
Beje, maisto aliuminio folijos pakuotėse gaminimą galima gerokai pagreitinti – tereikia įdėti pakuotę į stiklinį dubenį mikrobangų krosnelėms ir įpilti truputį vandens, kad jis maždaug 0,5 cm apsemtų aliuminio indo dugną (tai leis dugnui vienodai įšilti).
Yra ir daugiau išimčių. Naujausių modelių mikrobangų krosnelėse, turinčiose grilio, konvekcinį ar kombinuoto grilio režimus, galima naudoti negilius metalinius indus (jie, žinoma, įkaista). Tačiau naudoti juos paprastais mikrobangų režimais tikrai nėra prasmės.
NEREIKIA GADINTI KRIŠTOLO
Mikrobangėms visiškai netinka indai iš lengvai besilydančių medžiagų, tokių kaip melaminas (plastikas, turintis stiklo ir plastiko savybių). Tokie indai labai dailūs, balti, labai panašūs į porcelianinius, tačiau juos galima iš karto atskirti vos paėmus į rankas – melaminas labai lengvas.
Neišlaikytų išbandymo mikrobangomis ir kai kurių rūšių keraminiai indai. Mat keramikoje beveik visada yra metalų. Pavyzdžiui, tamsiai rudos ar juodos keramikos puodeliai kavai mikrobangėje gali taip įkaisti, jog negalėsite prie jų nė prisiliesti, o kava vis tiek bus drungna.
Ir jau jokiu būdu nesumanykite dėti į mikrobangų krosnelę krištolinių taurių ar dubenėlių. Žmogaus akiai krištolas yra idealiai perregimas, užtat mikrobangoms – ne. Be to, tikro krištolo sudėtyje būtinai yra švino arba sidabro, o krištolinių indų sienelių storis būna nevienodas. Dėl metalų tokie indai greitai įkaista, bet netolygiai – dėl nelygaus paviršiaus. Bet tai dar nedidelė bėda: nėra jokios garantijos, kad įdėtas į mikrobangų krosnelę jūsų mylimas krištolas nesusprogs ir neišlakstys į gabalus. Tad kad ir kokia didelė būtų pagunda svečiams patiekti prie plombyro karštos vyšnių uogienės krištolinėje vazelėje, naudoti stiklinį indą tokiomis aplinkybėmis ir saugiau, ir praktiškiau.
APIE MEDŽIAGAS
Kai pradėsite maistą mikrobangėje ne tik šildyti, bet ir gaminti, pastebėsite, kad ilgą laiką kaitinami net ir tokioms krosnelėms tinkantys indai gerokai įkaista. Nieko baisaus – indai įkaista ne nuo mikrobangų, o nuo karšto maisto, be to, mikrobangėje jų temperatūra niekada neviršija 100 laipsnių, tad indams negresia nei išsilydyti, nei susprogti.
Beje, kalbant apie specialius indus derėtų žinoti, kad jie gali būti atsparūs karščiui, o gali būti ir atsparūs ugniai. Terminiai tik atrodo identiškai. Iš tikrųjų specialistai yra sutarę karščiui atspariais vadinti tokius indus, kurie išlaiko iki 140 laipsnių karštį. Tuo tarpu ugniai atsparūs indai turi išlaikyti 250–300 laipsnių.
Karščiui atsparus yra stiklas, porcelianas, dauguma keramikos ir net kelios plastiko rūšys (pavyzdžiui, polipropilenas, poliamidas). Tačiau iš šių medžiagų pagaminti indai privalo būti pažymėti specialiu ženklu, leidžiančiu naudoti juos mikrobangų krosnelėse. Bet ir tuomet jie tinka tik paprastoms mikrobangų funkcijoms (ne griliui!)
Ugniai atsparus stiklas, porcelianas ir keramika – daug brangesnės medžiagos, tad nedaug gamintojų naudoja juos buities rakandų gamybai ir ne kiekvienas žmogus tokius indus gali įpirkti. Užtat jus galima naudoti ir viryklių orkaitėse, ir mikrobangų krosnelėse visais režimais.
Vis dėlto ir su karščiui bei ugniai atspariais indais būtina elgtis atsargiai, nes jie nepakenčia staigios temperatūrų kaitos. Nederėtų, pavyzdžiui, išimti tokio indo iš šaldytuvo ir iš karto kišti į karštą orkaitę arba mikrobangę su įjungtu grilio ar konvekciniu režimu. Nes paskui ištraukę indą iš mikrobangės galite netyčia pastatyti ant stalviršio su vos įžiūrima vandens balute ir akimirksniu prarasti ir patį indą, ir jo turinį.
Užtat tokie indai yra labai higieniški ir ekologiški.
Stiklas. Stiklo ir stiklokeramikos indai (net ir atsparūs karščiui) geriausiai tinka produktams atitirpyti, pašildyti ir gaminti mikrobangų režimu.
Mikrobangėms ypač tinka indai iš nedūžtančio matinio balto stiklo. O štai plonyčio trapaus stiklo indų naudoti nevertėtų: nors jie šiam tikslui visiškai tinkami – nuo labai karšto maisto gali sutrūkinėti.
Porcelianas. Mikrobangėms tinka beveik visų rūšių porcelianiniai indai. Ypač patogu juose šildyti ir iš karto patiekti pirmuosius ir antruosius patiekalus.
Mažąsias porceliano lėkšteles geriau pirkti kuo siauresniais kraštais, nes tuomet bus galima į mikrobangę įdėti kelias iš karto.
Porcelianiniuose puodeliuose ir dubenėliuose patogu šildyti pieną, virti kavą, gaminti gydomųjų žolelių nuovirus.
Keramika, fajansas. Tinka mikrobangų krosnelėms tik tuomet, jei visiškai padengti glazūra ir neturi įtrūkimų (iš dalies glazūruoti indai nevienodai įkais ir gali suskilti).
Nors keraminiai ir fajansiniai indai nepakankamai laidūs mikrobangoms, smarkiai įkaista, juose patogu gaminti omletus, mėsainius, kotletus, muštinius. Be to, tokius indus galima naudoti grilio ir konvekciniu režimuais.
Popierius, kartonas, putplastis. Iš tokių medžiagų pagamintuose pakuotėse parduodamus pusfabrikačius galima šildyti tik mikrobangų režimu ir tai neilgai, nepaliekant krosnelės be priežiūros.
Gaminti popierinėse pakuotėse galima tik produktus, kuriuose yra mažai riebalų, cukraus ir vandens.
Plastikas. Karščiui atsparaus plastiko indai mikrobangėms išsiskiria įvairove ir nedidele kaina. Temperatūrų, kuriuose galima juos naudoti, diapazonas labai platus – nuo 40 laipsnių šalčio iki 140 laipsnių karščio. Tai labai patogu: produktus galima užšaldyti, o paskui atitirpyti tuose pačiuose induose. Tik svarbu įsitikinti, kad plastiko indai pažymėti užrašais „Thermoplast“ arba „Duroplast“, reiškiančiais, jog jie atsparūs deformacijoms dėl karščio.
Plastikiniuose induose geriau negaminti produktų, turinčių daug riebalų ar cukraus.
Plastikinės plėvelės ir maišeliai. Šildyti juose supakuotus produktus mikrobangėje galima, tačiau nederėtų pernelyg sandariai jų uždaryti –susikaupiantis karštas oras gali maišelį susprogdinti.
APIE FORMAS
Gaminant mikrobangų krosnelėse indų forma labai svarbi. Geriausių rezultatų duoda ovalūs arba cilindro formos indai, nes maistas juose įkaista lygiai.
Kvadratiniai ar stačiakampiai indai irgi tinka – juk dauguma pusgaminių kaip tik parduodami juose, – tačiau maistas tokių indų kampučiuose šiek tiek perdžiūva, nes ten susikaupia daugiau energijos.
Pirmenybę derėtų teikti negiliems ir platiems indams: maistas juose sušils greičiau ir lygiau.
Patiekalams iš ryžių, makaronų, sriuboms ir padažams mikrobangėse visada naudokite didesnius indus (geriausia – platėjančius viršuje) nei gamindami ant viryklės, nes dėl šildymo mikrobangomis specifikos patiekaluose esantis skystis gali ištykšti.
Keksams ir tortams rinkitės cilindro formos indus – ir aukštesnius nei paprastoms orkaitėms: mikrobangų krosnelėse kepiniai iškyla labiau nei paprastai.
Sergejus STONKUS
http://www.paneveziobalsas.lt
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Drumzlinas aliejus - Drumzlinas augalinis aliejus pašviesės, jei į butelį įbersite valgomąjį šaukštą druskos....
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Pasroviui galima plaukti tik į vieną pusę.