Naujienos
Lietuviškos virtuvės išpažinėja
Jau keletą mėnesių dainininkės Dainos Bilevičiūtės mintys sukasi vien apie maistą. Naujuosius metus ji ketina pasitikti atidarydama fazendą Dzūkijoje, kur svečių lauks ne tik dzūkiškos, bet ir tikros dvariškių vaišės.
Ištikima "savo" picerijai
Kodėl išpažįsta vieną - lietuvišką virtuvę ir kokiais jos skanėstais gali nustebinti, Daina "TV dienai" pasakojo sostinės picerijoje "Focus pica".
Šiai picerijai atlikėja ištikima penkerius metus - nuo tada, kai paragavo čia gaminamų natūralių, itališkų picos padažų. Dabar "Focus pica" virtusi jos draugų sambūrių vieta. Daina prasitarė, kad yra išbandžiusi daugumą jos patiekalų. Net sušiai, kurių paprastai nevalgo, čia paliko patį geriausią įspūdį. D.Bilevičiūtė drąsiai rekomenduoja jautienos kepsnį, makaronus su jūros gėrybėmis, maltinukus su grybų padažu, sterką su keptais baklažanais ir jai skaniausius desertus - želę bei "Jūros arkliuką" - keptą desertą su karameliniais ledais. Atlikėja tikino, kad nors ir nėra didelė picų mėgėja, kartais neatsispiria čia kepamoms storapadėms.
"Man patinka ir jauki aplinka. Kartą gali danguje pabūti, kitą - pragare pasilinksminti", - skirtingą nuotaiką kuriančias picerijos sales gyrė D.Bilevičiūtė.
Pilnas rūsys gėrybių
Į baigiamą rengti fazendą - taip sodybą Miguičionių vienkiemyje vadina lietuvių virtuvės populiarintoja - ji pasirengusi pritraukti didžiausius gurmanus. Skanėstus jiems ruoš 15 metų patirtį turintis virėjas. D.Bilevičiūtės užmojis - patiekalai nuo tradicinių lietuviškų, medžiotojų iki dvaro virtuvės.
Pirmieji svečiai dzūkiškoje fazendoje galės išbandyti kalmarus, įdarytus parmezanu ir krevetėmis, su raugerškių padažu, taukžuvę su grybų padažu, prieskoninėmis žolėmis įdarytus mėsos kepsnelius ir net Pekino antį.
Visą vasarą D.Bilevičiūtė kaupė ir ruošė atsargas, tad dabar į pilnutėlį miško ir daržo gėrybių rūsį žiūri palaimingai šypsodamasi. "Pridžiovinau grybų, primarinavau visko, priviriau įvairiausių uogienių, ypač daug bruknių su kriaušėmis, slyvomis. Uogų prišaldžiau, kompotų priviriau. Net šermukšnių uogienę viriau - skonis kaip medaus. Labai skanu. Tik prie obuolių sūrių dar nepripuoliau", - vardijo pašnekovė.
Mokysis virti samanę
D.Bilevičiūtė sėkmingai įsisuko ne tik į Dzūkijos gyvenimą, bet ir į dzūkų virtuvę. Tiesa, gaminti šio regiono patiekalus dar tik mokosi, bet paragauti jų niekada neatsisako. Širdis apsąla pagalvojus apie grikinę babką, varškės sūrį su medumi, apie grucę ar bandas ant kopūstų lapų. Tačiau tikra pasaka dainininkė vadina tradicines dzūkų vaišes: sūdytus lašinukus su svogūnu ir duona bei šlakelį samanės su stumbražolėmis, kadagių uogomis ar spanguolėmis. Moteris neslepia noro kada nors išmokti gaminti šį stiprųjį gėrimą, o kol kas "stipriausia" jos patirtis - naminis juodųjų serbentų vynas.
Kartkartėmis viešai apie savo bandymus atsikratyti nereikalingų kilogramų pasakojanti Daina neslepia, kad cepelinų ir sunkių bulvinių patiekalų neatsisako. O lietuvišką virtuvę vadinantiems kaimietiška ir nesveika atsako: "Nevaidinkim ir neišsižadėkim to, kad esam kaimiečiai. Mūsų tokia tauta, gyvenam tokiame regione ir artėjant žiemai nieko bloga ant kepsninės pasispirginti šoninukės. Skani ta mūsų virtuvė." Užsukusi į Žemaitiją, dainininkė nepraleidžia progos pasimėgauti bulvių koše su spirgais ar kastiniu su bulvėmis.
Apie laimėjimus - kukliai
Apie savo kulinarinius šedevrus ji kalba kukliai - neva skaniausi patiekalai gimsta iš nežinojimo ir eksperimentuojant. Šiuo metu atlikėjos namuose viešintis marokietis muzikantas jau spėjo įvertinti lašišinį upėtakį. Jį reikia kepti prikimšus krapų, petražolių, apibarsčius mėgstamais prieskoniais ir įvyniojus į foliją kepti valandą. O valgyti tinka su ryžiais ar virtomis daržovėmis.
Vištą Daina kepa pagal lietuviškam skoniui egzotišką receptą. Marinatas gaminamas iš druskos, cukraus ir cinamono, o kepama specialiame maiše. Prie šio patiekalo tinka bene visos dainininkės virtos uogienės.
Apie kitą D.Bilevičiūtės patiekalą žino bene visi draugai ir pažįstami. Tai dzūkiškos ausytės su grybais. Jei nesinori minkyti tešlos pačiam, galima nusipirkti jau paruoštos.
Įdaras gaminamas iš sumaltų išmirkytų džiovintų grybų ir pakepintų svogūnų. Jis dedamas į iš tešlos suformuotas ausytes, kurios išverdamos ar iškepamos aliejuje. Dainininkė juokaudama guodžiasi, kad gamindama šiuos pyragėlius virtuvėje praleidžia kelias valandas, o svečiai juos sukerta akimirksniu.
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Man reik apie dzuku virtuves valgius o ne Daivos bileviciutes:(
Nuostabi svietainėDzūkijoje šalelej mylimoj.
liuks swetaine
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Kepdami tortus ar pyragus - Kepdami tortus ar pyragus, skardą, pries pildami tešlą, patepkite sviestu ir gausiai pabarstykite džiūvėsėliais. Šitaip geriau apsaugosite kepinj, kad nepriliptų, be to, jis apsitrauks gražia plutele....
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Padaryti moterį laiminga nesunku, sunku pačiam tuo pat metu išlikti
laimingam.