Naujienos
Ne tik apie kūniškus malonumus
Žurnalistė, Lietuvos televizijos laidos "Bėdų turgus" ir įvairių renginių organizatorė bei vedėja Edita Mildažytė nė neabejoja, kad vyrams patinka ne paliegę skeletai, o sveikos, energingos ir linksmos moterys. Tokia yra ir pati: nuolat skubanti, turinti daugybę darbų bei visada besišypsanti.
Kūnui ir sielai palepinti
"Uždrausti sau valgyti yra bene tas pats, kas nuspręsti daugiau niekada nekalbėti: norisi, bet iš idėjos sau neleidi. Žmogus, iš savęs atėmęs galimybę pakankamai pavalgyti, negali būti laimingas, nes nuolat galvoja apie tuščią skrandį ir pamažu nykstančius organus", - normalios mitybos svarbą pabrėžė moteris.
Apie maistą E.Mildažytė kalba su įkvėpimu. Jai tai - ne tik skrandžio tūrio užpildymas, bet ir atskira kultūros sritis. Žurnalistė išskiria tris dalykus, kuriuos, jos įsitikinimu, žmonės gali vieni kitiems suteikti: bendravimas ir intelektualiniai mainai, kūniški malonumai (meilė, lytėjimas, galvos glostymas, masažas ir pan.), maistas. Pastarasis, E.Mildažytės nuomone, tarsi sujungia du pirmus: nors valgymas yra kūniškas malonumas, poreikis, kitam žmogui maistas ruošiamas su meile, pietaujant taip pat bendraujama. "Maisto gaminimas yra kūryba, panašiai kaip šokis ar dainavimas. Vaišindamas svečius parodai, kad draugai tau svarbūs", - įsitikinusi pašnekovė.
Maisto - į turgų
Žurnalistė į restoranus dažnai nevaikšto, bet išsiruošusi renkasi geresnius. Moteriai patinka ten, kur personalas jau žino jos skonį, kur ir maisto kokybė, ir aptarnavimas gana aukšto lygio. E.Mildažytės apsilankymai restoranuose reti ne tik dėl to, kad tai brangiai kainuoja. "Papietauti į kavinę su vyru einame dėl pramogos. Grįžus namo vis tiek tenka gaminti, nes reikia pamaitinti šeimą", - šypsojosi ji. Gamindama moteris parodo rūpestį ir meilę šeimai, artimiesiems, svečiams. "Gyvename kaip troleibuse - durys niekada neužsiveria nuo draugų", - juokėsi E.Mildažytė.
Laidų vedėja mielai sukasi virtuvėje. Produktus perka beveik vien turguje. Ten žino, kokio maisto kuris prekeivis gali pasiūlyti ir kad jų produktai visada geresni, šviežesni ir sveikesni nei parduotuvėse. E.Mildažytės apsipirkimo turguje diena - šeštadienis. Tada ji negaili laiko prisipirkti tiek maisto, kad užtektų visai savaitei.
"Ježinka", kratinys ir kiti
E.Mildažytė gamina befstrogeną, "ježinką" (iš vaikystės prisimenamą patiekalą iš troškintų kubeliais pjaustytų morkų, bulvių ir žirnelių su šiek tiek sviesto bei grietinės), kratinį (raugintus kopūstus, troškintus su bulvėmis). Žiemą laidų vedėja verda riebias sriubas - tokias, kurios atstoja ir pirmą, ir antrą, ir trečią patiekalą. Vienos mėgstamiausių - karkos, avienos, sriubos, kopūstienė, grybienė. Moteris pabrėžia niekada nenaudojanti sultinio kubelių. Itin dažnai ji gamina salotas - avokadų su pievagrybiais, virtos jautienos su mėlynaisiais svogūnais ir marinuotais agurkais, ridikėlių su agurkais ir svogūnų lapais (tik pavasarį, kai ridikėliai yra šviežiausi). Beje, pastarosios salotos vienintelės, kurias E.Mildažytė sūdo, kitas teužpila aliejaus ir citrinų sulčių padažu.
Žurnalistės svečiai nebenustemba vaišinami žalia žuvimi ar mėsa - tai jos namie gana įprasta. "Prisivalgome žalios mėsos, kiek telpa, ir paskiau pusę metų į jos pusę net nesinori žiūrėti", - greitakalbe bėrė moteris. Gaminamų patiekalų sąrašą ji ketina papildyti keptu įdarytu ožiuku.
Gyva ne salotų lapais
"Mano mitybos įpročiai tragiški", - atvirai dėstė E.Mildažytė. Pasirodo, visas baisumas tai, kad dažnai valgo tik kartą per dieną. Pusryčių niekada nenori, o jeigu pietauja darbo metu, tai tik užkandžių. Tačiau vakare ar net naktį gali prisikirsti iki soties. Ir tikino, kad jaučiasi labai gerai. "Pusryčiauju tik kelionėse, nes viešbučiuose duoda dykai", - juokavo pašnekovė.
Netaisyklingą mitybos grafiką bent iš dalies kompensuoja tai, kad valgo sveiką maistą, bet ir to moteris pernelyg nesureikšmina.
Laidų vedėjos visiškai nežavi Italijos virtuvė. Moteriai galėtų nebūti ir saldumynų. "Per vieną kulinarinę kelionę sužinojau, kad turėsiu pagaminti desertą. Mane tiesiog ištiko paralyžius - iš to siaubo net pamiršau, kaip angliškai "miltai". Nemoku gaminti nė vieno deserto", - visai neapgailestaudama išdėstė ji.
"Tik nepamanykite, jog noriu pasakyti, kad vaikydamasi naujausių madų maitinuosi vien sveikai. Pasiklausius žmonių, kurie giriasi, jog sveikai maitinasi, kalbų kartais atrodo, kad jie, kai pradeda ryte graužti salotos lapą, tai tik vakare baigia. Valgau garstyčias, kečupą ir dešreles kaip visi žmonės!" - tikino moteris.
Atgal į virtuvę?
Laidų vedėja džiaugiasi priklausanti tai kartai, kuri dar žino, jog prapjovus vištos pilvą pamatysi jos vidurius, o ne įdarui paruoštą tuščią ertmę. Moteris tikino, kad ir kiaulę, jei reikėtų, mokėtų paskersti. Maistą vertinti ir gaminti E.Mildažytė mokėsi iš tokių pat šeimyniškų močiutės bei mamos. "Jaunesnė karta jau nežino daugelio paprastų dalykų. Manau, kad ekonominė krizė tam tikra prasme išeis į naudą: daug kas grįš į savo virtuves, vėl pradės gaminti namie", - nykstančio bendravimo, beprotiškos skubos laikotarpio pabaiga tiki žurnalistė.
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Kad nesuminkštėtų paplotis - Prieš dėdami vaisius ant torto papločio, ištepkite jį plaktais baltymais - tada jis nesuminkštės. ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Užsimojo kartą senis, metė į jūrą tinklą ir….liko senis be tinklo..