Naujienos
Pamėginkime maitintis sveikai
Dietologų teigimu, svarbiausia kiek ir kaip valgoma: šį malonumą sau leidžiant tik kartą per dieną, sunkiau kontroliuojamas suvalgomo maisto kiekis, dažnai persivalgoma, apkraunama virškinimo sistema, maistas blogiau pasisavinamas.
Vilniaus miesto universitetinės ligoninės gydytoja - dietologė Laimutė Janilionienė:
„Mityboje svarbiausia - pasirinkti tinkamus produktus. Pavyzdžiui, mėsos ir bulvių patiekalas nepakenks, jeigu jo bus suvalgoma ne per daug.
Geriausia porą kartų per savaitę valgyti mėsos ir žuvies, du - tris kartus - pieno produktų, o daugiausia - grūdinių kultūrų ir daržovių patiekalų. Renkantis produktus reikėtų atkreipti dėmesį į jų maistinę vertę ir pirkti juos liesesnius“.
Gera savijauta - garantuota, nukristų pora trejetas nereikalingų kilogramų. Be to, mokslininkai, tyrinėjantys mitybą įsitikinę, jog sveikai ir teisingai maitinantis, gyvenimą galima prailginti ne vienu dešimtmečiu.
Valgant kiek galima įvairesnį maistą organizmui netrūks būtiniausių medžiagų ir dėl to neatsiras sveikatos sutrikimų.
Būtina išlaikyti normalų kūno svorį. Kai jis viršija normalų, iškyla aterosklerozės pavojus, padidėja cholesterolio kiekis kraujyje, padidėja rizika susirgti cukriniu diabetu, insultu, infarktu, tulžies pūslės akmenlige bei kitomis ligomis.
Sveiką mitybą ypač gerai atspindi sveikos mitybos piramidė, kurios pagrindą sudaro fizinis aktyvumas ir grūdiniai maisto produktai, kurių rekomenduojama valgyti daugiausiai.
Toliau skiriamos daržovių ir vaisių grupės. Dar toliau - pienas, sūris, jogurtas ir mėsa, paukštiena, žuvis, ankštiniai, kiaušiniai, riešutai.
Piramidės viršūnėje atsiduria riebalai, aliejai, kuriuos rekomenduojama vartoti saikingai, o cukrų, saldainius, saldintus gėrimus - retai.
Kuo aukščiau piramidės viršūnės, tuo mažiau tos grupės produktų reikėtų vartoti.
Angliavandeniai
Pagrindinis energijos šaltinis ir turi sudaryti 55-62 proc. paros raciono.
Riebalai
Jų reikėtų vartoti saikingai, nes jie skaidosi žymiai lėčiau, o sotumo jausmas pajuntamas vėliau, todėl maisto suvalgoma žymiai daugiau. Riebalų perteklius “atsideda” riebaliniame audinyje “papildomų kilogramų” pavidalu.
Baltymai
Mėsa, žuvis, pienas ir jų produktai yra pagrindiniai baltymų tiekėjai.
Vanduo
Gyvybiškai būtinas mitybos komponentas, sudarantis maždaug 60 proc. vyro ir 50 proc. moters kūno svorio. Sveikam suaugusiam per parą rekomenduojama išgerti apie 2 litrus skysčių.
Dėmesio:
Alkoholiniai gėrimai nėra sveikos mitybos komponentas.
Valgomosios druskos vartojimą reikėtų riboti - sveikam suaugusiam ne daugiau 5 g per parą, geriau joduotą.
"Lietuvos sveikatos" priedas "Sveika šeima"
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Rūgščios daržovės bulvienėje - Į bulvienę rūgščias daržoves dėkite baigiant virti, kitaip bulvės bus kietos ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Bėgo Mauglis per džiungles ir aptiko į duobę įkritusį drambliuką. Kadangi už straublio jo ištraukti neįstengė, tai užkasė jį gyvą. Kad kiti drambliukai į duobę neįkristų.