Naujienos
Patiekalai iš daigų padeda atgauti jėgas

Šiuolaikiškos moterys neretai mano, kad daigų auginimas - per daug laiko atimantis užsiėmimas. Pasirodo, daigus auginti paprasta, o jų ypatinga nauda sveikatai įrodyta daugybe tyrimų. Grūduose nepaprastai didelė vitaminų, mineralų, proteinų, aliejų ir enzimų koncentracija.
Kiekviename grūde slypi užkoduotas gyvybės pradas, laukiantis, kol bus pažadintas ir atskleis savo jėgą. Gavę pakankamai drėgmės, enzimai pradeda veikti ir grūdas atgyja. Dygimo stebuklas neįtikėtinas - šio proceso metu keleriopai padidėja vitaminų C, E, karotino, tiamino, niacino kiekis.
Alternatyva mėsai
Pirmieji grūdų ir sėklų daigų naudą sveikatai suprato kinai. Dar prieš 5000 metų Kinijoje daigai buvo vartojami kaip maistas, grąžinantis jaunystę ir sveikatą. Antrojo pasaulinio karo metais mokslininkai JAV prezidentui, susirūpinusiam dėl galimo mėsos trūkumo, pasiūlė skatinti daigų vartojimą amerikiečių mityboje. Daigai turi ne mažiau proteinų bei vitaminų, todėl yra geriausia alternatyva mėsai.
Hipokrato sveikatos institute jau daugelį metų atliekami daigų gydomųjų ir kulinarinių savybių tyrimai. Instituto įkūrėja An Vigmore teigia, kad daigai - puikūs detoksikantai. Jie gerina žmogaus imuninę sistemą, padeda iš organizmo pašalinti laisvuosius radikalus.
Gydomosios daigų savybės ypač naudingos užterštoje miesto aplinkoje gyvenantiems žmonėms. Daigai atkuria nervų sistemą, gerina kraują, naudingi audiniams ir kaulams. Regeneruojantis daigų efektas žmogaus kūnui pasireiškia dėl RNA, DNA, proteinų ir maistingųjų medžiagų, kurių galima rasti tik gyvoje ląstelėje.
Daiginimo receptas
Daiginimas - paprastas procesas, beje, galintis atgaivinti ir sielą. Smagu stebėti, kaip beveik akyse brinksta grūdas ar sėkla, kalasi ir auga daigas. Daiginamus grūdus ar sėklas tereikia laikyti drėgnai ir skalauti kelis kartus per dieną - štai ir visa daiginimo paslaptis. Daigai neturi būti ilgi, pavyzdžiui, kukurūzai, kviečiai, rugiai, lęšiai daiginami iki 2,5 cm, žirniai, sojos pupelės - iki 5 cm, o štai miežio daigas neturi būti ilgesnis nei pats grūdas. Šių grūdų galite nusipirkti bet kuriame dideliame prekybos centre.
Daiginimui reikės stiklainio su skylėtu dangteliu (vietoje metalinio dangtelio galima naudoti elastingą medžiagą). Daiginimui atrinkite tik sveikus, nepažeistus grūdus ar sėklas, kad išvengtumėte puvimo ir nemalonaus kvapo. Nepamirškite, kad brinkdamas grūdas padidėja 6-8 kartus, todėl 4 arbatinių šaukštelių tikrai užteks 1 litro stiklainiui. Grūdus gerai nuplaukite ir sudėkite į stiklainį. Du tris kartus per dieną daiginamus grūdus ar sėklas reikia praskalauti. Skalaukite atsargiai, kad nesužeistumėte daigelių.
Daigai turi būti visada drėgni, tačiau jei laikysite juos įmerktus į vandenį, jie ims pūti. Skalavimas bent dukart per dieną užtikrina, kad daigai neišdžius ir nesunyks. Kai daigai užauga iki reikiamo dydžio, juos galima laikyti šaldytuve, tačiau jie ir toliau augs. Daigus galima ir šaldyti.
Ateities maistas
Daigai yra idealus natūralus maisto papildas. Ekologiški, ekonomiški, greitai užauginami skanūs, nekaloringi daigai neretai vadinami ateities maistu, kuris puikiai tinka ir besilaikantiems dietos. Su daigintais grūdais ar daigais galima pagaminti įvairiausių jėgas padedančių atgauti salotų ar sriubų, pasidaryti sumuštinių, išsikepti lengvai virškinamos daigintų grūdų duonos.
Jei duoną kepti namuose sudėtinga, parduotuvėse taip pat galite rasti daigintų grūdų duonos (ją Lietuvoje kol kas kepa tik „Gardėsis“). Gydomųjų profilaktinių savybių turintys daiginti grūdai padės subalansuoti mitybą.
Salotas su daigais pasigaminti labai paprasta - tereikia jų įdėti į salotas kartu su kitais ingredientais. Ne ką sudėtingiau išsivirti daigų sriubą. Lęšių ir žirnių daigai verdami 5 min., sojos daigai - 10 min., kukurūzų - 8 min. Jei verdate sriubą ir iš kitų daržovių - daigus sudėkite vėliau, kad jie per daug nesuvirtų.
Parengė Reda Baltinaitė
http://www.klaipeda.daily.lt
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Električka tai per visus forumus, komentarus savo ton-anusan reklamina :) Niką bent keistų.. :)
pamenu ir as kazkada tikejausi kad sriuba pades atgauti jegas. jauciausi tokia mieguista, bet vistiek puse dienos praleidau prie orkaites virdama sriuba. ir galu gale is vis neatgavau jegu. kita karta kai buvau mieguista ir norejau atgauti energija, pabandziau tonussan. ir iskart suveike ir ilgam poveikis liko
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Mėsos laikymas - Jeigu nusprendėte mėsą ilgiau laikyti, t.y. šaldyti, tai jokiu būdu neplaukite jos vandeniu, nes greičiau suges...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Gydytojas klausia paciento:
- Atrodo, jūs pas mane jau lankėtės? Priminkite pavardę.
- Semionovas.
- Gastritas?
- Nikolajus…