Naujienos
Riebžuves rekomenduojama vartoti saikingais kiekiais

Pastarosiomis dienomis Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo du vartotojų skundus dėl alerginių reakcijų pasireiškimo, suvartojus marinuotus riebžuvės kepsnius, pagamintus UAB ,,Salų žuvys“ (Šilutės pl. 79, Klaipėda).
Vienas šių vartotojų išreiškė abejonę marinuotų Geltondryžės riebžuvės (Lepidocybium flavobrunneum) pjausnių kokybe, nors tinkamumo vartoti terminas buvo dar nesibaigęs. Jo teigimu, netrukus po valgymo prasidėjo viduriavimas ir odos alerginė reakcija (stipriai paraudo veidas, krūtinė, rankos), alergijos požymiai pasireiškė iš karto dviems žmonėms. Marinuoti riebžuvės pjausniai buvo pagaminti UAB ,,Salų žuvys“.
Kitas vartotojas savo pranešime informavo, kad š. m. birželio 17 ir 18 dienomis Mažeikiuose, prekybos centre „Maxima“ akcijos metu pirko marinuotus riebžuvės kepsnius vakuuminėse pakuotėse, paruoštus kepti ant grotelių (taip pat pagamintus UAB ,,Salų žuvys“). Šiuos kepsnius valgė 5 asmenys. Praėjus 15-20 min. po valgymo, visiems pasireiškė ūmi alerginė reakcija – nukrito kraujospūdis, pradėjo niežėti kūną, išmušė raudonis. Iš Mažeikių buvo iškviesta greitoji pagalba, viena žuvies kepsnį valgiusi moteris išvežta į ligoninę.
Reaguojant į vartotojų skundus, Klaipėdos miesto VMVT 2008-06-25 atliko UAB ,,Salų žuvys“ įmonės patikrinimą. Patikrinus nustatyta, kad tiekėjo žuvies krovinio važtaraščiuose nebuvo nurodytas tinkamumo vartoti terminas, ši informacija nurodyta tik produktų ženklinimo etiketėse. Įmonėje pagamintose naujose ženklinimo etiketėse informacija apie galimą neigiamą riebžuvės poveikį virškinimui pateikiama, tačiau etiketėse nenurodytas žuvies lotyniškas pavadinimas (Lepidocybium flavobrunneum), kaip to reikalauja Europos Komisijos reglamentas Nr. 20074/2005.
Klaipėdos miesto VMVT įpareigojo UAB „Salų žuvys“ per 14 dienų pašalinti nustatytus trūkumus ir informuoti apie atliktus pataisymus.
Europos Komisijos reglamentas Nr. 2074/2005 nustato, kad ,,Švieži, paruošti ir perdirbti žuvininkystės produktai, gauti iš žuvų, kurios priklauso Gemipylidae šeimai, ypač Ruvettus pretiosus (Taukinė skumbrė) ir Lepidocybium flavobrunneum (Geltondryžė riebžuvė), turi būti pateikiami į rinką tik suvynioti ir (arba) supakuoti ir turi būti atitinkamai pažymėti, nurodant vartotojui informaciją apie paruošimo ir (arba) gaminimo būdus bei apie pavojų, susijusį su juose esančiomis medžiagomis, kurios neigiamai veikia virškinimą. (Dažniausiai pasitaikantis tokio virškinimo sutrikimas yra viduriavimas). Ant etiketės prie įprastinio pavadinimo turi būti nurodytas mokslinis pavadinimas“.
„VMVT kontroliuoja, kad ženklinant šią produkciją, būtų nurodyta išsami informacija, kaip to reikalauja galiojantys teisės aktai. Tokio pobūdžio informacija vartotojams skelbiama ir VMVT internetinės svetainės www.vet.lt skyrelyje ,,Žuvininkystės produktų ženklinimo ir atsekamumo reikalavimai“. Siekiant, kad būtų tinkamai vykdoma rinkos kontrolė, teritorinės VMVT buvo papildomai elektroniniais laiškais informuotos dėl Gempylidae šeimos žuvų pateikimo į rinką reikalavimų“, – komentavo VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Egidijus Simonis.
VMVT primena, kad vartotojams perkant žuvis ir jų produktus, būtina atkreipti dėmesį į jų ženklinimą. Vartojant riebžuves, žinotina, kad juose esantis padidintas riebalų kiekis gali neigiamai veikti virškinimo funkcijas, sukelti alergines reakcijas, todėl tokius žuvies produktus rekomenduotina naudoti mažesniais kiekiais, kaip delikatesus. Šias žuvis reikia gerai išvirti ar iškepti, nes tinkamas terminis apdorojimas panaikina neigiamą poveikį žmogaus organizmui. Kilus neaiškumams ar norint gauti papildomą informaciją, galima užduoti klausimus VMVT internetiniame puslapyje www.vet.lt.
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Kiaulpienių medus - Kiaulpienių medus būna aukso geltonumo kartokas, labai kvapnus. Rekomenduojamas nuo skausmo ir kvėpavimo takų uždegimo...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Iš prašymo: "Kaip mane visi..." Užbraukta. "Eikit jūs visi..." Užbraukta. "Prašau suteikti man atostogas."