Naujienos
Svarstomos viešojo maitinimo problemos
Stiprinant dialogą tarp maistą ruošiančių ir jo saugą bei kokybę tikrinančių institucijų, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos iniciatyva buvo organizuotas pasitarimas su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovais.
Siekiant padėti išspręsti kylančias problemas viešojo maitinimo sektoriuje, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) įsipareigojo organizuoti pasitarimus ir diskusijas su šio verslo atstovais, kurių metu apsvarstyti galiojančių teisės aktų pritaikymo praktikoje aktualijas, gyventojų skunduose dažniausiai minimų negerovių šalinimo galimybės.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Kazimieras Lukauskas asociacijos atstovus supažindino su VMVT struktūra, veiklos uždaviniais, strateginiu planu. K.Lukauskas akcentavo, kad tiek maistą gaminančių, tiek kontroliuojančių jo saugą ir kokybę specialistų pastangos nukreiptos vienam tikslui – žmogaus gerovei, jo gyvenimo kokybei gerinti. „Esame partneriai, nes bendromis pastangomis turime siekti aukšto mūsų šalies restoranų ir kavinių lygio, kad Lietuvos gyventojai ir užsienio svečiai juose gautų tik kokybišką ir sveiką maistą. Norime dirbti kryptingai, remdamiesi abipusiu supratimu. VMVT inspektoriaus tikrinimo tikslas – patarti, padėti maisto gamybos technologams išspręsti problemas, įveikti negeroves“, – sakė direktorius.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė susirinkusiems pateikė išsamią 2007 metų viešojo maitinimo įmonių patikrinimų analizę. Praėjusiais metais papildomai pradėjo veiklą 248 įmonės ir šiuo metu Lietuvoje veikia 7261 viešojo maitinimo įmonė. Didesnėje dalyje restoranų ir kavinių įdiegtos ir veikia savikontrolės sistemos. Pasak A. Išarienės, taikant šias efektyvias sistemas ir didėjant darbuotojų atsakomybei, žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkių skaičius kasmet mažėja, protrūkių metu vis mažiau žmonių kavinėse ar restoranuose užsikrečia infekcinėmis ligomis. Tačiau užkrato rizika didėja dėl pobūvių dalyvių atsinešamo maisto. Tokiais atvejais būna sudėtinga nustatyti kaltininkus. Maisto skyriaus vedėjos teigimu, pagrindinės priežastys, nulemiančios užkrečiamųjų ligų paplitimą – sergantis personalas, technologijų pažeidimai ir blogos maisto laikymo sąlygos. A.Išarienė akcentavo, kad kavinių ir restoranų darbuotojai privalo didesnį dėmesį kreipti higienos taisyklių, maisto gamybos technologijų reikalavimų laikymuisi, nes kasmet didėja protrūkių skaičius, kurių priežastis – sergantis personalas.
2007 m. atlikti 10 785 viešojo maitinimo įmonių patikrinimai. Iš patikrintų restoranų – 62%, kavinių – 64% nustatyti pažeidimai. Dažniausiai buvo nustatomi bendrų higienos taisyklių nesilaikymo atvejai, produktų tinkamumo vartoti terminų nepaisymas, maisto produktų ir gaminių laikymo sąlygų, ženklinimo, produktų atsekamumo pažeidimai. VMVT taikė visas numatytas poveikio priemones: įspėjimus, baudas, draudė patiekalų gamyboje naudoti nekokybiškus produktus, stabdė įmonių veiklą. A. Išarienė pabrėžė, kad itin nedaug restoranų ir kavinių (apie 30%) pateikia mėginius savikontrolės mikrobiologiniams tyrimams atlikti.
Diskusijų metu restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovai iškėlė jiems aktualius klausimus dėl žaliavų ir pusgaminių šaldymo reglamentavimą, gamyboje privalomų pildyti žurnalų tobulinimą, klientų informavimą apie patiekalų gaminimą iš atšaldytų produktų ir kt.
Siekiant toliau sėkmingai vystytį abipusį bendradarbiavimą, stiprinti pasitikėjimą, buvo sudaryta darbo grupė, kuri parengtų pasiūlymus papildyti ir pakeisti geros higienos praktikos taisykles viešojo maitinimo įmonėms, kad jau per kovo mėnesį būtų išspręsti probleminiai klausimai.
vet.lt
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Laba diena, norėčiau sužinoti visuomeninio maitinimo įmonėms taikomus tikslius maisto produktų atsekamumo
kortelių pavyzdžius. O tai ko nepaklausi - visi visaiop traktuoja tą dalyką. Kaip tiksliai ir aiškiai sudaryti ir pildyti tuos maisto produktų atsekamumo žurnalus. Būčiau dėkinga: riny@mail.lt
Laba diena, norėčiau sužinoti visuomeninio maitinimo įmonėms taikomus tikslius maisto produktų atsekamumo
kortelių pavyzdžius. O tai ko nepaklausi - visi visaiop traktuoja tą dalyką. Kaip tiksliai ir aiškiai sudaryti ir pildyti tuos maisto produktų atsekamumo žurnalus. Būčiau dėkinga: riny@mail.lt
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Minkšta mėsa - Kepamą mėsą šlakstykite karštu vandeniu ar sultiniu. Laistoma šaltu vandeniu, ji bus kietesnė....
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Ateina Petriukas pas tėvus ir sako:
– Mano gimtadienis žiemą. Paaiškinkite dabar, iš kur aš atsiradau, juk nei gandrai skraido, nei kopūstai auga.