Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Naujienos


Sveikų pusryčių receptas

2008-04-28 09:29:29

Receptai

Vaisiais pagardinta trintų grūdų košė išalkti neleidžia iki pat pietų

Ką valgote pusryčiams? Paskubomis išgeriate puodelį kavos ir krimstelite to, ką randate šaldytuve? Vokietė Christine Albert pusryčių maistą savo šeimai kasdien ruošia iš vakaro. Jau dvidešimt metų ji gamina trintų grūdų košes.

Nusivylė parduotuvių pasiūla

„Parduotuvėse siūlomi sveiki pusryčiai iš tiesų nėra tokie sveiki, kaip skelbia etiketės. Į sausus pusryčius neretai pridedama cukraus, kuris žmogaus sveikatai nėra naudingas. Be to, jų grūdai yra pakaitinti, sudrėkinti, o paskui suspausti, todėl juose nelieka daug naudingų žmogaus organizmui medžiagų“, – aiškino neseniai Lietuvoje viešėjusi sveikos mitybos šalininkė iš Vokietijos Ch.Albert.

Fėmarno saloje Baltijos jūroje 49 metų vokietė prižiūri bio-ūkį ir plėtoja ekologinį turizmą. Ch.Albert jau dvidešimt metų kas rytą mėgaujasi pačios pasigamintais sveikais pusryčiais, juos mielai valgo ir jos vyras ūkininkas bei trys suaugusios dukros.

Pusryčių pagrindą sudaro sveiki, ką tik sumalti grūdai, užpilti šaltinio vandeniu, baltyminiai riebalai (grietinė arba plakta grietinėlė) ir įvairūs pagardai: vaisiai, uogos, riešutai, saulėgrąžų ar moliūgų sėklos, citrinų sultys.

Panaudoja ir vaisių žieveles

Anot Ch.Albert, nevirtai pusryčių košei tinka visi grūdai – kviečiai, rugiai. Kad kasdien neatsibostų valgyti tą patį, į grūdus įmaišo maltų grikių, sorų, avižų, miežių.

„Svarbu kiekvieniems pusryčiams suteikti skirtingą skonį“, – patirtimi dalijosi vokietė, kasdienį rytinį valgį siūlanti pagardinti vanile, cinamonu ar razinomis. Ji pabrėžė, jog maistas turi patikti ne tik skrandžiui, bet ir akims. Ch.Albert pasakojo, kad iš vakaro sumaltus grūdus reikia užpilti vandeniu, kad išbrinktų (vandens nepadauginkite – jį grūdai turi sugerti). Jei pamiršome tai padaryti, nieko tokio – nevirta grūdų košė bus gardi, jei ją užpilsite ir rytą.

Jei pusryčiams ruošti naudosite ekologiškus vaisius, galėsite panaudoti ir jų žieveles: pavyzdžiui, susmulkinta citrinos žievelė patiekalui suteikia ypatingo gaivumo.

Dalį vaisių ji patarė susmulkinti plaktuvu, o kitus supjaustyti. Jei pusryčius gaminate iš vakaro, supjaustytus vaisius apšlakstykite

citrinų sultimis, kad nepajuoduotų. Pagardinti tinka ne tik šviežios, bet ir šaldytos uogos: braškės, mėlynės, gervuogės, avietės, serbentai.

Grūdų, vaisių ir uogų masę galima pagardinti medumi. Tačiau kur kas sveikiau, jei užpilsite šaukštą išplaktos grietinėlės ar grietinės.

Nebereikia maisto papildų

Sveikos mitybos patarėja Ch.Albert šį pusryčių receptą sužinojo iš garsaus vokiečių gydytojo Maxo Otto Brukerio, vieno sveikos mitybos pradininkų Vokietijoje.

„Jei mano dukros nenorėdavo valgyti pusryčių, aš jų neversdavau – įdėdavau grūdų ir vaisių košės į indelį ir būdavau rami – per pertrauką jos valgydavo pasigardžiuodamos, o draugai prašydavo paragauti“, – prisiminė Ch.Albert, savo atžaloms suformavusi sveikos gyvensenos įpročius.

Grūdų ir vaisių košes patogu valgyti nebūtinai namie – jos galima pasiimti į biurą, traukinį ar automobilį. Jei pasigaminote didesnį kiekį, taip pat ne bėda – šaldytuve išsilaiko dvi tris dienas. Sveiki pusryčiai suteikia sotumo jausmą, kuris lydi iki pat pietų.

Ch.Albert visuomet pabrėžia ir praktiškąją sveikų pusryčių pusę – juos valgantiems nereikia vartoti maisto papildų. Taip sutaupoma pinigų. Moterys netrukus pastebi, kad veido oda tampa skaistesnė, sustiprėja ir žvilga plaukai, pagerėja medžiagų apykaita.

http://www.klaipeda.daily.lt
Raimonda Ravaitytė-Meyer


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

alina ( 2010-06-06 22:03:03 )
suaugusieji mielai valgys, bet vaikams greitai atsibosta, nors ir su įvairiais priedais.
ausra ( 2009-03-15 21:33:33 )
o beje, kas sveiko jei negalima valgyti krakmolini maista tai yra kose su vaisiais, kurie turi rugsties, nu kurie rugstesni yra. tai kas ten per sveiki pusryciai. ai ai ai
agne ( 2008-12-05 10:01:58 )
visviena nusibosta kiekviena ryta kramtyti grudus,maltus ar nemaltus,su uogom ar ne..po savaites norisi kiausinienes.Ne visiem zmonem tai tinka ir patinka:)ne visi galim tapti yyyyyyyyyygagaaa:0
Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Viktorija, Mina, Vilbutas, Veliuona.

Pasveikink!

Anekdotas

Manau, kad nesuklysiu, jei nieko nepasakysiu.

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą