Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Naujienos


Šventėje bus ir varnienos

2007-07-24 19:53:48

Jūros šventėje vėl bus galima paragauti varnienos.

Klaipėdos mero tradiciją svečius šventės metu vaišinti varniena perėmė Lietuvos jūrų muziejus.

Etnografinėje žvejo sodyboje per folkloro šventę „Žuvys išgalvojo giesmes“, kuri prasidės liepos 28-ąją 13 valandą, šalia žuvies patiekalų bus pateikta ir varnienos.

Organizatoriai žada, kad varnų gaudymas ir valgymas bus pristatytas šiuolaikiškai, su gera humoro doze.

Projektas „Humoro, alaus ir varnų valstybė“ - šių metų folkloro šventės akcentas. Šventės lankytojai galės paragauti gabalėlį varnienos ir paskanauti vadinamojo varniukų alaus.

Pramoginė varnų valgymo tradicija Lietuvoje vis labiau plinta.

Prieš ketverius metus, kai mero svečiams buvo pateiktas varnienos troškinys su svogūnais, morkomis ir grietine, susidomėjimas buvo toks didelis, kad 70 varnų visiems neužteko.

Noras valgyti varnieną kilo prisiminus senovines kuršių tradicijas.

Lietuvoje Kuršių nerijos gyventojai varnas gaudė maistui. Tuo dažniausiai užsiimdavo seni žvejai ir paaugliai. Paukščiams privilioti ir apsvaiginti jie naudodavo džiovintas musmires, degtinėje išmirkytus grūdus. Spąstams paspęsti naudojo ir senus tinklus.

Pagautą varną pririšdavo virvele prie kuolelio ir paspęsdavo tinklą. Nuo tinklo į priedangą iš šakų būdavo nutiesta virvelė. Varnų tykodavo gaudytojas. Pririštosios karksėjimo suviliotas atskrisdavo didesnis varnų būrys ir, patraukus virvę, jos įkliūdavo į tinklą.

Rudenį kai kurie gaudytojai prisūdydavo net po kelias statines varnienos. Iškeptos, išvirtos, iššutintos varnos esą buvusios „pašėlusiai gardžios“.

Paprotys valgyti varnieną greičiausiai atsirado tais senais laikais, kai badas dažnai žvelgdavo Kuršių nerijos gyventojams į akis.

Senieji gyventojai pasakojo, kad po karo į Juodkrantę atsikėlę žmonės rado varnų prisūdytų statinių. Jas paliko skubiai į Vokietiją išbėgę vietos gyventojai.

Varnų mėsa savo skoniu primena triušieną. Pats populiariausias patiekalas yra varniena, virta aliejuje. Verdama apie 20 minučių.

Toks varnienos apdorojimas panaikina visas užkrato baimes.

Prieškario laikais būdavo gaudomos visos į spąstus pakliuvusios varnos. Mūsų dienomis maistui vartojamos tik jauniklės varnos.


http://www.klaipeda.daily.lt
VIDMANTAS MATUTIS


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!

Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Gostautas, Eisvydė, Marcijonas, Agnė.

Pasveikink!

Anekdotas

Klausimas:
-Kuri greičiau nukris iš 12aukšto, brunetė ar blondinė?
Atsakymas:
-Aišku, kad brunetė. Blondinė dar kelio sustos pasiklausti...

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą