Naujienos
Virė virė košę
Košė – vienas naudingiausių ir skaniausių produktų, kuriuo galime ne tik pasisotinti, bet ir palepinti savo organizmą. Netikite? Atkreipkite dėmesį parduotuvėje, kiek įvairiausių kruopų jums siūloma: avižų, grikių, kukurūzų, kviečių… Paruoštos košės, kurias reikia virti minutę, tris ar penkias, neskaldytų grūdų, jų mišinio. Ir dar daug visokiausių. Ką ir kalbėti apie košių gaminimo receptus. Jų tiek daug, kad jums tereikia nors trupučio noro kasdien valgyti sveiką maistą.
Kodėl košę sveika valgyti
Šiais laikais košei skirti grūdai labai menkai apdirbami – nuo jų nuimamas tik išorinis sluoksnis, o visos naudingos medžiagos išlieka. Visiškai valytos, neturinčios natūralių vitaminų, tik manų ir kuskuso kruopos.
Kruopų košėse yra:
Lėtai pasisavinamų angliavandenių (krakmolo), teikiančių organizmui energijos;
B grupės vitaminų, reikalingų nervų sistemai, imunitetui ir hormonų sintezei;
Mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, magnio, naudingo širdžiai ir padedančio atsipalaiduoti;
Dviejų rūšių organinės ląstelienos: netirpios, valančios organizmą nuo šlakų, toksinų ir visokių cheminių medžiagų, bei tirpios, šalinančios cholesterolio perteklių.
Populiariausios košės
Gydytojai dietologai rekomenduoja kasdien valgyti mūsų šalyje augančių grūdų košių. Būtent tokios yra naudingiausios sveikatai, nuo jų net nestorėjame.
Trys pagrindinės grūdų rūšys Lietuvoje: kviečiai, rugiai ir avižos. Populiarūs ir grikiai. Keletą kartų per mėnesį verta į racioną įtraukti kukurūzų ir lęšių košes.
Dribsniai
Dribsniai – tai tie patys ryžių, avižų, grikių grūdai, tik supresuoti. Tokia košė išverda greičiau ir yra švelnesnė.
Greitai paruošiama košė
Paprasta košė verda ilgai. Norėdami pagreitinti procesą, gamintojai prieš presuodami grūdus dar juos susmulkina. Tokia košė verda maždaug 5 minutes. O jei nuo grūdo nuimamas kietas išorinis sluoksnis ir jis dar labiau susmulkinamas, gaunami dribsniai, kuriems paruošti užtenka 1 minutės. Tokioje košėje tiek pat vitaminų ir mineralų kaip ir kitose, mažiau tik augalinės ląstelienos. Greitai paruošiamose košėse tikrai nėra jokių cheminių medžiagų.
Galima teigti, kad greitai ar ilgai ruošiamos košės yra vienodai naudingos. Košės iš tradicinių dribsnių būna tirštos kaip kisielius. Ilgai verdant iš grūdo išsiskiria glitimas. Jei nemėgstate tokios konsistencijos, verčiau rinkitės greitai paruošiamas košes.
Rytą košė, mėsa per pietus
Toks klasikinis anglų sugalvotas mitybos principas iki šiol vertinamas dietologų. Jie siūlo košę valgyti ne rečiau kaip 3 kartus per savaitę. Geriausia – rytą, nes produkte esantys lėtai pasisavinami angliavandeniai ilgai palaiko reikiamą gliukozės kiekį kraujyje ir net 4–5 valandas išsaugo darbingumą.
Kaip ruošti
Vaikams iki 12 metų tinka virti košę piene, nes augančiam organizmui reikia daug baltymų. Suaugusiems geriau vandenyje arba labai liesame piene.
Dažnai sakoma, kad verdant košę labai svarbu vandens ir kruopų santykis. Kiekvienas receptas jį nurodo vis kitokį. Atsiminti visus variantus sunku, tačiau niekada nesuklysite, jei laikysitės santykio 1:2 – vandens dvigubai daugiau nei kruopų.
Bet kuri košė verdama maždaug 20 minučių. Ilgiau – galima, trumpiau – ne.
Patarimai
Kiekviena košė turi tinkamų priedų.
Vandenyje išvirta avižinė košė dera su džiovintais abrikosais, razinomis, slyvomis, bananais, cukatomis, riešutais ir medumi.
Piene virta avižinė košė skaniausia su aviečių ar bruknių uogiene.
Labai skanus desertas: grikių dribsnių košė, išvirta 10 procentų riebumo grietinėlėje, pagardinta ruduoju cukrumi.
Kitas tokio deserto variantas: grikių dribsnių košę lygiomis dalimis sumaišykite su plakta grietinėle.
Prie kviečių košės labai tinka moliūgas: sumaišykite virtą, sutrintą moliūgą su koše santykiu 1:2 ir pagardinkite sviestu.
Bus skanu, jei ant kvietinės košės užpilsite išplaktą kiaušinį ir 10–15 minučių patalpinsite į orkaitę.
Paruoštą kukurūzų košę praskieskite karštu pienu.
Valstiečio pietūs. Į iš vakaro užmerktas perlines kruopas įdėkite du kartus didesnį kiekį karštos bulvių košės, pusę stiklinės karšto pieno ir valgomąjį šaukštą sviesto. Masę pašaukite į iki 140–160o C įkaitintą orkaitę vienai valandai.
pagal žurnalo “Namai pagal mus” 2004 birželis Nr.45
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):nifiga nieko nesupratau kaip virt ta prakeikta kose
eik tu sau su tokiu receptu debilisku
kas cia per sudas
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Įvyniokite dėžutę maistui laikyti į rabarbaro lapą - Įvyniokite dėžutę maistui laikyti arba butelį su gėrimu į rabarbaro lapą. Rabarbaro lapas turi izoliacinių savybių ir gali išlaikyti maisto dėžutę larba gėrimą atšaldytą. Rabarbaro lapo nereikia neštis namo – jį galima palikti gamtoj...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Į mėsos parduotuvę prieš pat uždarant įbėga moteriškė:
- Ačiū Dievui, suspėjau! Ar vištų turite?
Mėsininkas iš šaldiklio ištraukia likusią vienintelę vištą ir deda ant svarstyklių. Jos rodo 1 kg svorį.
Moteris:
- Hmmm…Gal turit didesnę?
Mėsininkas nuima vištą, padeda į ankstesnę vietą, paskui vėl ją išima, apverčia, deda ant svarstyklių ir jas pirštu prispaudžia. Svarstyklės rodo 1,5 kg.
Moteris:
- Puiku! Malonėkit man abidvi.