Naujienos
Virtuvės odisėjos
Nuo tos dienos, kai Guoda Pečiulytė nusprendė, kad sugebės suderinti studijas universitete ir darbą "Labame ryte" (LTV), apie maistą ji spėja tik kalbėti. Gaminti nėra kada. Pernai viskas buvo kitaip...
Belgijoje gamino marokietiškai
Sostinės prancūziškame restorane "Les Amis" ragaudama burgundiškai pagamintą jautieną, mergina pasakojo, kad pernai, kai studijavo Belgijoje, buvo uoli ir išradinga kulinarė. Tad dabar, kai kartais per dieną nespėja nė pavalgyti, tą laikotarpį bent jau malonu prisiminti.
Belgijoje Guoda pamėgo serialą "Nusivylusios namų šeimininkės". Įkvėpta serialo herojų, virtuvę okupuodavo kiekvieną popietę. "Atradau kulinariją. Vis dar gailiuosi, kad neįsigijau "Nusivylusių namų šeimininkių" receptų knygos, kurioje patiekalai, beje, suskirstyti skyriais pagal serialo herojų vardus!" - pasakojo mergina.
Skaniausias patiekalas, kurio receptą G.Pečiulytė parsivežė iš Belgijos, - marokietiškas troškinys. Iš kuskuso kruopų, vištienos, riešutų ir abrikosų gaminamą patiekalą ji nusižiūrėjo iš Maroke atostogavusių draugių. O štai belgiško šedevro - aliejuje du kartus skrudintų bulvyčių - "Labo ryto" vedėja gaminti taip ir neišmoko. "Jų receptai - su daug niuansų. Profesionalūs virėjai sako, kad norint gerai paruošti, net bulvių rūšis turi būti speciali", - aiškino žurnalistė.
Gyvendama užsienyje receptų mergina įprato ieškoti ir internete. Jos mėgstamiausioje, prancūzų svetainėje www.marmiton.fr pateikta per 46 tūkst. receptų. Bet net ir įdomiausius receptus žurnalistė neretai tobulina. Kuria ir savus. Draugai giria sriubą iš mėgstamiausios Guodos daržovės - pomidorų.
Virtuvės šiluma
G.Pečiulytė augo namuose, kuriuose maistas buvo tikrai svarbus. Saldūs jos vaikystės prisiminimai susiję gardėsiu, kurį išmoko pagaminti pirmiausia - karštu šokoladu. "Buvau gal kokių vienuolikos, ir vis lįsdavau į virtuvę padėti mamai. Ypač karštą šokoladą virti. Tik mama mano pagalbą priimdavo nenoriai. Ko gero, todėl, kad po eksperimentų likdavo krūva neplautų indų", - juokėsi mergina.
Dabar G.Pečiulytė pabrėžia, kad jai ypač svarbi aplinka, kurioje valgoma. Ne tiek patiekalo serviravimas, kiek švariai išplauti indai, tvarka virtuvėje. Juk pietaujant ar vakarieniaujant patiriamas malonumas priklauso ne tik nuo patiekalų ar produktų, iš kurių gaminama, bet ir nuo kompanijos, nuotaikos ir daugelio kitų ne visada apčiuopiamų, bet labai svarbių dalykų.
Lietuvoje mergina kartais pasigenda Vakaruose labiau įprastos tradicijos - valgyti drauge. Tokios kaip Prancūzijoje ar Italijoje, kai gausi kompanija vakaroti pradeda nuo užkandžių, tuomet imasi pagrindinių patiekalų, desertų ir šnekučiuodamasi nesiskirsto iki nakties.
Kulinariniai išbandymai
Keliaudama G.Pečiulytė visada stengiasi išbandyti vietos virtuvę, tačiau, neatsisako pagaminti ir lietuviškų patiekalų, jei tik atsiranda norinčių paragauti. "Armėnijoje sutiktiems iraniečiams, pavyzdžiui, labai patiko šaltibarščiai. Net nustebau. Šiuo patiekalu vaišindavau ir bičiulius Belgijoje. Tiesa, vietoj kefyro kartais tekdavo naudoti jogurtą be priedų", - pasakojo G.Pečiulytė. Mergina draugams yra gaminusi ir sunkiau paruošiamų lietuviškų patiekalų, pavyzdžiui, bulvių plokštainį ar balandėlius. Tiesa, gaminant pastarąjį patiekalą prireikė mamos konsultacijos.
"Labo ryto" vedėja įsitikino, kad svečioje šalyje sumanius pagaminti net ir visiškai paprastą patiekalą neretai neapsieinama be kuriozų. Prieš kelerius metus, švęsdama Kalėdas Ispanijoje, su dviem draugėmis ji išsiruošė pirkti vištos. Per įpakavimą nebuvo matyti, ar višta išdaryta. Bet garsiai pareiškusi įtarimus, Guoda sulaukė tik draugių juoko. Draugiškai buvo priminta, kad ji - Vakarų Europoje. Galiausiai kompanija nusprendė, kad visos vištos šiaip ar taip yra vištos, ir išsirinkusios vieną jų parsinešė namo. "Išpakavome, o ta višta - dar ir su kaklu! Dabar juokiamės prisiminusios, kaip trys vištos vištą dorojo", - šyptelėjo mergina.
Dabar jau su šypsena G.Pečiulytė prisimena ir savo gyvenimo etapą, kai valgyti tiesiog tingėdavo. Tai buvo mokyklos laikais. "Tingėdavau net maisto iš šaldytuvo pasiimti", - prisipažino "Labo ryto" vedėja. Dėl tokio keisto tingumo mergina neteko daug svorio, mokytojai ėmė klausinėti, ar jos sveikata gera.
Žurnalistė tikina, kad niekada nesilaikė jokių dietų. Ir vargu, ar pajėgtų: jai per daug patinka italų virtuvės patiekalai, alyvuogės ir įvairūs sūriai. "Lietuvoje gerų sūrių rasti yra gana sunku. O jei ir yra - kaina nepaprastai didelė, - apgailestavo mergina. - Pavyzdžiui, fondiu ar "raclet" patiekalams skirtų sūrių."
Tačiau virtuvėje gelbsti kūrybiškumas: pasirodo, fondiu galima pagaminti sumaišius paprastą lydytą sūrelį ir vienos sriubos mišinį. "Tik receptų tiksliai neprisimenu beveik niekada. Pavyzdžiui, vienas draugas mane neseniai išmokė, kaip ore apversti kepamus lietinius, bet jei norėčiau pasigaminti jų masę, turėčiau ieškoti receptų knygoje", - prisipažino G.Pečiulytė.
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Svogūnų kepimas - Svogūnai gražiai pagels ir bus skanesni, jei kepdami juos pabarstysite cukraus pudra....
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Liutas sukviecia vilka, lape ir ziuki ir liepia susirasti visiems po kokia nors gele.
-Na zuikis susiranda tulpe. Lape roze, o vilko vis dar nematyti.
-Tada liutas liepia jiems tas geles susikisti i uzpakali.
-Na zuikis lengvai susikiso, lape kisa juokiasi ir verkia.
-Liutas klausia: ko verki?
-Lape atsako: skauda.
-Liutas klausia: o ko juokiesi?
-Lape sako: vilkas kaktusa parsinesa!