Naujienos
Žalieji žirneliai - vitaminų slėptuvė

Gamta siūlo žaliuosius žirnelius kaip skanų maistą ir kaip sveikatai naudingą produktą.
Mišrainei, kepsniams, padažams žirneliai suteikia gardumo, o žirnių miltai ar nuoviras atstoja vaistus ir net mažina riziką susirgti vėžiu.
Vitaminų nepraranda
Žirnelių galima nusipirkti ir natūralių, ir konservuotų, šaldytų. Perdirbti žirniai, žinoma, turi mažiau sveikatai naudingų medžiagų, tačiau savo vertės nepraranda.
Tai tik mitas, kad šaldytos daržovės praranda visus vitaminus. Užšaldžius daržoves, vitaminai taip pat tik „užšaldomi“.
Kad šaldyti žirneliai neprarastų maistinės vertės, verdant į puodą reikia pripilti tiek vandens, kad žirneliai būtų vos vos apsemti. Kuo mažiau vandens pilsite, tuo mažiau vitamino C bus prarasta. Puodą būtina uždengti dangčiu.
Nuoviro išpilti taip pat nederėtų. Iš jo galima paruošti sveiką ir vitaminingą padažą arba naudoti kaip vaistus šlapimui varyti.
Nauda sveikatai
Žalieji žirneliai tiesiog plyšta nuo maistingų medžiagų. Valgydami žirnelius, žmonės gauna daugiau nei 8 rūšių vitaminų, 7 mineralų, proteino ir skaidomųjų medžiagų, kurios svarbios besilaikantiems dietos.
Iš žirnelių organizmas gauna tokių medžiagų, kurios būtinos išlaikyti stiprius kaulus. Tai didžiulis vitamino K1 šaltinis, kuris palaiko kauluose esantį kalcį.
Vitamino B6 turintys žalieji žirneliai padeda aktyvinti medžiagų apykaitą. Užsienio mokslininkai nustatė, kad moterims menopauzės metu šių medžiagų labai trūksta, o tabletėmis geriami vitaminai gali sukelti alergiją.
Žalieji žirneliai naudingi ne tik kaulams, bet ir širdžiai, kraujagyslėms. Vitaminas K padeda reguliuoti kraujo krešėjimą.
Žirneliuose taip pat yra tokių medžiagų, kurios padeda atsikratyti nuovargio ir tingulio pojūčio. Daug besimokantiems ir protinį darbą dirbantiems žmonėms gydytojai rekomenduoja kasdien suvalgyti po šaukštą žaliųjų žirnelių. Žinoma, nebūtina jų valgyti vienų. Jie puikiai pagardina bet kokį patiekalą.
Palaikyti imuninę sistemą padeda geležis ir vitaminas C, kurių žirneliai taip pat nestokoja. Užsienio mokslininkai nustatė, kad vitaminas C mažina riziką susirgti vėžiu. Vartojantys šį vitaminą žmonės yra atsparesni ir aplinkos taršai.
Kinai įsitikinę, kad geriantieji žirnių nuovirą niekada neturės apendikso. Tačiau vyrams nepatariama dažnai mėgautis šia daržove, nes tyrimai įrodė, kad žirneliai mažina vaisingumą.
Žirniuose yra daugiau baltymų nei kitose daržovėse, tačiau mažiau nei mėsos produktuose. Jie taip pat yra ir kaloringesni nei kitos daržovės.
Kavamale maltų žirnelių ar trintų ankščių nuoviru yra gydoma akmenligė arba naudojama kaip priemonė šlapimui varyti.
Pūlingoms žaizdoms gydyti žirnelių miltai taip pat pirmoji pagalba.
Įdomūs faktai apie žaliuosius žirnelius:
● XVI amžiuje viename arabų šeicho traktate buvo įrašytas receptas, kaip pasidaryti afrodiziaką: tereikia pavirti žaliuosius žirnelius su svogūnais ir pagardinti cinamonu.
● Pakelis šaldytų žirnelių daugelyje šalių naudojamas kaip šaltas kompresas patinimui sumažinti.
● Žirnių valgymo rekordas priklauso anglei Jenet Haris, kuri lazdelėmis vieną po kito suvalgė 7 tūkstančius 175 žirnelius.
Šaltinis: http://klaipeda.daily.lt
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Citrinos būtų kvapesnės - Kad citrinos būtų kvapnesnės, patiekiant nuplaukite ir perpilkite verdančiu vandeniu ant skylėto samčio....
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
- Kas parašyta paskutiniuose 6 automobilio “Zaporozec” eksploatavimo instrukcijos puslapiuose?
- Autobusų bei troleibusų važiavimo tvarkaraštis.