Patarimai
Mokėkite pasirinkti ikrus
Kategorija:
Žuvis
Didžiausią vertę pasaulinėje rinkoje turi grūdėtieji didžiojo eršketo (Beluga) ikrai. Jie rinkoje sudaro tik 5 proc. visų ikrų. Šie ikrai stambūs, pilki, o labiausiai vertinami yra pilkai žydri. Pasižymi skonio grynumu. Jų stikliniai indeliai uždaromi mėlynos spalvos dangteliais. Didžiuosiuose užsienio restoranuose šių ikrų kaina gali viršyti 3000 JAV dolerių. Perkant indelius parduotuvėse, reikėtų atkreipti dėmesį į žirnelių spalvą ir dydį: jie turėtų būti šviesiai pilki ir stambūs. Antroje vietoje pagal vertę yra eršketo ikrai (Osiotr), gelsvai rudos arba žalsvos spalvos. Jie kainuoja maždaug 40 proc. pigiau negu didžiojo eršketo ikrai, bet vertinami žinovų už tik jiems būdingą dumblo ir žolės prieskonį. Eršketo ikrai uždaromi geltonais dangteliais.
Tinkliažuvės ikrai (Sevriuga) yra smulkesni, pilki arba tamsiai pilki. Jie skonio grynumu beveik nenusileidžia didžiojo eršketo ikrams.
Yra dar viena , nepaprastai reta rūšis – Golden caviar (Auksiniai ikrai). Tai – gamtos kazusas, genetinio nukrypimo pasekmė, nes priklauso didžiajam eršketui albinosui. Ikrų spalva – nuostabi: gintarinė su aukso tonais. Kaina – pasakiška. Ženevos „Caviar House“ ekspertai mano, kad ši reta rūšis niekada nepatenka į rinką.
Svarbiausias eršketinių žuvų ikrų tiekėjas pasaulinei rinkai yra Iranas. Lietuvos rinkoje tokių aukštos kokybės ikrų nėra, tik žemesnės kokybės.
Raudonieji lašišinių žuvų ikrai vartotojams prieinamesni. Jie nėra taip griežtai skirstomi pagal kilmę kaip juodieji. Populiariausi yra kuprės ikrai. Jie – vidutinio dydžio, oranžinės spalvos. Ketos ikrai didesni ir tamsesni. Tačiau ne žuvies rūšis lemia ikrų kokybę, o jos sugavimo vieta ir technologija. Jūroje sužvejotų žuvų, dar nepatyrusių neršto, ikrai yra smulkesni, švelnesni, burnoje tiesiog tirpsta, o upėje – kietesni, sausesni. Laiko tarpas nuo sugavimo iki perdirbimo neturi viršyti keturių valandų. Gamybos procesas turi vykti sterilioje aplinkoje. Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, kur dabar stokojama elektros energijos ir karšto vandens, gaminti kokybišką produkciją gali labai nedaug įmonių. Kaip ir vynininkystėje, gamintojo vardas šiandien yra svarbiausias kriterijus renkantis raudonuosius ikrus. Dažnai ginčijamasi, kur daro pačius geriausius raudonuosius ikrus – Sachaline ar Kamčatkoje. Kadangi ikrų gamyboje labai svarbu technologija ir gamybos sąlygos, ekspertų nuomone, Rusijoje iš daugiau kaip 2700 gamintojų šituo pasigirti gali tik vos 5-7įmonės. Geriausiais ekspertai laiko firmos „Tunaiča“ lašišinių žuvų ikrus.
Be geros žaliavos nebus ir gero produkto. Gerą žaliavą naudoja tik tos įmonės, kurios turi savo laivyną. Didžioji dalis raudonųjų ikrų yra iš žuvų, sugautų ežeruose. Jie peraugę, stambesni, kietesni. Užtat pigesni.
Nereikėtų vaikytis pigumo. Pigi prekė negali pasižymėti gera kokybe. Geriau sumokėti šiek tiek brangiau ir pajusti tikrą gerų ikrų skonį.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Drumzlinas aliejus - Drumzlinas augalinis aliejus pašviesės, jei į butelį įbersite valgomąjį šaukštą druskos....
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Kaime eina du girtuokliai, vienas užsinori myžt. Atsirėmė į medį, atseginėja kelnes, bet niekaip prieiti negali. Prašo draugo padėti. Tas pasikrapštė, mato, kad irgi neatsegs, paėmė nuo žemės pagaliuką, įbruko į rankas, sako: - Myžk. Na primasis nusimyžo ir paleido pagaliuką. Išsigandęs ir sako: - Petrai, kviesk greitąją, b*b*s nulūžo, pilni batai kraujo.