Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Straipsniai


Bulvė

2006-11-07 15:50:27

Daug kam žinoma, kad bulves į Europą atplukdė didysis keliautojas Kolumbas. Čia jos puikiai prigijo. Dabar galima girtis ir puikiai išvystyta žemdirbyste ir gerai išmoktu šios kultūros auginimu. Žemdirbystė sena kaip pati Žemė. Na o kulinarinio meistriškumo pradininku laikomas prancūzas Parmantje. Jis 1785 metais, Liudviko dieną atvyko į Versalio rūmus nešinas puokšte bulvių žiedų ir krepšeliu bulvių. Karaliui žiedai patikę, kad jis įsisegė žiedą sau į švarko atlapa, vienu žiedu papuošė karalienės šukuoseną ir įsakė virtuvėje ruošti bulvių patiekalus. Nuo tada kulinarai ėmė varžytis, kurdami naujus receptus.
Centrinėje ir Rytų Europoje, o taip pat ir Lietuvoje bulvė yra labai svarbus,m dažnai vartojamas maisto produktas. Lietuvoje dar vadinamas antrąja duona. Nemažai įvairių Lietuvos regionų tradicinių, o ir nacionalinių patiekalų gaminama iš bulvių. Bulvės gana lengvai auginamos, sėja, priežiūra, derliaus nuėmimas nėra brangūs, todėl ir parduotuvėse jų galima įsigyti palankiomis kainomis. Kitose šalyse daržovių racionas daug platesnis, patiekalai išvaizdingesni, puošnesni, bet norėdami pasigaminti tokius patiekalus turėtume daug ilgiau praleisti laiko juos ruošdami ar įdėti daugiau pastangų juos augindami.
Bulvė, kaip augalas savyje kaupia daug krakmolo, vitamino A, B, C, baltymų, angliavandenių, kalcio. Jos taip pat yra kaloringos. Tad galime drąsiai teigti, kad bulvės taip dažnai vartojamos, ne tik dėl to, kad jos yra tokios pigios. Dėl savo tokios maistingumo bulves rekomenduojama valgyti įvairiomis ligomis sergantiems žmonėms. Taip pat, nors bulvės yra kaloringos, tinka ir kaip dietinis maisto produktas.
Bulvės turi daug vitamino C, bet bulves laikant ilgą laiką, verdant, netenkama daug šio vitamino ir kutų medžiagų. Norėdami neprarasti daug vertingų medžiagų bulves skuskite nerūdijančio plieno peiliu, nuskustas bulves dėkite į stiklinį indą, jų nemirkykite, o nuplaukite po srove.  Stenkitės ilgai nelaikyti, tarkuokite, pjaustykite ir iškarto gaminkite: kepkite virkite. Nesinaudokite vario, aliuminio indais.
Kuo ilgiau bulves virsite, tuo daugiau vitamino C žūva, tad jei turite galimybę virkite greitpuodyje. Virimo laiką taip pat galite sutrumpinti dedant bulves į verdantį vandenį ar įkaitusį aliejų, patartina pasūdytą. Jei verdate puode, įdėkite šiek tiek riebalų, kuris sudarys plėvelę, neleidžiančią patekti deguoniui. Taip pat troškindami neatidenginėkite puodo.
Taip pat patariama, bulves virti su lupenomis, nes jose yra daug vertingų medžiagų. Bet visiškai atvirkščiai – pavasarį geriau virti nuskustas bulves, nes luobelėje kaupiasi kenksmingos medžiagos. O šiaip vandens, kuriame virė bulvės neišpilinėkite, nes jame lieka daug naudingų mineralų. Nuovirą naudokite virti sriuboms, kitoms daržovėms, mėsai ar pan.
Bulvių mišrainėms ruošti tinka mažiau krakmolingos bulvės. Jas virkite su lupenomis ir būtinai atvėsinkite. Majonezą ant iš bulvių ruoštų salotų pilkite prieš pat patiekiant. Su bulvėmis salotoms tinka kitos daržovės, grybai, įvairūs mėsos produktai ir kiaušiniai. 


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!

Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Rimbertas, Gedvydas, Dovilė, Zenonas, Ksavera, Anna.

Pasveikink!

Anekdotas

Kaip tau sekėsi vairavimo kursai?
- Nežinau, instruktorius vis dar komos būsenoj.

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą