Straipsniai
Bulvė
Daug kam žinoma, kad bulves į Europą atplukdė didysis keliautojas Kolumbas. Čia jos puikiai prigijo. Dabar galima girtis ir puikiai išvystyta žemdirbyste ir gerai išmoktu šios kultūros auginimu. Žemdirbystė sena kaip pati Žemė. Na o kulinarinio meistriškumo pradininku laikomas prancūzas Parmantje. Jis 1785 metais, Liudviko dieną atvyko į Versalio rūmus nešinas puokšte bulvių žiedų ir krepšeliu bulvių. Karaliui žiedai patikę, kad jis įsisegė žiedą sau į švarko atlapa, vienu žiedu papuošė karalienės šukuoseną ir įsakė virtuvėje ruošti bulvių patiekalus. Nuo tada kulinarai ėmė varžytis, kurdami naujus receptus.
Centrinėje ir Rytų Europoje, o taip pat ir Lietuvoje bulvė yra labai svarbus,m dažnai vartojamas maisto produktas. Lietuvoje dar vadinamas antrąja duona. Nemažai įvairių Lietuvos regionų tradicinių, o ir nacionalinių patiekalų gaminama iš bulvių. Bulvės gana lengvai auginamos, sėja, priežiūra, derliaus nuėmimas nėra brangūs, todėl ir parduotuvėse jų galima įsigyti palankiomis kainomis. Kitose šalyse daržovių racionas daug platesnis, patiekalai išvaizdingesni, puošnesni, bet norėdami pasigaminti tokius patiekalus turėtume daug ilgiau praleisti laiko juos ruošdami ar įdėti daugiau pastangų juos augindami.
Bulvė, kaip augalas savyje kaupia daug krakmolo, vitamino A, B, C, baltymų, angliavandenių, kalcio. Jos taip pat yra kaloringos. Tad galime drąsiai teigti, kad bulvės taip dažnai vartojamos, ne tik dėl to, kad jos yra tokios pigios. Dėl savo tokios maistingumo bulves rekomenduojama valgyti įvairiomis ligomis sergantiems žmonėms. Taip pat, nors bulvės yra kaloringos, tinka ir kaip dietinis maisto produktas.
Bulvės turi daug vitamino C, bet bulves laikant ilgą laiką, verdant, netenkama daug šio vitamino ir kutų medžiagų. Norėdami neprarasti daug vertingų medžiagų bulves skuskite nerūdijančio plieno peiliu, nuskustas bulves dėkite į stiklinį indą, jų nemirkykite, o nuplaukite po srove. Stenkitės ilgai nelaikyti, tarkuokite, pjaustykite ir iškarto gaminkite: kepkite virkite. Nesinaudokite vario, aliuminio indais.
Kuo ilgiau bulves virsite, tuo daugiau vitamino C žūva, tad jei turite galimybę virkite greitpuodyje. Virimo laiką taip pat galite sutrumpinti dedant bulves į verdantį vandenį ar įkaitusį aliejų, patartina pasūdytą. Jei verdate puode, įdėkite šiek tiek riebalų, kuris sudarys plėvelę, neleidžiančią patekti deguoniui. Taip pat troškindami neatidenginėkite puodo.
Taip pat patariama, bulves virti su lupenomis, nes jose yra daug vertingų medžiagų. Bet visiškai atvirkščiai – pavasarį geriau virti nuskustas bulves, nes luobelėje kaupiasi kenksmingos medžiagos. O šiaip vandens, kuriame virė bulvės neišpilinėkite, nes jame lieka daug naudingų mineralų. Nuovirą naudokite virti sriuboms, kitoms daržovėms, mėsai ar pan.
Bulvių mišrainėms ruošti tinka mažiau krakmolingos bulvės. Jas virkite su lupenomis ir būtinai atvėsinkite. Majonezą ant iš bulvių ruoštų salotų pilkite prieš pat patiekiant. Su bulvėmis salotoms tinka kitos daržovės, grybai, įvairūs mėsos produktai ir kiaušiniai.
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Minkšta mėsa - Kepamą mėsą šlakstykite karštu vandeniu ar sultiniu. Laistoma šaltu vandeniu, ji bus kietesnė....
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Kaip tau sekėsi vairavimo kursai?
- Nežinau, instruktorius vis dar komos būsenoj.