Straipsniai
Espreso kavos ruošimas
ESPRESO KAVOS RUOŠIMAS ESPRESO APARATU
Prieš ruošiant espreso kavą puodelius reikia pakaitinti. Jei puodeliai šalti, prieš ruošdami kavą pripilkite į juos iš aparato karšto vandens, kad jie sušiltų. Paskui tą vandenį išpilkite ir iššluostykite puodelius.
Į espreso aparato filtrą įpilkite maltos espreso kavos, ją tolygiai paskirstykite ir švelniai paspauskite grūstuvu. Pastuksenkite aparato rankenos šoną grūstuvu, kad visa ant kraštų likusi malta kava subyrėtų į krepšelį. Dabar sugrūskite kavą spausdami grūstuvą maždaug 20 kg jėga ir pasukdami jį 180-360° kampu. Nuvalykite kavą nuo rankenos.
Iš rankenos kranelio, kuriuo ruošite kavą, išleiskite šiek tiek vandens.
Tvirtai pritvirtinkite rankeną prie aparato.
Padėkite karštą espreso puodelį po rankena ir paleiskite vandenį. Espreso kavos turi būti 30 ml. Kad kava būtų gero skonio ir konsistencijos, ji į puodelį turi subėgti per 20–30 sekundžių. Jei kava subėgs į puodelį greičiau, ji bus per silpna, o jei per lėtai, kava bus aitri ir karti. Ant kavos turi susidaryti maždaug 2–3 mm storio rausvai ruda putelė, vadinamoji crema. Ji išsaugo espreso kavos aromatą ir šilumą.
Espreso kava patiekiama iš karto!
ESPRESO KAVOS RUOŠIMAS MOKOS ESPRESO KAVINUKE
Mokos espreso kavinukas turi tris kameras: apatinę kamerą, filtro kamerą su vandens vamzdeliu ir viršutinę kamerą.
Į apatinę kamerą įpilkite vandens.
Į filtro kamerą įberkite maltos espreso kavos.
Prie apatinės kavinuko dalies gerai prisukite viršutinę dalį.
Kaitinkite kavinuką ant kaitvietės, kol verdantis vanduo dėl susidariusio slėgio per maltą kavą subėgs į viršutinę kavinuko dalį.
KAPUČINO KAVOS RUOŠIMAS
Kapučino kava – tai gėrimas, kurį sudaro espreso kava, pakaitintas pienas ir pieno puta. Geriausia kapučino kava gaunama naudojant nenugriebtą pieną (3,5 procento riebumo). Galima naudoti ir nugriebtą pieną, ir pieną su sumažintu laktozės kiekiu, tačiau nugriebto pieno putos nėra tokios tirštos kaip nenugriebto pieno.
Suplakite pieno putą.
Kapučino puodelyje paruoškite espreso kavos.
Ant espreso kavos užpilkite pieno putą ir gėrimą iš karto patiekite.
PIENO PUTOS PARUOŠIMAS SU ESPRESO APARATO GARŲ VAMZDELIU:
Atsukite garo čiaupą ir leiskite iš garo vamzdelio nutekėti vandeniui. Užsukite čiaupą. Į metalinį ąsotėlį ar kitą tinkamą karščiui atsparų indą iki pusės pripilkite šalto, iš šaldytuvo išimto pieno.
Padėkite ąsotėlį po garo vamzdeliu taip, kad vamzdelio galiukas būtų truputį panardintas į pieną. Pilnai atsukite garo čiaupą ir palaukite, kol pienas suputos. Pienas yra pakankamai suputojęs ir karštas (65 °C), kai garsas garo vamzdelyje pradeda duslėti ir metalinio ąsotėlio šonas ar dugnas įkaista tiek, kad neįmanoma prisiliesti. Nuvalykite garo vamzdelį švaria, drėgna šluoste.
Pastuksenkite ąsotėlį į stalą ir kelis kartus pateliuskuokite, kad pienas susimaišytų su pieno puta ir įgautų minkštą konsistenciją.
Pieno putą taip pat galima paruošti plakant puode arba rankiniu plaktuvu.
LATĖ KAVOS RUOŠIMAS
Latė kava (caffe latte) – tai itališka kava su pienu, patiekiama aukštoje taurėje ir ruošiama iš espreso kavos ir garu pakaitinto pieno. Šiai kavai naudojamos ne pieno putos, o garu pakaitintas pienas.
Iš šaldytuvo paimkite ąsotėlį pieno.
Pakaitinkite pieną garu iš espreso aparato garų vamzdelio: laikykite garų vamzdelį arti ąsotėlio dugno, kad pienas nesuputotų. Nekaitinkite pieno daugiau nei iki 65°C. Naudojant mokos espreso kavinuką, pieną galima pakaitinti ant kaitvietės arba mikrobangų krosnelėje.
Suleiskite espreso kavos porciją į šiltą espreso puodelį arba mažą ąsotėlį.
Supilkite espreso kavą ir pieną į aukštą taurę.
Iš karto patiekite.
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Studentas - tai objektyviai egzistuojanti realybė, plaukiojanti žinių vandenyno paviršiuje ir 2 kartus per metus nerianti į gylį stipendijos.