Straipsniai
Indų plovimas ir šveitimas
Fajansai ir porcelina plaunami drungname vandenyje; jų negalima dėti į katilą, kaip daugumas daro, bet nuplauti ir tuoj šluostyti sausu šluosčiu.
Moliniai indai greit apsineša, tad juos šveičiant į vandenį reikia pridėti šarmo ir sodos; dideliems bliūdams imama smulkaus baltojo smėlio; vartojant šiaudų gniužį arba kietą šepetį. Ištrynus perplauti ir šluostyti sausu šluosčiu.
Geležinius arba emalijotus indus geriausiai plauti soda ir potašiu, trinant vilnoniu skurliu.
Geležinius indus be emalijos reikia šveisti potašiu ir smulkiuoju smėliu.
Cininius tuoj po vartojimo reikia pamerkti šiltame vandenyje ir mazgoti lengvai, išplovus ir nušluosčius, pertrinti malta kreida.
Visus žalvario ir naujojo sidabro indus reikia, kiekvieną sykį vartojus, gerai iššveisti kreida, kitaip įsimes grišponas.
Medinius indus reikia trinti smulkiuoju smėliu, šiaudų gniužį susukus. Gera yra padėti indus apdžiūti prieš saulę, labiau milžtuves, tik nelaikyti ilgai, kad neperdžiūtų.
Stiklą geriau plauti bulvių skutinomis, kaikščius suplikinti verdančiu vandeniu, paskui kiek palaikius šaltame vandenyje ir perplovus išdžiovinti prieš saulę. Stiklines, vandenyje išplovus, perplauti dar ir, duodant prie arbatos, dar sykį peršluostyti plonu šluosteliu, kuris visada turi būti tik stiklinėms vartojamas.
Sidabrinius indus plauti šiltame vandenyje su muilu ir pertrinti smulkia kreida, mirkant į ją vilnonį skurlelį.
Peilius ir šakelius reikia išplauti ir šveisti; šakelių tarpų neužmiršti ištrinti ir po to viską karštu vandeniu plikinti.
Lekiruoti daiktai plaunami šiltu vandeniu ir muilu. Gera prie tokių dalykų turėti stambi kerpė (pintis).”
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
A.Vincentas Sakas
Tel. 8~46 35 02 92. Mob tel. 8~617 24 338
El.paštas: vincentas.sakas@one.lt
arba: vincentas.sakas@takas.lt
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Žuvis ir druska - verdant žuvį druską į vandenį berkite iš pat pradžių, ir druskos berkite daugiau, nei verdant mėsą ar kitus produktus;...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
- Koks mėnuo geriausiai tinka vestuvėms?
- Spalkritis!
- Bet juk tokio mėnesio nėra?
- Būtent!