Straipsniai
Iš kur kilo bulvių traškučiai

Keptos bulvės Jungtinėse Amerikos Valstijose atsirado aštuonioliktame amžiuje, jas atvežė Thomas Jeffersonas susidomėjas jomis kuomet buvo Paryžiuje. Iš tiesų prancūziškos bulvytės yra amerikiečių atradimas, tiesiog tokį vardą gavo dėl savo kilmės šalies.
19 amžiaus pradžioje keptų bulvyčių populiarumas vis didėjo ir didėjo. Visuose restoranuose prancūziškos bulvytės buvo įtrauktos į meniu sąrašą. 1853 metais Moon's Lake House restorane vienas iš klientų, sakoma jog tai buvo Cornelius Vanderbilt, nevalgė savo bulvių ir nusiuntė atgal į virtuvę argumentuodamas, jog jos nepakankamai traškios. Restorano virėjas, Goerge Crum, tikriausiai labai pasipiktino kritika, taigi jis supjaustė bulves labai plonomis skiltelėmis, daug prisūdė ir iškepė. Ironiška, tačiau vietoje to, kad būtų sugadinti pietūs, virėjo išradingumas tapo tikru “hitu”.
Šio restorano savininkas pamatė, kad čipsai labai skanus patiekalas ir jį įtraukė į meniu sąrašą. Galiausiai Crumas atsidarė savo restoraną kuriame buvo tiekiama plonos, keptos bulvytės. Jis jas pavadino Saratoga Chips. Netrukus ši naujiena pasklido po daugelį užeigų ir smuklių.
William Tappendonas iš Klivlendo, pirkdavo čipsus iš restoranų ir juos pardavinėdavo bakalėjos krautuvėlėje. 1895 metais pavertęs savo klėtį pirmąją pasaulyje čipsų gamyklėlę jis pradėjo tiekti čipsus vietinėms parduotuvėlėms. 1920 metais atsirado trys pagrindinės įmonės, kurios apibrėžė ribas šiam verslui: Wise Potato Chips, Lay's, Hanover Home Brand Potato Chips.
Šiais laikais čipsai yra vienas mėgstamiausių amerikiečių užkandžių ir gaminamas įvairiausių skonių. Modernios gamyklos gamina čipsus naudojant nepertraukiamo tipo kepyklas arba staigaus kepimo metodą. Taip pat, kai kurie čipsai gaminami iš bulvinių dribsnių, o ne iš šviežių bulvių.
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):tu bent zinai kas yra French Fries?.. gi cipsai kilo is ENG... o ne French Fries.... French Fries = Bulvytes Fri, Chips = cipsai...
Kaip idomiai, visada galvojau kad French Fries kilo Prancuzijoje :)
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Kaip prižiūrėti keramikinę viryklę - Niekas taip nekenkia keraminiam viryklės paviršiui kaip pridegęs cukrus. Jeigu verdant liukrą nukris bent lašas karšto sirupo, kaip galėdama greičiau (kol nesustingo) pašalinkite jį peiliu, apvyniotu skudurėliu. Taip pat ant keraminio paviršia...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Pirma scena:
Bėga lapė per mišką, mato - zuikis sedi ant kelmelio ir kažką rašo:
- Ką čia varai?
- Disertaciją.
- Kokia tema?
- Apie tai, kaip zuikiai lapes ėda.
- Kur gi tu taip matei?
- Einam, kai ką parodysiu...
Po kurio laiko zuikis sedi ant to pačio kelmelio ir kažką rašo...
Antra scena:
Lapnoja meška per mišką, žiūri - zuikis sedi ant kelmelio ir kažką rašo:
- Ką čia peckioji?
- Disertaciją.
- Kokia tema?
- Apie tai, kaip zuikiai meškas ėda.
- Tu ką, išprotėjai?
- Einam, kai ką parodysiu...
Po kurio laiko zuikis sedi ant to pačio kelmelio ir kažką rašo...
Paskutinė scena:
Ola, pilna, lapių, meškų, vilkų kaulų. Per vidurį guli begraužiantis kaulą, storas, didelis liūtas.
Moralė:
Svarbu ne disertacijos tema,
Svarbu tai, kas tavo vadovas !