Straipsniai
Kaip išsirinkti tinkamą vyną ?
Visiems vynams dera universalus principas: kuo mažesniame plotelyje augintas vynuogių derlius, tuo savitesnis vyno charakteris. Paprastai tai reiškia ir aukštesnę vyno kokybę. Informaciją apie tai galite sužinoti skaitydami vyno etiketę ir žinodami oficialius vyno teisės terminus. Alternatyvos tam nėra. Aišku, kad galite aklai bandyti, bet atsiminkite: tik kvailiai mokosi iš savo klaidų, protingi mokosi iš svetimų klaidų.
Venkite vynų, priklausančių “stalo vynų” kategorijai. Europos šalių vyno teisė jų gamybai netaiko jokių apribojimų. Jei rimtai, jie maišomi iš bet kur ir bet kaip auginto derliaus. Vynas gaminamas bet kokiu būdu. Kadangi šių vynų gamintojai savo pirkėjus vilioja tik pigia kaina, žaliava skirtingais ar net tais pačiais metais gali būti perkama skirtingose vietose. Suprantama, kad apie skonio savitumą negali būti nė kalbos. Toks vynas tinka atsigaivinti vasarą, bet rimtai į jį neverta žiūrėti. Itin prastą kainos ir kokybės santykį gausite pirkdami prancūziškus stalo vynus. Dėmesio! Anglosaksų valstybėse: JAV, Australijoje, PAR, Naujojoje Zelandijoje stalo vynais vadinami paprasti vynai. Jei ant jų etiketės randate daug informacijos, tai neblogas produktas. Stalo vynai skirtingose šalyse žymimi vin du table; vino da tavola; tafelwein; vino de mesa.
Vadinamieji krašto vynai gaminami jau atsižvelgiant į dalinius kokybės bei kilmės originalumo reikalavimus. Paprastai jie gaminami iš pakankamai dideliame krašte užauginto derliaus ir tai leidžia juose įžvelgti bent jau savitumo užuomazgų. Kadangi vyno teisė yra grindžiama tradicijų laikymusi, netradicinis, bet geras vynas gali būti prievarta priskirtas šiai kokybės kategorijai. Tuo yra itin žymūs italai, geriausius savo vynus pažemindami rangų sistemoje. Skirtingose šalyse “krašto vynai” vadinami: vin de pays; landwein; I.G.T (Indicazione Geografica Tipica); vino de la tierra vardais.
Geriausi vynai oficialiai priklauso kontroliuojamos kilmės ir kokybės vynų klasei. Jie dažniausiai gaminami iš pakankamai mažame, griežtai ribotame plote užauginto derliaus. Šių vynų gamybai naudojamas tik aprobuotų veislių derlius, jis apdirbamas tik leistinu tai vietai būdu. Tokie vynai ženklinami oficialiais užrašais: A.C. (Apellation Controlee); Q.m.P ( Qualitatswein mit Pradikat); D.O.C. arba D.O.C.G. ( Denominazione di Origine Controlata).
Kaip jau žinote, dar geriau pasirinkti pastarosios kokybinės kategorijos vynus, kilusius iš vieno ūkio. Prancūzijos Bordo bei Burgundijoje dar yra “matrioškos” principu paslėptų smulkių rajonų. Tad Bordeaux vardu paženklinamas anaiptol ne geriausias vynas. Geriau rinktis kilusį iš Medoc ar net iš dar mažesnio Margaux. Panašių į šį mažutį rajoną yra nemažai. Jei nenorite sukti dėl to galvos, atsiminkite, jog atskiri ūkiai ženklinami pavadinimu chateau, propriete, domaine, cantina, fattoria užrašu, po to rašant ūkio vardą.
Verta nepamiršti ir vyno išpilstymo į butelius vietos. Maišytas vynas niekada negali būti išpilstytas gamybos vietoje, nes… jis yra maišytas. Jei vynas supiltas į butelius gamybos vietoje, ant etiketės rasite: mis en bouteilles au chateau; erzeugerabfullung; imbottigliato all’ origine ar embotellado en origen.
Šaltinis: Mineraliniai Vandenys
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Taškymas riebalais - Jeigu kepate ar skrudinate produktus, kurie linkę taškytis riebalais, stalviršius aplink viryklę apdėliokite senais popieriais. ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Ateina musė į restoraną:
- Man šūdo... Tik be svogūno, nes paskui smirda...