Straipsniai
Kalakutiena - skanaus ir sveiko maisto atradimas
Dabar parduotuvėse galima rasti pakankamai kalakutienos gaminių tiek kasdieniniam, tiek ir šventiniam stalui. Artėja grilio sezonas, tad norintiems sveiko ir gardaus maisto, kalakutienos gaminiai – marinuotos krūtinėlės, pjausniai, šlaunelės, puikiai tinka. Gurmanai gali mėgautis švelnaus skonio kalakutienos šašlykais.
Istorija. Laukinius kalakutus atrado Meksikos gyventojai, o į Europą pirmą kartą juos atgabeno Kristupas Kolumbas 16 a. pradžioje. Keliautojas manė, kad kalakutai – povų šeimos paukščiai. Juos pavadino “tuka”, indų kalba tai reiškia povas. Kiti šaltiniai teigia, kad kalakutams vardą sugalvojo amerikiečiai, kurie paukščius vadino “firkee”, o tai skamba panašiai kaip turkey (ang. k. “kalakutas”). Dar sakoma, kad vardas galėjo kilti nuo kalakutų skleidžiamo garso.
Kalakutai “įsiamžino” ir kaip paukščiai, turėję savo vardo šokį, kuris buvo populiarus 1900 – aisiais. Konservatyvių pažiūrų žmonės bandė uždrausti “kalakutų šokį”, teigdami, kad jis nepadorus, tačiau tai tik dar labiau padidino jo populiarumą. Greitasis šokis nebuvo grakštus – porelės judėjo rateliu kratydami galvas it kalakutai. Deja, 1914 m. šį šokį pakeitė populiarusis fokstrotas.
Lietuviai kalakutus pradėti auginti 18 a. viduryje grafų Tiškevičių ir kituose dvaruose. Tarpukario Lietuvoje jie jau puošė dažną ūkį – prieš šv. Kalėdas Kauno ir kitų miestelių turguose būdavo gausus kalakutų pasirinkimas. Patiekalus iš kalakutienos ruošdavo kunigų šeimininkės, vienuoliai, pirkliai ir kiti pasiturintys žmonės.
Kol kas nėra tikslių duomenų, kiek vidutiniškai kalakutienos suvalgo lietuviai. Paskaičiuota, kad pasaulyje kasmet per Padėkos dieną suvalgoma net 45 milijonai kalakutų, per Kalėdas – 22 milijonai, o per Velykas – 19 milijonų kalakutų. Izrealyje kalakutiena itin populiari, jos suvartojama daugiausiai – vienas asmuo suvalgo apie 14 kilogramų per metus.
Beje, pirmą kartą Mėnulyje išsilaipinusių astronautų Neilo Armstrongo ir Edvino Aldrino maistas buvo kepta kalakutiena.
Maistingumas. Sveiko maisto specialistai teigia, kad per dieną reikia suvalgyti ne mažiau kaip 100 g mėsos. Norint sumažinti sočiųjų riebalų bei cholesterolio kiekį maiste, patartina rinktis kalakutienos mėsą. Lyginant su kitomis mėsos rūšimis, kalakutienoje riebalų bei cholesterolio mažiau: 100 g kalakuto krūtinėlės yra tik 0,7g - 1,4 g riebalų ir 65 mg cholesterolio.
Verta paminėti, kad valgant kalakutieną gaunama iki 30 proc. paros normos vitamino B6. 100 g kalakutienos niacino, kuris reikalingas baltymų, riebalų, angliavandenių pilnavertei apykaitai, yra beveik visa paros norma.
Daugiausiai vertingų medžiagų yra kalakutų krūtinėlėse.
Sveikata. Kalakutiena – mažai kaloringa mėsa. 100 g kalakuto krūtinėlės yra apie 107 kcal. Tad ši mėsa idealiai tinka besirūpinantiems grakščiomis kūno linijomis ir puikia savijauta.
Balta kalakuto mėsa liesesnė, tačiau tamsi turi itin daug naudingų medžiagų, padedančių stiprėti mūsų imuninei sistemai. Be to, kalakutienoje esantys antioksidantai cinkas ir selenas mažina galimybę susirgti vėžiu. Ši mėsa rekomenduojama vartoti ir asmenims, turintiems virškinimo problemų. Joje yra palyginti mažai kolageno, todėl ji lengvai virškinama.
Mažus vaikus auginančios ir su alergijos maistui problema susiduriančios mamos taip pat turėtų atkreipti dėmesį į kalakutienos naudą. Kalakutiena – ne tik puikaus skonio, bet ir rečiausiai alergiją sukelianti mėsos rūšis.
Kalakutų auginimas. Netyla kalbos, kad užsienyje kalakutai lesinami maistu su specialiais harmonų priedais, kurie paskatina paukščių augimą. Siekiama per trumpą laiką užauginti kuo daugiau kalakutų, kurie keliautų į parduotuvių lentynas. Tokiu būdu išaugintų kalakutų mėsa tikrai nėra sveika ir naudinga organizmui.
Tuo tarpu Lietuvoje kalakutai auginami ekologiškomis sąlygomis. Jie šeriami tik visaverčiais pašarais. Specialūs lesalai gaminami iš kokybiškų, laboratorijose patikrintų žaliavų, kurios subalansuotos pagal naujausias mokslininkų rekomendacijas.
Kalakutus auginti nėra lengva, tai itin lepūs ir daug dėmesio bei priežiūros reikalaujantys paukščiai: jautriai reaguoja į šviesos pokyčius, juos gali ištikti net širdies priepuolis, o persilesus – sprogti krūtinė.
Lietuvoje kalakutų augintojai ypatingai daug dėmesio skiria paukščiams: juos labai kruopščiai augina moderniai įrengtuose ūkiuose. Kalakutai maitinami tik specialiai gaminamais, 8 tipų subalansuotais pašarais, kuriuose nėra hormonų ar kitų medžiagų skatinančių greitesnį augimą. Lesalų gamyboje naudojamos ekologinės žaliavos - kviečiai, miežiai, rugiai, avižos, kukurūzai, sojų rupiniai, saulėgrąžų rupiniai, žuvų miltai ir kiti pašarų papildai. Tai užtikrina aukščiausią kalakutienos kokybę.
Lietuvos kalakutų augintojai išties stengiasi. Pagrindinis jų veiklos principas - gaminti tik kokybiškus kalakutienos produktus, puoselėti sveiko maisto tradicijas bei skatinti kalakutų auginimą žemės ūkio įmonių ir ūkininkų ūkiuose. Šiandien Lietuvoje moderniose fermose per metus išauginama iki 200-250 tūkstančių įvairaus amžiaus kalakutų, o 2006 metais jų ketinama auginti 3 kartus daugiau.
Kalakutienos pasiūla. Pradedančios šeimininkės paprastai nelinkusios eksperimentuoti virtuvėje, tačiau net ir jos pagamins skanius, lengvai paruošiamus patiekalus iš kalakutienos faršo. Maltoje kalakutienos krūtinėlių filė itin mažai riebalų, todėl iš jos ruošiami gaminiai nesusitraukia (tai būdinga kitoms maltos mėsos rūšims), o iškepę gaminiai - minkšti ir sultingi. Kalakutienos faršas - skani ir sveika alternatyva ruošiant įdarus ir jau įprastiems patiekalams - koldūnams, balandėliams ar cepelinams. Šios mėsos faršas pasižymi išskirtiniu birumu, todėl neteks jo papildomai smulkinti ruošiant lazaniją ar padažą makaronams. Faršas labai tinka ir sriubai su frikadelėmis, nes kukuliukai lengvai formuojasi. Tokia sriuba nebūna riebi, o jos skonis - nepakartojamas.
Artėjant grilio sezonui gurmanams siūloma marinuotų kalakuto krūtinėlių pjausniai, krūtinėlių filė. Kalakutienos šašlykai – ypatingai gardūs. Pageidaujantiems greitų užkandžių tiks virta kalakutienos dešra, dešra su kumpeliais, rūkytas kalakutienos servelatas ar virtas kalakutų kumpis. Troškinių gerbėjai gali įsigyti atšaldytos kalakutienos rinkinių skirtų specialiai troškinimui.
Virtos, keptos bei rūkytos kalakutų krūtinėlės, marinuotos ir rūkytos šlaunelės, kakleliai, sparneliai, kimštas kalakutas, dešrelės, marinuoti pusgaminiai, sušaldyta kalakutiena – tai gausi šios mėsos pasiūla. Norint sveikų, maistingų, kokybiškų mėsos gaminių rinktis tikrai yra iš ko.
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Sutinku su Albinu :) komentarai tai moteru parasiusiu tai tikrai grazus, taip daznai kartojasi zodis arvi, greiciausiai rase tas pats asmuo kaip ir straipsni - kokia "arvi" vadybininke :) as irgi mieliau perku kokio mazesnio ukininkelio kalakutiena, nes patys pagalvokit kas turi didesni motyva ir prieima prie visokiausiu cheminiu pasaru, kam tai labiau rupi kad pauksiciai augtu kaip ant mieliu, kas jeigu ka turi galingesniu rysiu vetinspekcijoje? :)
Kokie grazus bei tendencingi komentarai! O as arvi niekada neperku, nes jie seria kalakutus pasarais su hormonais ir chemikalais. Todel as mieliau renkuosi ukininku uzaugintus kalakutus.
pritariu siems komentarams apie kalakutiena:)) nes kai nusiperku kalakutienos is firmines parduotuves, tai prigaminu seimai ivairiausiu patiekalu. tai jie tik dziaugiasi ir vis praso, kad kazko naujo pagaminciau
mano seima dazniausiai renkasi kalakutienos gaminius, nes tai sveikiausia mesa is paukstienos. ir zinoma, mes ja perkam arvi, nes pasirinkimas platus:)
Suprantama, kodel tiek daug moteru lankosi "Arvi kalakutai" parduotuvese, nes ju produkcija yra kokybiska ir sakyciau, pasirinkimas tai jau tikrai nemazas
as taip pat perku kalakutiena is arvi, nes ten pasirinkimas platus. o kai nusiperku tai tada megstu paeksperimentuoti, tai vienaip tai kitaip kalakutiena paruosiu:) Kadangi sioje parduotuveje visada visko yra tai kituose net ir neieskau
Isties, tikra tiesa, kad kalakutiena yra viena is sveikiausiu mesu. Ji pagrindine paukstiena, kuria valgau. Dazniausiai perku ja is "arvi kalakutai", net is ten isigijau "ypatingu pasiulymu kortele", nes joje kaupiasi pinigai ir galiu isigyti gaminiu uz ypatinga kaina:)
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Atminčiai gerinti reikia - Atmintį gerinti padeda raudonosios daržovės: saldžiosios paprikos, morkos, pomidorai bei ankštinės daržovės. Taip pat naudingos visos uogos. Mėlynėse, braškėse, žemuogėse, juoduosiuose serbentuose gausu vitamino C ir medžiagų, stiprinanči...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Nusipirko čiukčia zaporažietį. Važiuoja staiga atsitrenke į medį išlipa ir sako.
Tokios didelės akys ir nieko nematai.