Straipsniai
Kava
Apie kavos plitimą iš Rytų Afrikos per Europą iki pat Brazilijos sklando daug legendų, padavimų ir pasakojimų.
Iš jų žinomiausias apie Kaldi, Abisinijos ožkų piemenį, kuris vieną dieną pastebėjęs, kad jo ganomos ožkos žaidžia tarsi vaikai. Jis pamatė, jog jos nuo kažkokio pakalnės krūmo rupšnoja raudonas uogas. Kaldi irgi paragavo uogų ir greitai nenustygo vietoje kaip ir jo ožkos. Netoliese buvusio vienuolyno abatas, pamatęs šį neįprastą sujudimą, kelias uogas davęs paragauti vienuoliams. Jie nesudėję bluosto meldėsi visa naktį.
Kita, įtikinamesnė istorija, pasakoja, kad kavos stimuliuojančias savybes atrado klajoklių gentys Etiopijoje. Ši legenda, ko gero, yra arčiausiai tiesos, kadangi kavos tėvyne laikoma Etiopija. Iš pradžių buvo valgomos tik pačios uogos arba susmulkintos ir sumaišytos su gyvūnų riebalais bei suvyniotos į rutuliukus naudojamos maisto gamybai. Vėliau uogos buvo naudojamos užpiltinėms gaminti. Kai prekiautojai kavą atvežė į Arabiją, pranašas Muhamedas gėrė vyną, pagamintą iš minkštosios kavos masės.
Kavos gimtinė yra Etiopijos plokščiakalnis Rytų Afrikoje. Vėliau, kavos uogos iš Etiopijos buvo atvežtos į Arabų pusiasalį, kur, dabar esančios Jemeno valstybės teritorijoje, kava buvo pradėta auginti kaip kultūrinis augalas. Iš ten kava keliavo į Turkiją, kur pirmą kartą kavos pupelės buvo skrudinamos ant laužo, o vėliau verdamos vandenyje. Tokiu būdu atsirado pirminė versija to kavos gėrimo, kuriuo šiais laikais mėgaujasi milijonai žmonių.
Į Europą kavą atvežė Venecijos pirkliai. Čia kava susilaukė didelės katalikų bažnyčios kritikos. Buvo siūlyta popiežiui uždrausti kavą, kaip velnio gėrimą, tačiau visų dideliam nustebimui, popiežius jau buvo pamėgęs šį gėrimą, todėl pripažino jį krikščionišku.
Kavos namai, tapę intelektualinių mainų centrais, paplito visoje Europoje
Kavos gėrimo populiarumas siejamas ir su moterų diskriminavimu. Iš pradžių jos neturėjo teisės įeiti į kavos namus, juose rinkdavosi tik vyrai. 1674 m. moterys paskelbė peticiją, kurioje skundėsi, kad kavos namai išvilioja vyrus iš namų ir kad kavos gėrimas jiems sukelia impotenciją. Vyrai, suprantama, su tuo nesutiko, tačiau po truputį kavos namuose savo vietą išsikovojo ir moterys.
Apie 1700-uosius metus kava pateko į Ameriką. Ir kas galėtų patikėti, kad prancūzų pėstininkų kapitono atvežtas mažas kavamedis, pasodintas Martinikos saloje, taps pirmtaku 19 milijonų kavamedžių, pasodintų per ateinančius 50 metų.
Kava buvo paskelbta nacionaliniu kolonizuotų Jungtinių Valstijų gėrimu, protestuojant prieš besaikius mokesčius arbatai, kuriuos uždėjo Didžiosios Britanijos karalius.
Dabar kava pripažinta ir vertinama visame pasaulyje. Kiekviena šalis turi savo kavos namų variantą, ir kavos gėrimas vis dar vienija žmones, besišnekučiuojančius malonioje aplinkoje.
Kas yra kava? Tai sėklytė uogos, augančios ant medžio. Kavamedžiai auga subtropiniuose miškuose 6000 pėdų aukštyje virš jūros lygio. Medžiai užauga iki 20 pėdų aukščio, tačiau, kad būtų patogiau nuimti derlių, jie yra apkarpomi iki 8 – 10.
Kadangi uogos sunoksta skirtingu metu, derlius yra nuimamas rankomis. Vienam svarui skrudintos kavos pagaminti reikia 2000 uogų (vienoje uogoje yra dvi kavos pupelės). Per metus iš vieno kavamedžio derliaus yra pagaminama 1 – 2 svarai kavos, o pirmasis derlius nuimamas tik po penkerių metų. Pradžioje kavamedis užaugina baltų žiedų kekes, kurios savo išvaizda ir kvapu primena jazminą. Žydi trumpai – vos kelias dienas, vėliau per 6 – 9 mėnesius žalios kavos uogos geltonuoja, po to raudonuoja, kol galiausiai tampa beveik juodos spalvos.
Kavos pupelės gali būti lukštenamos dviem būdais: natūraliu, kai uogos yra džiovinamos saulėje ar džiovyklose tam, kad pupelės atsiskirtų nuo lukšto, o paskui mechaniškai lukštenamos; arba šlapio proceso metodu.
Dažniausiai pupelės yra džiovinamos, rūšiuojamos, atrenkamos rankomis, taigi, reikalauja daug žmogaus darbo.
Skrudinimo proceso metu karamelizuojasi kavos pupelėje esanti sacharozė ir kiti karbohidratai ir taip atsiranda medžiaga, vadinama kavos aliejumi (nors chamiškai ši medžiaga nėra panaši į aliejų). Tokiu būdu kava įgauna nepakartojamą kvapą ir skonį.
Kava yra skrudinama dviem būdais: skrudinama būgne – pupelės yra nuolat maišomos besisukančiame būgne, kuris yra kaitinamas dujomis arba malkomis; arba skrudinama karšto oro srove. Pupelės yra skrudinamos 400° C temperatūroje, dėl to jos praranda daug svorio, tačiau išsipučia ir jų dydis padidėja apie 50 % .
Yra išskiriamos dvi kavos rūšys: arabika ir robusta.
Arabika yra geriausia kava, pasižyminti sodriu skoniu ir puikiu aromatu. Beje, kavos kokybė priklauso nuo to, kur ji subrandinta. Kuo aukščiau jūros lygio auginama kava, tuo geresnė jos kokybė. Arabika auginama kalnų šlaituose, vietose, kur iškrenta daug kritulių. Arabikai reikia gerai drenuoto dirvožemio, dviejų valandų saulės per dieną, o likusį laiką turi būti pavėsis. Geriausia kava auga tropikų klimato juostose 600-1800 metrų aukštyje. Arabika yra absoliuti lyderė tarptautinėje kavos šeimoje.Pailgoji arabikos pupelė maloni akiai ir puikaus skonio, ji kilmingiausia iš visų kavos rūšių. Aukšta ir jos vieta kavos rinkoje - ji sudaro 70-75 proc. pasaulinės produkcijos.
Robustos kavos krūmai auga žemesnėse vietose. Palyginti su arabika, jie auga greitai, atsparūs ligoms ir derlingesni. Vakarų Europa robustą atrado tik praėjusio šimtmečio pabaigoje, tačiau ji greitai įgavo didelę ūkinę svarbą, kadangi ją galima kultivuoti ir žemesniuose tropiniuose regionuose. Robusta dažniausiai naudojama tirpiai kavai gaminti ir paprastai maišoma su kitų rūšių kavos pupelėmis. Šios rūšies kava rinkoje užima likusią 25-30 proc. dalį.
Kava pakuojama į maišus, tada kraunama į specialius konteinerius, užtikrinančius saugų transportavimą, kad tikslą pasiektų nesugedusi.
Kava skatina virškinimo procesus ir, geriama be pieno ir cukraus, neturi nė vienos kalorijos. Gydytojai kavą rekomenduoja organizmo perkrovos atvejais. Nušalimo ir kūno atšalimo atveju puodelis kavos sušildys, suteiks energijos, jėgų ir šilumos. Kavos gurkšnis pravers ir esant širdies bei kraujotakos nepakankamumui. Kava suteikia žvalumo - tai viena seniausių ir puikiausių jai priskiriamų savybių. Tik viena savybė is visų gerųjų savybių sąrašo neatitinka tikrovės- kava nesustabdo alkoholio poveikio ir neišblaško jo sukelto nuovargio. Netgi priešingai,- karšta kava padidina alkoholio poveikį.Kai kurie žmonės, ilgą laiką vartojantys stiprią kavą, sunkiai užmiega. Nors kai kuriuos kava, priešingai, veikia migdančiai.
Skaityk ir stebėkis! Kava gydo stiprų kosulį, vidurių užkietėjimą, aktyvina šlapimtakius, sumažina (padidina) kraujospūdį, veikia kaip priemonė skausmui bei skrandžio negalavimams malšinti. Kava yra gera priemonė nuo nuovargio, ji stiprina skrandį, mažina galvos skausmą (sumažėjusio kraujospūdžio atvejais). Kava (ir sausa) padeda iškęsti badą ir troškulį.Tačiau šalia išvardytų daugelio gerųjų kavos savybių yra ir ilgas blogųjų savybių sąrašas:
Ji sukelia ilgalaikę ir nepageidaujamą nemigą, kartais net ir galvos skausmą, nuvargina kūną, veidui suteikia geltoną atspalvį, mažina lytinį pajėgumą, sunkina širdies veikia, sukelia melancholiją ir naktinius košmarus bei trikdo kvėpavimo takų veikia.Susigaudyk kad gudrus! Kavą kiekvienas suvokia savaip. Tiesą sakant, šį sąrašą galima rimtai priimti tik tada, jeigu vartojama sena, ilgai stovėjusi, perskrudinta, trumpai tariant, nekokybiška kava.
Tiesa ir ta, kad kavos poveikis priklauso nuo kiekvieno individo organizmo savybių, tradicijų bei išgerto kavos kiekio. Galbūt todėl įvairiose medicinos enciklopedijose mintys apie kavos naudą ir kenksmingumą labai skiriasi.Jeigu kavos išgeriama daug, ją geriau gerti kartu su saldumynais ar kokiais nors kitais riebiais produktais, nes jie sustiprins gerąsias kavos savybes ir silpnins blogąsias. Tuščiu skrandžiu kavą gerti nėra pageidautina, tačiau jeigu jos norite tuoj po valgio, tai skrandis neturėtų būti perpildytas maistu, kadangi šiuo atveju kavos poveikis gali būti neigiamas. Nereikėtų daug kavos gerti esant stresui ir nuovargiui. Protingiausia pirmiausia pailsėti ir tada suteikti sau žvalumo puodeliu geros kavos. Kava gali sustiprinti skausmus skrandyje, todėl sergantiems skrandžio opa reikia vengti nekokybiškos kavos ir pernelyg didelio jos kiekio.Skrandžio gleivine veikia dirginančios medžiagos, atsirandančios skrudinant kavos pupeles
MOKKA – juoda, stipri kava, be pieno (mažas puodelis)
MELANGE – pusė pieno, pusė kavos, dažnai su plaktos grietinėlės „stogeliu”
CAPPUCCINO – stipri kava su daug pieno, pateikiama su pieno putų „kepurėle“, pabarstyta šokolado milteliais
KAPUZINER – juoda stipri kava su šliūkšniu pieno (pateikiamas didelis puodelis)
FRANZISKANER – šviesi Melange su plaktos grietinėlės „stogeliu“
EINSPÄNNER – Mokka stiklinėje su plakta „viršūnėle“
FIAKER – Mokka, pateikta stiklinėje su romo šliūkšniu
TÜRKISCHER – arba pagaminta pagal turkiškas tradicijas, arba nefiltruota paruošta Mokka kava.
BRAUNER – kava su šliūksniu pieno (labai nedaug)
JOHANNO STRAUSSO KAVA – didelis puodelis Mokka kavos su plaktos grietinėlės „stogeliu“ ir abrikosų likeriu.
WIENER EISKAFFEE – vaniliniai ledai su šalta Mokka kava ir plaktos grietinėlės „stogeliu“
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Tarptautinis universalių medžiagų konkursas.
Amerikiečiai pateikia soją. Genetiškai ją patobulinus daroma viskas: mėsa, duona, saldumynai…
Japonai demonstruoja superpolimerą, iš kurio daromi audiniai, medžio, plieno, keramikos pakaitalai…
Rusai pateikia butelį degtinės, jos cheminę formulę, fizines savybes. Jų klausia:
- O ką iš jos darote?
- Nieko. Mes ją darome iš visko.