Straipsniai
Kinų virtuvė
Lietuvoje atsidarius pirmiesiems kinų restoranams daugelis bandėme įvaldyti pagaliukus, kas suteikdavo ir mažiems, ir dideliems rytietiško maisto mėgėjams daug džiaugsmo bei juoko prie pietų stalo. Dabar kinų virtuvė lietuviams nėra kažkas stebuklingo ar neįprasto, tačiau dėl rytietiškos valgio filosofijos, egzotiškų ingredientų ji visada išliks viena paslaptingiausių bei geriausių virtuvių visame pasaulyje.
Net ir toks menkas niekutis kaip dantų krapštukai kinų virtuvėje turi kur kas svarbesnę paskirtį nei eiliniam lietuviui. Pavyzdžiui, jei kinų restorane užsisakysite patiekalą su grybais, nebandykite valgyti jų pagaliukais. Beviltiška. Grybams, medūzos gabaliukams bei kitam “išdykusiam” maistui paimti kinai naudoja dantų krapštukus.
Tradiciškai kinai geria dvejų tipų gėrimus – arbatą ir vyną. Arbata, kuri yra žemės tyrumo simbolis, geriama iš mažų puodelių, nes arbatos gėrimas dideliais kiekiais Kinijoje laikomas vulgariu. Ir nors kinų arbatos kokybė bei gamybos kultūra yra kur kas aukštesnė nei daugelio pasaulio šalių, jų vynas gerokai atsilieka nuo vakarietiško vyno kokybės ir įvairovės. Kinai teigia, jog vynas sustiprina draugystę, o arbata skirta tyliai kompanijai.
Daugelis mano, jog makaronai yra itališkas patiekalas, tačiau į Italiją jie buvo atvežti tik XIII amžiuje. Taigi makaronų tėvynė yra Kinija. Tik kinai gali paaiškinti, kuo ilgi makaronai yra geresni – jie reiškia ilgą gyvenimą. Kinų virtuvėje yra dvi makaronų rūšys – makaronai iš kiaušinių, panašūs į spagečius, arba mien, bei makaronai iš ryžių, arba bijon (jie yra platūs ir plokšti, dar vadinami “stikliniais”, nes atrodo, jog yra pagaminti iš stiklo). Makaronai Kinijoje dažniausiai patiekiami trimis būdais: sriuboje su trupučiu mėsos ir daržovių, sumaišyti su mėsa bei padažu (mien) arba be padažo (bijon).
Kiniški pietūs neįsivaizduojami be sriubos. Dvi populiariausios sriubos Kinijoje yra ryklio peleko bei paukščių jauniklių sriuba. Jos yra tirštos, tačiau jų tirštumas, skirtingai nei kitų tirštų kinų sriubų, kurioms sutirštinti dedami kukurūzų miltai, susidaro dėl to, kad ryklio pelekas bei paukščių jauniklių mėsa yra ilgai virinama.
Iš sojų pupelių gaminama sojų varškė prie daugelio patiekalų vartojama taip, kaip Lietuvoje vartojamos bulvės. Sojų varškė savaime yra be skonio, tačiau kaip ir makaronai, ji lengvai absorbuoja padažų bei kitų patiekalų skonį bei aromatus.
Pagrindinis patiekalas kinų virtuvėje, be abejo, yra ryžiai. Kinijoje įprasta, jog tik ryžiai yra patiekiami porcijomis – visi kiti patiekalai valgomi iš “bendro katilo”. Toks valgymo būdas lemia kinų restoranų interjerą – apvalūs stalai, kad kiekvienas turėtų vienodas galimybes sočiai pavalgyti.
Nepaisant daugybės prietarų bei egzotiškų ingredientų maisto gaminimas kinų virtuvėje nėra sudėtingas. Skirtingai nei prancūzų virtuvėje, čia patiekalo skonis retai priklauso nuo kaitinimo temperatūros, tikslaus virimo ar kepimo laiko. Daugelis kinų patiekalų yra paruošiami tiesiog vandenyje ar aliejuje. Nors kinai ir “pralošia” prancūzams dėl mažiau įmantraus maisto paruošimo, tačiau jie neabejotinai laimi daugybės keistų sudedamųjų produktų dėka (prisiminkime ryklio peleko sriubą). Net jei daugelis ir mano, kad vienas ar kitas produktas yra pavojingas sveikatai, kinai būtinai ras būdą, kaip jį skaniai ir tinkamai paruošti. Kinų virtuvėje nėra uždraustų patiekalų (kaip kiauliena Islamo šalyse). Priešingai, čia valgoma viskas, pradedant šuniena bei gyvatės mėsa, baigiant jūros dumbliais bei jūros agurkais. Kai kurie keisti produktai naudojami medicinos tikslams (gyvatės mėsa vartojama sergant reumatu, padidina seksualinę potenciją). Taip pat daugelis kinų virtuvės patiekalų neįsivaizduojami be bambuko daigų, imbierų, petražolių, anyžių sėklų, pankolių, raudonųjų čilio pipirų bei tamsaus ir šviesaus sojų padažų.
Ko gero, labiausiai girdėtas kiniškas patiekalas yra Pekino antis. Tai ploni anties gabaliukai, pakepinti BBQ stiliumi, susukti į plonus blynelius kartu su svogūnais, ridikėliais ir kitais produktais. Visa tai patiekiama su saldžiu slyvų padažu
Mantas Matukaitis
http://www.sanitex.lt
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):ar galit parasyti ryziu recepta? :D :)
Kas mėgsta kiniškus patiekalus - Vilniuje veikia "kiniško maisto pristatymo į namus" paslauga. ;) Skambinkite arba užsisakykite internetu kinieciai.lt . Facebook'o grupe: kinieciai.lt (aptarimai/nuomones/pageidavimai) ;)
kokiame puslapyje yra kinisku patiekalu ????? :P ..... <(-_*)>
kodel labai mazai yra receptu apie kiniska kiauliena su saldziarugsciu padazu ? :@
nerandu visaj ir as...
pasakykit perskaitysiu
kodel niekur nera kinietisku receptu gal kasnors zino kur ira
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Airiška kava - Ruošdami airišką kavą pamėginkite dėti ne cukraus pudros, o nerafinuoto cukraus. Šaltinis : dansukker.com ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Per chemijos pamoką mokytojas parašė lentoje formulę ir klausia mokinio:
– Petraiti, ką reiškia ši formulė?
– M… m… Aš ją žinau, pone mokytojau. Šis cheminis junginys man ant galo liežuvio…
Čia priėjo Kindziulis ir tarė:
– Vaikine, greičiau išspjauk, nes tai – sieros rūgštis!