Straipsniai
Kruopų patiekalai
Kruopų arba grudų patiekalai būna maistingi. Duonos ir kruopų valgių rekomenduojama valgyti daugiausia. Avižinės kruopos turi 16 procentų baltymų, manų – 13, sojos – 12. Kruopose būna daug krakmolo, net iki 85 procentų ir iki 10 procentų riebalų. Kaip ir visi produktai, sendami ar gaminant patiekalus dalies gerųjų medžiagų netenka. To niekada neišvengsime, bet galime pasirinkti tinkamesnius gaminimo metodus.
Kad valgiai būtų vertingesni: skanesti ir maistingesni, visų pirma kruopos turi būti atrinktos, sijotos. Pirkdami įsitikinkite, ar produktai geros kokybės ir nepasenę. Kruopos laikomos drėgnai yra linkusios pelyti. Tokius apgedusius produktus, turinčios pelėsio kvapo galime šiek tiek išgelbėti perplaudami šiltu vandeniu ir gerai išdžiovindami. Visų rūšių kruopas prieš ruošiant valgius reikia perplauti šaltu vandeniu. Ypač sorų kruopas. Jas plaukite tol, kol vanduo nubėga švarus, nes kitaip patiekalai turės kartoko skonio. O grikių ar manų kruopas, kad pagamintumėte skanesnius ar biresnius patiekalus patartina pakaitinti orkaitėje.
Verdant košes visų pirma reikia užvirinti vandenį, jį pasūdyti ar pasaldinti ir tada maišant pilti kruopos. Tada puodas turi būti uždengiamas ir košė verdama ant mažos ugnies.
Norint išvirti skanesnę ryžių, sorų ar perlinę košę rekomenduojama kruopas įprastai pavirti 5-10 minučių, tada jas berti ant rėčio ir nuvarvėjus vandeniui dėti į verdantį pieną ir baigti virti.
Kad košės būtų biresnės siūloma verdant į vandenį dėtį riebalų, sviesto. Taip pat reikia tinkamai dozuoti vandens kiekį, kuriame verdate košes. Pavyzdžiui, kad išvirtumėte birią grikių košę siūloma vandens pilti du kartus daugiau nei kruopų. Tarkime: reikia užvirti 4 stiklines vandens, tada pasūdyti vandenį ir suberti 2 stiklines kruopų. Reikia uždengti puodą ir virti ant didesnės ugnies, o vėl užvirus vandeniui ir pradėjus kunkuliuoti ugnį sumažinti ir pavirus dar 5 minutes nukelti puodą.
Tačiau esti būtinybė kartais išvirti ir nebirią, tąsią, lipnią košę. Štai jei gamintumėte iš sorų ar ryžių maltinukus, kruopas virkite piene, išvirtą košę atvėsinkite, pridėkite žalių kiaušinių ir išmaišykite. Tada daromi paplotėliai ar kas kita, priklausomai nuo patiekalo.
Jei gaminsite saldžius patiekalus, verdant patartina įberti cukraus ar vanilės.
Iš kruopų gaminant apkepus ar pudingus patartina paskaninti juos tarkuotomis citrinos žievelėmis, o dedant apkepus kepti į orkaitę, viršų aptepti grietine ar saldžia grietinėle.
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Bla,bla,bla...
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Glajaus blizgesys - Glajus ypač blizgės, jei įmaišysite kokosų riebalų....
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Ponia lydi savo vyrą medžioklėje Afrikoje. Ji nugriebia iš vyro šautuvą ir taikosi į bėgantį tiesiog į juos raganosį. -Šauk gi, šauk! - rėkia išsigandęs vyras. -Gerai, - atsako žmona, - bet tu turi man pažadėti, kad nesijuoksi,jei nepataikysiu.