Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Straipsniai


Kuo naudingas fermentinis sūris?

2006-11-07 16:00:22

Prekybos įmonėse gausus įvairių fermentinių sūrių pasirinkimas. Fermentiniai sūriai gaminami nenugriebtą, iš dalies nugriebtą arba liesą pieną sutraukiant šliužo fermentu, kartais su pelėsiais.

Sūrių gamyba išsiskiria iš kitų gaminių gamybos ilgu technologiniu procesu, kurio pagrindinę dalį sudaro brandinimas. Nesubrendęs sūris neturi būdingo skonio, aromato, yra vientisos konsistencijos, menkos maistinės vertės.  Sūrių brandinimo metu vyksta sudėtingi fermentiniai ir biocheminiai procesai, pakinta beveik visos sūrio sudėtinės dalys. Šiam procesui reikalinga tam tikra patalpų temperatūra, santykinė oro drėgmė, speciali priežiūra ir kt. Priklausomai nuo sūrių rūšies, grupės, dydžio, jie brandinami 2-8 mėnesius. Tačiau italų „parmezanas“ laikomas subrendusiu tik tuomet, kai esti brandintas trejus metus.

Pagal riebalų kiekį sausosiose medžiagose sūriai skirstomi:

Labai riebūs (60 %)
Riebūs (45-60 %)
Vidutinio riebumo (25-45 %)
Mažo riebumo (10-25 %)
Liesi (mažiau kaip 10 %)

Sūrio kietumas priklauso nuo to, kiek jame yra sausosios neriebalinės medžiagos drėgmės. Labai kieti ir kieti sūriai lengviau tarkuojami, o minkšti ir pusiau minkšti – lengviau lydosi.

Suvalgę 100 g fermentinio sūrio, gausite suaugusiems rekomenduojamą kalcio paros normą (1-1,2 g). Daugiausiai jo yra kietuose sūriuose, nes jie ilgiau nokinami ir juose daugiau sausųjų medžiagų. Šiuose sūriuose gausu fosforo, todėl, suvalgę 100 g kieto fermentinio sūrio, gausite suaugusiems rekomenduojamą fosforo paros normą – 900 mg. Fosforas kartu su kalciu yra pagrindinė kaulų ir dantų sudedamoji dalis.

Suvalgę sūrio ne tik pasisotinsite, bet gausite apie trečdalį rekomenduojamos vitamino A paros normos( 800mkg), taip pat vitaminų D, E, folio rūgšties ir šiek tiek kitų vitaminų.

Nuotrauka Tačiau žmonės, linkę į alergijas, besiskundžiantys migreniniais galvos skausmais, turėtų nepadauginti fermentinių sūrių. Juose esantis histaminas ir biogeniniai aminai gali sukelti pseudoalergiją (atsiranda raudonų dėmių, bėrimų). Nuo tikrosios alergijos ji skiriasi tuo, kad žmogų išberia tik tada, kai jis suvalgo daug šio produkto, o alergija maistui nepriklauso nuo suvartoto maisto kiekio. Fermentinių sūrių turėtų vengti ir žmonės, alergiški pieno baltymui.

Dėl didelio riebalų kiekio (pavyzdžiui, suvalgę kai kurių rūšių 100 g fermentinio sūrio, gausite pusę rekomenduojamos paros riebalų normos) fermentiniai sūriai yra kaloringas maisto produktas. 100 g sūrio gali turėti net 400 kcal. Norint sudeginti tiek kalorijų, reikia pusę valandos bėgioti, 1 valandą važinėtis riedučiais arba pusantros valandos plauti grindis.

Žmogaus organizmas įsisavina net 95-97 % sūrio. Saikingai vartojant šiuos produktus, galima papildyti organizmo kalcio ir fosforo atsargas.

Šaltinis : vet.lt


Komentarai

skaityti visus (20 paskutinių):

pranui ( 2011-11-08 19:54:57 )
dirbti nereiks :DDDDDDDD jonas tinginys
pranis ( 2010-08-24 18:27:48 )
tipo vemalu,ar kaip suprast bled
Jonas ( 2010-07-13 17:21:51 )
Geriau nevalgyti_nereikės grindų plauti.
Palikite savo komentarą:
- Jūsų vardas

- Įveskite apsaugos kodą


Kas yra komentarai ?

"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema, pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.

Griežtai draudžiama PATIEKALAI.LT paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Patiekalai.lt kaip šaltinį.


PATIEKALAI.LT rekomenduoja

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Rimbertas, Gedvydas, Dovilė, Zenonas, Ksavera, Anna.

Pasveikink!

Anekdotas

Restorano klientas sako padavėjui: -Aš norėčiau to patiekalo, kurį valgo žmogus prie gretimo stalelio. -Gerai,- pašnibždomis taria padavėjas.- Aš jį pakviesiu prie telefono, o jūs tuo metu veikite.

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą