Straipsniai
Kuo vertingi kiaušiniai

Kiaušinis - vertingas produktas ant mūsų stalo. Vieno vištos kiaušinio maistinė vertė prilygsta 40 g mėsos arba 200 g pieno. Kiaušinių sudėtis yra nevienoda ir priklauso nuo vištos veislės, lesalo, laikymo būdo ir metų laiko - šviesaus paros meto trukmės.
Kiaušinyje yra daug lengvai virškinamų pilnaverčių, turinčių visas nepakeičiamąsias aminorūgštis, baltymų. Kiaušinio baltymas labai vertingas ir laikomas tarptautiniu etalonu. Jame gausu baltymų, mineralinių medžiagų ir B grupės vitaminų. Minkštai virti kiaušiniai organizmo įsisavinami geriau negu žali. Kiaušinio baltyme yra fermentų, slopinančių virškinimo fermentų veiklą, todėl vartojant maistui žalią kiaušinio baltymą, dalis jo neįsisavinama.
Vienintelė nepageidaujama kiaušinio savybė ta, kad jame gana daug cholesterolio, kurio didesnis kiekis nepageidautinas žmogaus racione. Nors, kita vertus, kiaušinyje yra daug aminorūgšties cholino, kuris kliudo cholesterinui kauptis kraujagyslių sienelėse.
Be kiaušinių neapseiname ne tik virtuvėje, jie vartojami medicinoje ir veterinarijoje (mitybinėms terpėms bei farmaciniams preparatams gaminti), kosmetikoje (kremams ir tepalams gaminti), poligrafijoje, dailėje.
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Eikit nx.:)
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Žuvies sultingumas - Nelaukite, kol žuvis visiškai atšils – dings jos sultingumas...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Sėdi skrandyje mišrainė, žiūri ateina 100 gr. ir klausia jo:
- Kaip ten viršuje?
100 gr. sako:
- Nieko, sėdi, kalbasi...
Po 5 min. ateina dar 100 gr., mišrainė vėl teiraujasi, kas gero viršuje.
100 gr. sako, kad ten linksma, dainos, pokalbiai, merginos.
Mišrainė sako:
- Dar truputėli luktelsiu ir eisiu į viršų pati pasižiūrėti.