Straipsniai
Lietuvos Aukštoji kulinarija - Ar tikrai nėra lietuviškų valgių?..
Pastabos apie lietuvių kulinariją
Istorikas A. Bumblauskas, būdamas geras istorikas, bet tuo pačiu mažai išmanydamas kulinarijos istorijoje, kalbėdamas apie cepelinus, pasakė gryną teisybę, kad tai yra ne lietuviškas valgis. Tas pasakymas ypač patiko mažai išprususiems lietuvaičiams, neišmanantiems savo tautos istorijos, neturintiems savo garbės ir orumo jausmų ir todėl linkusiems ne tik cepelinus tapatinti su visa lietuvių mityba, bet ir niekinti visa tai, kas lietuviška, beatodairiškai garbinti tik tai, kas užsienietiška. Jei anksčiau vyko žydų aškenazi į Lietuvą atvežtų cepelinų garbinimas ir vos ne kiekviename kampe jų virimas ir šlemštimas, tai dabar veik visuose spaudos leidiniuose, radijo, televizijos laidose kasdien džiūgaujama, kad lietuviai savo valgių neturi, tad dabar visi savin kemša tik picas ar kokius nors makdonaldus.
Lietuvių nacionalinis patiekalas šiandien yra pica. Tuo sėkmingai naudojasi agresyviai plėtojami įvairiausių picerijų tinklai. Piceristai, naudodamiesi didesnės dalies lietuvių tautos kulinariniu neišprusimu, banditiškais metodais plėšia iš jų paskutinius pinigus. Jei Lietuvoje maitinimo įmonių savininkai, atsižvelgdami į tai, kad žmonės iš tiesų turi mažas arba visai mažas pajamas, savo valgiams taiko 100-150 procentų antkainius, savo darbuotojams mokėdami minimalų atlyginimą, patys vos galą su galu įgali sudurti, tai picerijų tinklai, savo darbuotojams taip pat mokėdami minimaliauią 450 Lt atlyginimą, pačiai pigiausiai picai deda mažų mažiausiai 500 -800 procentų antkainį, - štai kokia maža yra picų savikaina.
Ir jei šių dienų statistika rodo, kad statistinis lietuvis šiandien suvalgo penkis kartus daugiau picų negu cepelinų, galima įsivaizduoti, kokio lygio žmonių mulkinimas vyksta mitybos frontuose. Ne be reikalo sakoma, kad durnių pinigus protingieji pasiima…
Antra vertus italų pica, atsivežta iš Kinijos, yra pritaikyta pietiečių mitybai, pietiečių skrandžiams, pietiečių organizmo maisto apykaitai ir virškinimo ypatybėms. Lietuviai per visą savo istoriją taip pat turėjo panašius valgius ir ko gero daug vertingesnius visais atžvilgiais, - tai papločiai. Duonkepėse kepdavo ir atvirus, ir uždarus papločius su įvairiausiais įdarais, na, o jei jau ant papločio dėdavo mėsos, žuvies, paukštienos, grybų, daržovių, košių įdarus, tai dėdavo negailėdami, - tiek, kad vos apžioti galėdavai, - ir pasakiškai skanu, ir skalsu, ir vienu papločiu visą šeimyną pamaitinti galima…
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
A.Vincentas Sakas
Tel: (46) 35 02 92, mob tel. 8 617 24338.
El.paštas: vincentas.sakas@one.lt
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):as tai siulyciau pica gaminti taip pirma reikia nusipirkti picos pada tada pasiimti desros ta desra supjaustyti paskui nusipirkti surio ir maziau negu puses atsipjauti tada smulkiai supjaustyti paskui pasiimti svoguno ji nulupti ir atsipjauti maziau negu puse paskui susmulkinti paskui reikia padaryti padaza padazas darosi taip reikia y bliudely indeti 4 saukstus maniojezo ir tomato ir viska gerai ismaisyti
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Prie lėkštės prilipęs tortas! - Įpilkite į lėkštę šiek tiek sirupo, tada pjaustomas tortas neslidinės pirmyn ir atgal. Šaltinis : dansukker.com ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
-Oficiante, manu, kad praeitą savaitę alus pas jus buvo šviežesnis. -Galiu jus patikinti, kad tai tas pats alus.