Straipsniai
Margarinas

Rita Sadūnaitė
Maisto skyriaus vyriausioji gydytoja higienistė
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
1994 m. gruodžio 5 d. patvirtintas ES Tarybos Reglamentas (EB) Nr. 2991/94, nustatantis tepiųjų riebalų standartus, reglamentuoja maistiniams tepiesiems riebalams priskiriamus produktus.
Šiai produktų grupei priskiriami produktai, kuriuose riebalų yra 10 - 90 proc., jų bendrojo svorio. Šios grupės produktai yra skirti vartoti galutiniam vartotojui, be tolimesnio perdirbimo.
Siekiant plėtoti sąžiningą konkurenciją rinkoje, teisingas ženklinimas šių produktų labai svarbus. Ženklinimo etiketėje privaloma tvarka turi būti nurodomas minimalus riebalų kiekis procentais: bendras riebalų kiekis ir tam tikrų riebalų sudėtinės dalys, kurias sudaro įvairūs gyvūniniai ir augaliniai riebalai (sočių, mononesočių, polinesočių riebalų rūgščių kiekis procentais visos produkto masės). Turi būti nurodomas valgomosios druskos kiekis procentais. Produkto pavadinime galimos nuorodos „augalinis“ arba „pagamintas iš augalinio aliejaus“, jeigu margarino sudėtyje yra ne daugiau kaip 2 proc. gyvūninių riebalų. „Mažo riebumo“ arba „neriebus“, jei margarine randama iki 41 proc. riebalų. ½ riebumo margariną arba pusriebį margariną galima vadinti „Minarinu“, „Halvarinu“. Etiketėje turi būti nurodytas margarino gamintojas arba importuotojas, kilmės šalis.
Riebalai margarine turi sudaryti daugiau kaip du trečdalius sausųjų medžiagų kiekio be valgomosios druskos. Pieno riebalų kiekis turėtų būti ne didesnis kaip 3 proc. visų riebalų kiekio. Mažėjančia tvarka ženklinimo etiketėje turi būti nurodomi kiti margarino ingredientai: vitaminai, valgomoji druska, cukrus arba saldikliai, maistiniai baltymai, dažikliai, aromato ir skonio stiprikliai, emulsikliai, konservantai, antioksidantai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos.
Margarinas 20ºC temperatūroje yra kietoka teplios konsistencijos riebalų emulsija, kurioje vanduo yra iš dalies disperguotas riebaluose. Margariną sudaro kieti ar skysti augaliniai arba gyvūniniai riebalai, kurių sudėtyje ne daugiau kaip 3 proc. pieno riebalų.
Margarinas ir jo produktai yra keletos pavadinimų.
margarinas, tai produktas, turintis augalinių ir gyvūninių riebalų, kurio riebumas ne mažesnis kaip 80 proc., bet ne didesnis kaip 90 proc..
¾ margarinas arba 60 proc. riebumo margarinas yra produktas, turintis ne mažiau kaip 60 proc., bet ne daugiau kaip 62 proc. augalinių ar gyvūninių riebalų.
pusriebis arba ½ riebumo margarinas arba minarinas arba halvarinas yra produktas, kuriame ne mažiau kaip 39 proc., bet ne daugiau kaip 41 proc. augalinių ar gyvūninių riebalų.
X proc. riebalų tepiniai yra produktas, kurio sudėtyje yra ne mažiau kaip 39 proc.; daugiau kaip 41 proc., bet mažiau kaip 60 proc.; daugiau kaip 62 proc., bet mažiau kaip 80 proc. augalinių ar gyvūninių riebalų.
100 g margarino žmogaus organizmui suteikia 345-720 kcal.
www.vet.lt
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Kaip laikyti žuvį ? - Šviežia žuvis laikoma šaldytuve 4 – 50C temperatūroje. Įvyniokite ją į pergamentinį popierių ir įkiškite į polietileninį maišelį, kad žuvies kvapo neprisigertų kiti patiekalai....
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Sumuštinio dėsnio išvada klaidinga. Pataisymas: jeigu sumuštinis sviestu pateptas iš abiejų pusių, nukritęs jis ims ridentis nuo vieno šono ant kito.