Straipsniai
Penki mitai apie pieną
Daugelis mūsų yra ragavę dar garuojančio, šilto, močiutės ką tik pamelžto pieno. Nenuostabu, kad Lietuvoje, kur smulkus žemės ūkis itin paplitęs, gajos kaimo tradicijos ir bei visuomenėje susiformavę mitai apie šį produktą. Gerai, kad šiandienių mokslo pasiekimų dėka mes galime pamiršti mitus ir vadovautis faktais apie pieno naudingumą žmogaus organizmui arba analizuoti jo perdirbimo technologijas.
1. Pienas naudingas tik mažiems vaikams.
Kai kurie žmonės mano, kad pienas naudingas tik mažiems vaikams. Tokia nuostata nėra teisinga. Nedidelė dalis žmonių pieno netoleruoja dėl fermento laktazes stokos.
Suaugusio žmogaus organizme 99 proc. kalcio yra susikoncentravę kauluose ir dantyse, 1 proc. - kraujyje. Kalcio stoka lemia kaulų tankio sumažėjimą, o tai savo ruožtu didina lūžių riziką bei mažina kraujo gebėjimą krešėti. Stiklinė pieno užtikrina mums iki 30 proc. būtinos paros normos kalcio. Todėl tiek vaikams, tiek suaugusiems žmonėms, jei toleruoja, rekomenduojama gerti pieną.
Fosforas svarbus medžiagų apykaitos procesams. Be to, fosforas yra visose organizmo ląstelėse, dalyvauja susidarant kauliniams audiniams. Stiklinė pieno mums užtikrina iki 20 proc. mums būtinos paros dozės.
Magnis dalyvauja baltymų sintezėje organizme bei riebalų ir angliavandenių apykaitoje. Išgėrus stiklinę pieno, mes galime gauti iki 8 proc. rekomenduojamo magnio dienos kiekio. Taigi piene esančios maistingosios medžiagos yra reikalingas ir suaugusiems, ir vaikams.
2. Nuo pieno tunkama.
Daug žmonių laikosi įvairių dietos ribojimų. Dalis jų pašalina pieną iš savo raciono, manydami, kad nuo jo auga svoris. Tai nėra tiesa. Moksliškai įrodyta, kad lieso pieno gėrimas padeda mažinant kūno svorį. Taip yra dėl pieno baltyminės medžiagos albumino, kuri aktyvina organizmo medžiagų apykaitą.
Baltymai yra sudaryti iš amino rūgščių ir yra raumens bei organų audinių sudėtinės dalys. Mūsų virškinimo sistema suskaido ilgas baltymų molekules į trumpesnes baltymų grandines ir į individualias amino rūgštis. Tokios amino rūgštys mūsų organizme yra įsisavinamos ir naudojamos naujų baltymų gamybai. Baltymai yra būtini ne tik sveikų ląstelių augimui, bet ir organizmo ląstelių atstatymui ar gaminimui.
Turint omenyje, kad pieno baltymas albuminas - vienas iš pačių vertingiausių žmogaus organizmui baltymų, galime tvirtai teigti, kad neriebus pienas padeda mažinti svorį ir atstatyti raumenis bei organų audinius. Taigi aukščiau įvardintas mitas visiškai neatitinka tiesos.
3. UAT piene yra daug konservantų, nes jis ilgai galioja.
Ilgai galiojantis UAT pienas yra 3-5 sekundes pakaitintas ultra aukštoje temperatūroje (135-140 laipsnių Celsijaus), atvėsintas bei išpilstytas į aseptines daugiasluoksnes pakuotes. Šios pakuotės išsiskiria tuo, kad apsaugo pieną nuo neigiamo išorės veiksnių poveikio, tokio kaip bakterijos, oras, šviesa.
Trumpo kaitinimo itin aukštoje temperatūroje pasekmė - sunaikinamos pavojingos bakterijos, tuo tarpu dauguma vertingųjų medžiagų išlieka.
Pieno gamybos procese jokių konservuojančių medžiagų į pieną nėra dedama. Specialios technologijos dėka jame lieka naudingieji mikroelementai, pavyzdžiui, kalis, kalcis, magnis, fosforas bei vitaminai.
4. Piene, ypač termiškai apdorotame, vitaminų nėra.
Mokslininkų teigimu, piene galima rasti praktiškai visus vitaminus, kai kurie jų - ypatingai reikalingi žmogaus organizmui. Gydytojai dietologai rekomenduoja išgerti stiklinę pieno, jei toleruoja, kasdien, kad gautume pieno teikiamą vitaminų ir naudingųjų mikroelementų dozę. Daugelis vitaminų išlieka ir termiškai apdorojus pieną, nes yra atsparūs trumpam aukštos temperatūros poveikiui. UAT pienas yra kaitinamas vos 3-5 sekundes, todėl jame yra didelė dalis vitaminų: A, E, B2, H, PP. Daugiausia vitaminų prarandama dėl šviesos, oro, ir taip pat ganėtinai ilgo aukštų temperatūrų veikimo.
Pasterizuotas ir UAT pienas yra vertingas ir naudingas organizmui produktas, nes jame yra gausus vitaminų ir mikroelementų kiekis.
5. UAT pienas nėra labai populiarus.
Manoma, kad UAT pienas nėra labai populiarus, tačiau tai - tikras mitas. Daugumoje Europos valstybių žmonės geria išskirtinai beveik vien tik UAT pieną. Šio pieno populiarumas Lietuvoje pastaruoju metu išaugo du kartus, o Europos valstybėse, tokiose kaip Portugalijoje, Ispanijoje, Belgijoje ir Prancūzijoje, UAT pienas sudaro 90 proc. ir daugiau viso suvartojamo pieno.
UAT pienas Europoje taip mėgstamas dėl praktiškumo. Neatidarytą UAT pieno pakuotę galima gana ilgai laikyti kambario temperatūroje ir jis nerūgsta. Tokį pieną patogu ne tik saugoti, bet ir pasiimti jį į kelionę, jis saugus vartoti. Kita vertus, UAT piene išlieka beveik visi vitaminai ir vertingi mikroelementai.
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Piena geriau ir gersiu, anksciau isgerdavau po 4l pieno per para, dabar nebera galimybiu tiek jo isgert, man 21m., bet pienas visvien man nr.1 ! :)
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Sėdi liūdnas Petriukas mokykloje. Mokytoja klausia:
– Kas nutiko, Petriuk?
– Senelis mirė.
– Ai...! Ir kaip jis mirė?
– Rūkė lovoje, užmigo, lova užsidegė.
– Ai...! Ir užsidegė?
– Ne, atsibudo ir iššoko pro langą!
– Tai kaip jis žuvo?
– Nusibodo jis visiems!! Nušovė jį, nušovė.