Straipsniai
Salierai
Į vidurio Europą jie pateko iš Italijos, kur auginti ne tik kaip maistiniai ar prieskoniniai, bet ir kaip dekoratyviniai augalai. Vainikais, nupintais iš sodriai žalių, blizgančių salierų lapų, papuošdavo sportinių rungtynių čempionų galvas. Juos mėgo sodinti prie karžygių paminklų. Salierų lapų motyvų galima rasti ir ant senovinių monetų.
Naudojimas maistui
Salierai (Apium graveolens L.) - tai prieskoninė daržovė, kuri mūsų
virtuvėje greta kitų daržovių turi tvirtas pozicijas. Gelsvai pilkšvi mėsingi jų šakniagumbiai tinka ne tik salotoms ar mišrainėms, iš jų taip pat galima paruošti antruosius patiekalus, daug jų sunaudojama įdarant saldžiuosius ankštpipirius, pomidorus bei kitas daržoves. Ryškų kvapą turintys švieži ir džiovinti salierų lapai ar sudžiovinti ir susmulkinti šakniastiebiai – vertingi prieskoniai sultiniams, mėsiškoms sriuboms ar troškintiems antriesiems patiekalams pagardinti. Jaunais jų lapeliais skaninami šaltibarščiai, jais puošiami kiaušinių, mėsos patiekalai, sumuštiniai. Kaip prieskonį galima naudoti ir smulkias salierų sėklas. Jomis galima pagardinti dešras, o sutrintų dėti į sriubas.
Salierų auginimas
Mūsų dienomis salierai auginami visoje Europoje, Azijoje, Amerikoje,
Australijoje. Pagal maistui vartojamas dalis salierai skirstomi į lapinius,
lapakotinius ir šakniavaisinius.
Salierai – dvimečiai augalai. Pirmais metais jie išaugina lapų skrotelę
ar sultingus lapakočius (lapakotiniai), o šakniavaisiniai – dar ir nemažą
mėsingą šakniavaisį. Apatiniai saliero lapai plunksniški, viršutiniai –
trilapiai, dantytais pakraščiais, blizgantys. Antraisiais jų auginimo metais
išauga beveik 1 m aukščio žiedynstiebis, ant kurio skėtiniame žiedyne pražysta žalsvai balsvi, smulkūs žiedeliai.
Salierai mėgsta drėgmę, todėl juos auginant reikia gausiai laistyti. Jie
atsparūs pavasarinėms šalnoms, o rudenį gali „pernešti“ net 10°C šaltį. Taigi jų derlių galima nuimti vėlai – rugsėjo pabaigoje ar spalį. Lapinių salierų lapus bei lapakotinių kotus galima nupjauti net 2 kartus per sezoną (pirmą kartą – rugpjūčio mėnesį, antrą – rugsėjo gale, spalio mėnesį. Iš lapinių salierų šaknų, jas iškasus rudenį ir susodinus į dėžutes, žiemą galima užsiauginti šviežių žalių lapų.
Laikymas
Nuimant šakniavaisinių salierų derlių, lapus reikia nupjauti atsargiai, nepažeidžiant gumbų (palikti 1-2 cm ilgio lapakočius), nes pažeisti gumbai blogiau laikosi. Ruošiant gumbus ilgesniam laikymui, reikia nupjauti ir smulkesnes šakneles. Iki pat pavasario šakniavaisius galima išlaikyti kaupuose arba rūsiuose, kur, kad neišdžiūtų, galima susluoksniuoti su durpėmis ar pjuvenomis. Lapakotinių salierų kotai su dalimi lapų ir šaknų sudedami į polietileno maišelius ir laikomi patalpoje, kurios oro temperatūra 0-1°C. Taip juos galima išlaikyti net iki sausio mėnesio.
Salierai - B grupės vitaminų krepšelis!
Salierai, kaip ir daugelis kitų daržovių, nėra kaloringi. Jų maistinę vertę lemia vitaminai, mineralinės medžiagos, eteriniai aliejai (jų čia susikaupia per 10%) bei panašų į inulino veikimą turintys hormonai. Salieruose gausu K, Na, Ca, P, Fe ir kitų mineralinių medžiagų, vitamino E, šiek tiek vitamino C (38-44 mg%), karotino. O B grupės vitaminų juose yra visas krepšelis. Be vitamino B12, salieruose dar randamas beveik visas B grupės vitaminų kompleksas - B1, B2, B6, pantoteno rūgšties, bioflavonoidų ir kt. Ir nė vieno per daug! Yra žinoma, kad B grupės vitaminai veiksmingi tada, kai jie esti visi kartu, trūkstant kurio nors, mažėja jų biologinis aktyvumas. O šių vitaminų reikia ir stresų kamuojamiems įstaigų darbuotojams, ir aktyviai sportuojantiems, net ir namų šeimininkėms ar mokyklinio amžiaus vaikams, kurių darbas – mokymasis - nesibaigia tik užvėrus mokyklos duris.
Gydymas salierais
Nuo seno žinoma, kad salierai yra ne vien prieskoninis augalas, jie
pasižymi labai svarbiomis gydomosiomis savybėmis:
- lapuose, lapakočiuose ar gumbuose esančios mineralinės medžiagos
svarbios širdies raumens stiprinimui,
- jie gerina žarnyno peristaltiką (judesius), gydo vidurių užkietėjimą,
- šalina gleives kosint ar sloguojant, dezinfekuoja ir valo burnos ir
ryklės gleivinę,
- skrandyje ir žarnyne naikina bakterijas ir grybelius,
- skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, didina jų rūgštingumą, o tai
labai svarbu virškinant ir įsisavinant baltymus,
- naikina bakterijas inkstuose ir šlapimtakiuose (puiki valomoji
priemonė, sergant inkstų ar šlapimo pūslės akmenlige),
- šalina skysčių perteklių organizme (tai žinotina turint antsvorį),
- aktyvina angliavandenių apykaitą organizme (jiems įsisavinti
reikalingi B grupės vitaminai, kurių salierų lapuose, stiebuose ir gumbuose yra daug ir įvairių),
- aktyvina smegenų ir visos nervų sistemos veiklą, veikia raminančiai,
- juose yra bioaktyvių medžiagų, svarbių gleivinės atsinaujinimui,
veikiančių odą, plaukus,
- daugiau salierų patartina valgyti linkusiems sirgti reumatu,
artritais.
Rima Ruzgienė
Informacijos šaltinis: http://www.gastro.lt
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Sako,kad sergant Vėžiu,negalima vartoti visų B grupės vitaminų,taip kad,jei sergate pasisaugokite Salierų.
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Tinka prie keptos plekšnės ar Pekino salotų - Tinka prie keptos plekšnės ar Pekino salotų. Sumaišykite 100 ml lengvai plaktos grietinėlės su 2 valgomaisiais šaukštais citrinų sulčių ir 1 valgomuoju šaukštu smulkaus cukraus. Ypač tinka prie keptos plekšnės ar Pekino salotų. Šaltinis:...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
- Vilniečiai, kodėl Paksą į valdžią renkat?
- O kodėl Kaune gatvės duobėtos?