Straipsniai
Saulėgražų aliejus

Šventa gėlė, senovės inkų saulės simbolis, - saulėgrąža, iš Amerikos į Europą buvo atvežta 1510 metais. Ilgą laiką ji buvo auginama tik aristokratų gėlynuose. Pirmą kartą aliejus iš saulėgrąžų sėklų buvo pagamintas 1716 metais Anglijoje.
Panašiai tuo pačiu laiku saulėgrąža buvo įvežta į Rusijos imperiją iš Olandijos. Ir čia praėjo daug laiko, kol 1829 metais buvo sugalvota, kaip iš saulėgrąžų sėklų gauti aliejų. Taigi 1833 metais pastatyta pirma aliejaus gamykla. Pagrindiniais “saulės gėlės“ auginimo regionais buvo ir lieka Rusijos pietūs, pietinė, rytinė ir centrinė Ukraina.
Koks turi būti geras saulėgrąžų aliejus? Saulėgrąžų aliejus, taip pat kaip ir alyvuogių, maistui gali būti naudojamas nevalytas arba rafinuotas.
Geras saulėgrąžų aliejus turi būti sodrios spalvos. Per daug šviesus ir žaižaruojantis aliejus – šaldymo ir balinimo rezultatas. Šiais metodais siekiama išvalyti produktą nuo karotinoidų ir gamtinio vaško. Toks aliejus atrodo labai patraukliai, bet ne daugiau. Didelė dalis jame esančių vitaminų praktiškai “nužudoma“. Rafinuotas aliejus turi būti skaidrus, šiltos auksinės spalvos.
Saulėgrąžų aliejus – natūralus produktas, turtingas vitaminais, visų pirma, vitaminu E, kuris reguliuoja žmogaus lytinę funkciją, skydliaukės veiklą, baltymų, riebalų ir angliavandenių apykaitą. Be vitamino E , saulėgrąžų aliejuje išsaugotas natūralus vitaminų A,D ir F kiekis. Apie vitaminus A,D,E daug žinoma, tuo tarpu jų “kolegai“ vitaminui F atstovauja linolo ( 55 – 72 %) ir linoleno ( apie 0,3 % ) polinesočiosios riebalų rūgštys. Šios rūgštys reikalingos biologinių membranų normaliai struktūrai ir funkcijai palaikyti. Vitaminas F dalyvauja riebalų apykaitoje, nuo jo sumažėja cholesterolio kiekis kraujyje, pagerėja kraujagyslių sienelių pralaidumas, tinka ir aterosklerozės profilaktikai. Biochemikų nuomone, saulėgrąžų aliejus yra cholesterolio tramdytojas.
Žmogui per parą polinesočiųjų rūgščių reikia 2- 6 g. Tiek jų yra 15 – 20 g saulėgrąžų aliejaus.
Saulėgrąžų aliejus vartojamas šaltiems patiekalams, kepimui, salotoms.
Šaltinis: tka.lt
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Cukraus dėka pyragaičiai tampa trapesni - Jei į mažus pyragėlius įbersite mažiau cukraus, jie taps minkštesni, o jei daugiau – kietesni ir trapesni. Šaltinis : dansukker.com ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
susipyko smelyne bezaisdami du vaikai ir vienas sako kitam: mano tete galetu visa klaipeda nupirkti! O kitas atkirto: mano tete jam neparduotu!