Straipsniai
Serviravimas
Dar senovės romėnai pastebėjo, kad egzistuoja neišardoma vyno triada - spalva - kvapas - skonis: gurkšnoti vyną - tai reiškia grožėtis juo taurėje, užuosti jo išskirtinį aromatą ir galiausiai mėgautis unikaliu jo skoniu. Vyno ekspertai, nagrinėdami išskirtines vyno savybes, jo gėrimo kultūrą, išskiria subjektyviuosius ir objektyviuosius veiksnius. Aplinka, nuotaika, žmogus, esantis šalia - tai subjektyvūs veiksniai, padedantys “sukurti” vienokį ar kitokį vyno skonį. Tačiau, norint tinkamai mėgautis vynu, pajusti jo skleidžiamą aromatą, ne mažiau svarbūs ir objektyvūs veiksniai - taurės, vyno pateikimo ir laikymo temperatūra ir pan.
Taurės
Kiekvienas vynas pilnai atskleidžia savo charakterį, jei jis geriamas iš taurės, skirtos būtent šiam vyno tipui. Egzistuoja dešimtys vyno taurių rūšių - išskiriamos ne tik balto, raudono ar desertinio vyno taurės, bet ir atskiros taurės cheresui ar portveinui. Kita vertus, ir dvi tulpės formos taurės, šiek tiek mažesnė ir siauresnė - baltajam vynui, aukštesnė ir didesnė - raudonajam, gali puikiai išsaugoti tikrąją vyno spalvą, aromatą ir skonį.
Pavyzdžiui, norint, kad išryškėtų elegantiškas spanguolių ar juodųjų serbentų natūralaus vyno aromatas, jam reikia erdvės. Tinkamiausia šiam vynui - tradicinės formos taurė. Aukštoje, siauroje taurėje vynas gauna per mažai oro ir negali atskleisti tikrojo savo aromato.
Siauresnė ir aukštesnė tulpės formos taurė skirta jauniems, temperamentingiems baltiesiems vynams. Tokioje taurėje natūralus obuolių vynas p/sausas ir p/saldus bus ypatingai gaivus ir tonizuojantis.
Tuo tarpu desertiniai “Aronijos”, “Juodųjų serbentų” bei “Raudonųjų serbentų” vynai savo geriausias savybes atskleis tulpės formos į viršų šiek tiek siaurėjančioje taurėje.
Dar šis tas apie taures:
patrauklios, brangios krištolinės taurės mėgautis vynu netinka - jų sienelės per storos, iškreipia spalvą, negalima pajusti tikrojo vyno skonio;
mėgaudamiesi vynu, taurę laikykite už kojelės, kitaip vynas per daug įšils nuo rankų;
pripilkite tik iki taurės platumos, kad geriausia prasiskleistų visa vyno kvapų puokštė.
Vyno vartojimo temperatūra
Tik tuomet, kai pasirenkama tinkama vyno patiekimo temperatūra, galima iš tikrųjų įsitikinti, ar vynas geras. Jei vyną pateiksit per šaltą - jis liks “nekalbus” ir “užsidaręs”, o pernelyg šiltas - gali prarasti tikrąjį savo skonį.
Kad pajustumėte mėgavimosi vynu pilnatvę, vadovaukitės šiais patarimais:
Natūralus obuolių vynas - 12 - 14 °C;
Natūralūs juodųjų serbentų bei spanguolių vynai - 14 - 16 °C;
Obuolių cheresas “Pikų dama” - 15 - 18 °C;
Desertiniai “Aronijos”, “Juodųjų serbentų” ir “Raudonųjų serbentų” vynai - 12 - 15 °C.
Atsiminkite, peršaldžius vyną dingsta jo aromatas. Gerai neatšaldyto vyno skonis ne visiškai atsiskleidžia: praranda savo taurumą, tampa “nuobodus”.
Vyno laikymas
Vaisių-uogų vynai, užkimšti žieviniais kamščiais, turi būti laikomi horizantaliai, kambario temperatūroje, tamsioje vietoje, apsaugotoje nuo tiesioginių saulės spindulių. Atidarytą vaisių-uogų vyną rekomenduojama laikyti ne ilgiau kaip tris dienas, laikant šaldytuve - šiek tiek ilgiau. Priešingu atveju didelis deguonies kiekis sunaikins vyno gyvybingumą - vynas praras šviežumą bei gaivų vaisių ir uogų aromatą.
Šaltinis :
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):cia apie tares ir vina bet apie maisto serviravima nieko neparasyta :(
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Mamyte, ar čia jau bezdžionė? -klausia Petriukas zoologijos sode.
- Ne, čia dar tik kasininkė, -paaiškina mama.