Straipsniai
Šilokarčemos gardumynai
Iki karo Šilutėje (arba Haydekruge, kaip anksčiau buvo vadinama Šilokarčiama) buvo nemažai kepyklų, cukrainių, kavinių ir kitokių maitinimo įmonių, kuriose būdavo kepama bei gaminama įvairiausių kepinių, saldėsių ir desertų. Garsieji Šilutės žuvies turgūs sutraukdavo minias žmonių iš Tilžės, Klaipėdos ir Didžiosios Lietuvos, kuriems reikėdavo ir patiems pasimaitinti, ir skanių lauktuvių iš Šilutės parvežti. Net šiandien dar daug kas prisimena garsiuosius Šilutės štrudelius (vynioti sluoksniuotos tešlos pyragai) su žemuogėmis, nes Šilutės apylinkės ypatingai garsėjo savo žemuogynais. Štroizelius (trapios tešlos pyragaičiai) su medumi ir lazdynų riešutais, Haydekrugo šarlotę (greitai gaminamas tortas) su agrastų uogienę, už kurios receptą šilutiškiui kepėjui vienas Berlyno cukrainės savininkas siūlė net šimtą tūkstančių markių, nes tokios agrastų uogienės nė vienas Vokietijos konditeris dar nemokėjo gaminti. Jos receptą turiu, ir šilutiškiai verslininkai vėl galėtų atgaivinti vadinamos karališkos agrastų uogienės gamybą, kuria būtų galima stebinti visą Europą...
Tačiau po karo, kai Šilutėje buvo daug karo metais nugriautų pastatų, katalikų bažnyčioje buvo įsikūręs okupantų rusų karinis garnizonas, kai ypatingai trūko maisto produktų ir net iš vakaro reikėdavo užsiimti eiles prie duonos, kai į Šilutę gyventi suvažiavo daug iš Lietuvos žmonių, senieji receptai buvo nežinomi arba pamiršti. Todėl dabar, kai Europos tautos ypatingai daug dėmesio skiria savo kulinariniam paveldui, kai užsienio turistai tiesiog ieškote ieško autentiškų vietinių valgių ir gėrimų, laikas būtų prisiminti senuosius Šilokarčemos gardumynų receptus ir pamėginti pasigaminti, patiems paragauti ir savo svečius vaišinti senaisiais gardėsiais.
Tiesa, senieji Šilutės gyventojai turėtų prisiminti pokario katalikų klebono gaspadinės kepamus šokoladinius pyragaičius ir bandeles su cinamonais, riešutais ir razinomis, kuriais būdavo vaišinami parapijiečiai. Senoji klebono gaspadinė Marta tuos gardėsius buvo išmokusi kepti, dirbdama brolių Mikutaičių (Mikuteit) restorane ir Šilutės cukrainėse.
Bet prieš pradedant gaminti senuosius gardėsius, svarbiausia yra atsiminti tai, kad visi parduotuvėse arba turguose pirkti vaisiai, riešutai, aguonos turi būti gerai nuplauti. Ypač svarbu gerai nuplauti kiaušinius. Juos patarčiau nuplauti su šepetėliu ūkišku muilu, paskui sodos tirpalu ir gerai nuskalauti.
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
A.Vincentas Sakas.
Tel. +37046 35 02 92. Mob. tel. +370617 24 338
El.paštas: vincentas.sakas@takas.lt
info@culinaryheritage.eu
My Skype account: vincentas.sakas
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Kalbasi du draugai.
- Kartą supainiojau žmoną su plėšiku. Kaip jinai rėkė, priešinosi, kai pro langą stūmiau…
- Čia tai niekis. Va aš supainiojau plėšiką su žmona. Kaip jis rėkė, priešinosi…