Straipsniai
TV propoguoja antisanitariją ir nevalyvumą
O pabaigai apie TV “kulinarijos pipirus”. Būtų juokinga, jei nebūtų gėda. Gėda už lietuvių kulinariją, atiduotą neišmanėliams, gėda už matomas ir girdimas nesąmones, gėda už mulkinamas “lietuviškas pupas”. Mat jį galas, tuos kulinarijos terminus, bet kai tauta mokinama antisanitarijos, - juokai menki. Gal kur nors kalnuose ir galima mėsytę takšnoti rankomis, dėti ją lėkštėsna, būtinai dar patapšnojant, paskui su tais pačiais taukinais pirštais imti lėkštę ir ją riebaluotą dėti ant stalo arba staltiesės, taukuotomis rankomis kilnoti vyno taures, barškinti gitarą ir čiupnoti “alpstančias pupytes”, tačiau aukštesnės kultūros, aukštesnės kulinarijos kraštuose tokie dalykai turėtų, švelniai tariant, atrodyti bukagalviškais, nešvankiais ir nešvariais.
Deja, taip nėra, - LTV, 4 kanalas, Tele-3, Tango TV, ypač „šoumenas“ Maratas energingai propoguoja antisanitariją, higienos normų nepaisymą, operatoriai lyg tyčia stambiais planais rodo purvinomis rankomis ir juodomis panagėmis nemokšiškai laikomus virtuvinius įrankius. Kulinarinių laidų operatoriai per žydriuosius ekranus demonstruoja šių laidų vedėjų nemokšiškumą, ypatingai prastą lietuvių kalbos žinojimą, visišką kulinarinį neišprusimą, atsilikimą ir nežinojimą Europos higienos ir sanitarijos normų. Kulinarinėse laidose besiblaškančios pupytės nė nenutuokia, kad tauta akyvaizdžiai mato jų plaukus, krentančius į ruošiamus valgius.
Dabartinė LTV kulinarinė laida visai „nusivažiavo“, pradėjusi rodyti prisvilusias bulves, gal ir gerbiamus kitose kultūros srityse, tačiau apie kulinariją mažai išmanančius. Kas būtų, jei teatro laidas imtų vesti eilinė virėja ir pradėtų teigti, kad Šekspyro operą „Dėdę Vanią“ šoko aktorius Banionis, o obojumi su violančelės smičiumi jam grojo filosofas Donskis…
Kulinarinių laidų vedėjams, prodiuseriams, galų gale net TV kanalų savininkams reikėtų pasimokyti bent iš rusų TV, kaip privalu daryti kulinarines laidas, gal tada nebus gėda už šiandienos Lietuvos TV kulinarijos analfabetus, kuriems nosį nušluostė „Kulinarinėse kelionėse“ Turkijos ambasadorienės virėjas, valgį gaminęs ne tik padoriai ir švariai apsirengęs virtuvei tinkančia darbine apranga, bet ir su vienkartinėmis pirštinėmis…
Nežinia kada kalbininkai sutvarkys maisto prekių parduotuvių, turgaviečių ir maitinimo įmonių mažaraščių klaidas, bet žiniasklaidai, TV ir radijui, kulinarinių knygų leidykloms, kulinarinių leidinių leidėjams, ypač moterų ir panelių žurnalų redaktorėms ir žurnalistėms lietuvių kalbą ir ypač kulinarinę terminiją privalu žinoti. Tai ypač sakytina apie prieskonius, retas daržoves ir vaisius, kitus egzotiškus maisto produktus, patiekalus, valgius ir gėrimus. Na, o jei abejojama arba nežinoma, tai pasiklausti, pasikonsultuoti protingam žmogui jokia gėda.
TV kulinarinių laidų vedėjams pacituosiu praėjusio šimtmečio 1901 metais Seinuose išleistos knygos „Šeimininkėms vadovėlis“ porą pastraipų apie švarą:
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
A.Vincentas Sakas
Tel. 8~46 35 02 92. Mob tel. 8~617 24 338
El.paštas: vincentas.sakas@one.lt
arba: vincentas.sakas@takas.lt
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Kol kas nėra nė vieno komentaro. Tu gali būti pirmas!
Palikite savo komentarą:
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Tradicinis fondiu - Kai ruošiate „burginjon“ fondiu, aliejus neturėtų sudaryti daugiau dviejų trečdalių indo ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Einšteinas miršta ir patenka i dangų.
- Tu elgeisi gerai, tad išpildysiu vieną tavo norą,- sako dievas.
- Dieve, užrašyk man Visatos lygtį!
Dievas sėdasi ir rašo.
- Bet juk čia klaida!- beda pirštu Einšteinas
- Žinau... ką jau čia bepadarysi...