Straipsniai
Vaisių ir uogų vynai, vaisių ir uogų vyno gėrimai, vaisių ir uogų vyno kokteiliai

Ramunė Baranauskienė
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė
Vaisių ir uogų vynu gali būti vadinamas produktas, gautas fermentacijos būdu tiktai iš šviežių vaisių ir uogų (išskyrus vynuogių) sulčių arba sulčių, gautų atskiedus vaisių ir uogų (išskyrus vynuogių) koncentratą, pridedant ar nepridedant vandens, cukraus, medaus, etilo alkoholio, leidžiamų maisto priedų.
Tik vynas, pagamintas iš vienos rūšies uogų ar vaisių, gali būti vadinamas tų uogų ar vaisių pavadinimo vynu (obuolių vynas, vyšnių vynas ir pan.). Vynas, pagamintas iš vaisių ir/ar uogų mišinio, vadinamas vaisių ir uogų vynu.
Natūralus vaisių ir uogų vynas - gėrimas, kuriame esantis etilo alkoholis yra susidaręs tik fermentacijos būdu. Priklausomai nuo cukraus kiekio, vynas gali būti sausas, pusiau sausas, pusiau saldus, saldus. Jeigu šiame vyne yra anglies dioksido, jis vadinamas:
- putojantis vaisių ir uogų vynas - gėrimas, kuriame visas anglies dioksido kiekis susidaro antrinio fermentavimo proceso metu;
- gazuotas vaisių ir uogų vynas - gėrimas, kuriame visas anglies dioksidas ar jo dalis pridėtas dirbtinai.
Spirituotas vaisių ir uogų vynas - gėrimas, gaunamas fermentuojant sultis iki nustatyto alkoholio kiekio, po to pridedant maistinio etilo alkoholio ir kitų leidžiamų priedų. Šis vynas gali būti vadinama
specialios technologijos vaisių ir uogų vynas, jeigu jame ne mažiau kaip 12 tūrio proc. etilo alkoholio gauta fermentacijos būdu ir/arba jam savitos juslinės savybės suteikiamos tam tikrais technologijos procesais.
Vaisių ir/ar uogų vyno gėrimas - gėrimas, pagamintas iš vieno ar daugiau vaisių ir/ar uogų vyno, į kurį gali būti pridėta sulčių, nealkoholinių gėrimų ar jų mišinio, tačiau negali būti papildomai dėta etilo alkoholio. Vaisių ir/ar uogų vyno gėrime etilo alkoholio turi būti ne mažiau kaip 7 ir ne daugiau kaip 12 proc. tūrio.
Vaisių ir/ar uogų vyno kokteilis - gėrimas, pagamintas iš vieno ar daugiau vaisių ir/ar uogų vyno, į kurį gali būti pridėta vynuogių vyno, sulčių, nealkoholinių gėrimų ar jų mišinio, tačiau negali būti papildomai dėta etilo alkoholio. Vaisių ir/ar uogų vyno kokteilyje etilo alkoholio turi būti ne mažiau kaip 4 ir ne daugiau kaip 7 proc. tūrio.
www.vet.lt
Komentarai
skaityti visus (20 paskutinių):Patarkit,kaip daryti vyną iš braškių uogėnės
"Patiekalai.lt" pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, nesusiję su tema,
pasirašyti kito asmens vardu, pažeidžia įstatymus, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams.
"Patiekalai.lt" privalo informuoti specialiąsias Lietuvos tarnybas apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę,
religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorių duomenis. Taip pat gali tai padaryti savo iniciatyva.
Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.
PATIEKALAI.LT rekomenduoja
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Organizmui reikia bananų ir datulių - Iš vaisių atmintį geriausiai stiprina bananai. Juose taip pat gausu magnio bei vitamino B6. Labai vertingos ir datulės - kalio, fosforo, magnio bei lengvai pasisavinamos gliukozės šaltinis. Visa tai padeda smegenų veiklai....
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
-Dispetčeri, dispetčeri! Kalba lėktuvas 1324, kalba lektuvas 1324. Mūsų kompiuteris sugedo, mūsų kompiuteris sugedo. Ką daryti? -Kalba dispetčeris. Žaiskite su laptopais. Kartoju, žaiskite su laptopais.