Žodynas
AKVAVITAS
Akvavitas (Aquavit) – tai grūdinių javų ar bulvių spiritas. Akvavito pavadinimas kilo iš lotyniškų žodžių aqua vitae (gyvybės vanduo). Kad degtinė tikrai galėtų būti vadinama akvavitu, būtina ją pagardinti kmynais arba krapais. Yra akvavitų, gadinamų kalendra, cinamonu, kopra, citrinos žievele, gvazdikėliais ar kitais paslaptingais priedais. Vokiškas akvavitas yra 38 – 40 proc. tūrio, o daniškas – šiek tiek stipresnis 40 – 42 proc. tūrio.
Aromatizuota degtinė, šiais laikais daugiausia geriama per ar po pietų, nes, manoma, jog teigiamai veikia virškinimo traktą. Prieš geriant akvavitą patariama atšaldyti – atsiskleis tikrasis skoknis ir aromatas.
KAI KURIOS ŽINOMOS AKVAVITO RŪŠYS:
AALBORG JUBILEUM
Daniškas akvavitas, paskanintas kmynais, pankoliais ar krapais.
AALBORG TAFFEL
Kmynų skonio daniškas akvavitas.
BASKA DROPPAR
Švediška degtinė stipraus pelynų prieskonio.
HALLANDS FLADER
Švediška šeivamedžių uogų skonio degtinė.
HERRGARDS AQUAVIT
Švediškas akvavitas, pagardintas kmynais, vyno statinėje brandinto viskio skonio.
LYSHOLMS LINIE AKVAVIT
Norvegiškas kmynų skonio akvavitas. Brandinamas vyno statinėse, kurios kraunamos į laivą ir vežamos į Australiją, o paskui tuo pačiu laivu grąžinamos atgal. Etiketėse nurodyta, kokiu laivu šis gėrimas buvo vežiojamas ir kada buvo kertamas ekvatorius.
OP ANDERSON
Švediška degtinė, pagardinta kmynais, pankoliais ir anyžiais.
SKANE AKVAVIT
Populiariausia švediška degtinė. Pagardinta tokiais pat priedais kaip ir Op Anderson, tik jų perpus mažiau.
SVARTVINBARSBRANNVIN
Švediška tamsiai raudonos spalvos degtinė juodųjų serbentų skonio.
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Paruoškite dar skanesnę plaktą grietinėlę! - Ar Jūs mėgstate pyragaičius ir desertą patiekti su plakta grietinėle? Žiupsnelis smulkaus arba vanilinio cukraus padarys ją dar skanesnę. Šaltinis : dansukker.com ...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Susitiko du butelio broliai:
– Sakyk, kodėl aš visąlaik patenku į blaivyklą, o tu ne?
– Aš jaučiu normą…
– Tai ir man patark.
– Užsukęs į miestelio alinę, iškart nusižiūriu pačią bjauriausią bobšę. Kada ji pradeda man patikti, viskas, - daugiau nė gramo!