Žodynas
Alyvuogių aliejus
Alyvuogių aliejus - aliejus, gaminamas iš alyvmedžio vaisių. Gausiai naudojamas Viduržemio jūros šalių kulinarijoje. Taip pat naudojamas kosmetikos, muilo gamyboje.
Alyvuogių aliejaus rūšys
Alyvuogių aliejų galima padalinti pagal gamintojų šalis: čia apie 60% rinkos atitenka Ispanijai ir Italijai, o likusioji dalis tai Graikija, Prancūzija, Tunisas, Marokas, Turkija, Portugalija, Kinija, Čilė, Peru, Brazilija, Meksika, Angola, PAR, Urugvajus, Afganistanas, Australija ir JAV.
Vienas iš alyvuogių įvertinimo kriterijų yra rūgštingumas, kuris reiškia aliejinės rūgšties kiekį gramais 100 gr. alyvuogių aliejaus kiekyje. Rūgštingumo laipsnio negalima nustatyti ragaujant aliejų. Kuo rūgštingumas mažesnis, tuo geriau, nes tai reiškia, kad aliejus buvo pagamintas iš sveikų, gerai aliejui tinkančių alyvuogių. Aliejaus rūgštingumas yra tiesiai susijęs su panaudotų alyvuogių kokybe. Bet pats rūgštingumas negali būti vieninteliu kriterijumi, nes pasitaiko aliejų su labai mažu rūgštingumu, bet jų skonis, spalva arba aromatas yra anaiptol ne tobuli.
Yra daug alyvuogių aliejų skirstymo būdų. Vienas jų:
Virgin Olive Oil (liet. grynas alyvuogių aliejus) - aliejus gaunamas iš alyvuogių nekeičiant jų pagrindinių savybių. Taip gaunamas visiškai natūralus produktas, turintis visas alyvuogių savybes ir charakteristikas. Šis aliejus skirstomas į tris rūšis:
„extra" (liet. ypač grynas alyvuogių aliejus) - jo rūgštingumas yra mažesnis negu 1% - geriausiuose aliejuose netgi 0,225% - tokį rezultatą galima pasiekti tik tada, kai alyvuogės buvo surinktos rankomis, o aliejaus spaudimas buvo pradėtas per 24 valandas po alyvuogių surinkimo. Aliejai, turintys pavadinime „extra", yra pirmojo spaudimo, tačiau aliejai „extra" mūsų parduotuvėse minimaliai atitinka šios rūšies aliejaus reikalavimus. „average" - gaminama iš labiau prinokusių negu „extra virgin olive" alyvuogių ir turi rūgštingumą iki 1,5%.
„strong" - rūgštingumas iki 2%.
Refined Olive Oil (liet. rafinuotas alyvuogių aliejus) - atsiranda po cheminės „virgin olive oil" rafinacijos, kuri turi pagerinti aliejaus skonį, praskaidrinti ir suteikti aliejui tinkamą spalvą.
Olive Oil - gaunama rafinuojant alyvuogių minkštimą ir odeles. Turi šviesesnę spalvą ir yra labiau beskonė. Turi rūgštingumą iki 3,3%.
Olive-Pomace Oil (liet. alyvuogių išspaudų aliejus) - aliejus gaunamas perdirbant tai, kas liko po ankstesnių spaudimų. Tai yra žemesnės leidžiamos valgyti rūšies aliejus.
Refined Olive-Pomace Oil (liet. rafinuotas alyvuogių išspaudų aliejus) - aliejus gautas rafinavus tokį aliejų, kurio skonis arba rūgštingumas neleido jį naudoti maistui.
Ispaniško alyvuogių aliejaus rūšys:
„Virgen" - paprastai tariant - alyvuogių sultys. Nemaišytas, nerafinuotas, turi skonį ir vitaminus, kaip alyvuogė. Rūgštingumas nėra didesnis negu 1,5%.
„Extra virgen" - gryniausias su labiausiai intensyviu skoniu ir aukščiausios kokybės aliejus. Rūgštingumas iki 1%. Nėra jokios kontroliuotos arba su homologacija šios rūšies aliejaus gaminimo technikos.
„Aceite de oliva" - (aliejus iš alyvuogių); anksčiau vadinta gryna, gaunama sumaišant rafinuotą aliejų su „virgen" rūšies aliejais. Mišinių variantai lemia gaunamo aliejaus skonį ir spalvą.
„Aceite de oliva ligero" - (lengvasis alyvuogių aliejus) irgi gaunamas sumaišant rafinuotą aliejų su „virgen" rūšies aliejais. Nuo „Aceite de oliva" (grynos) rūšies skiriasi švelnesniu skoniu.
„Aceite de oliva orgánico" - (organinis alyvuogių aliejus). Šio aliejaus gamybos procesas yra panašus į kitų rūšių gamybą. Skirtumas tame, kad į organiškame aliejuje nėra pesticidų ir jokių kitų sintetinių cheminių junginių. Be to šis aliejus nėra filtruojamas, kad jame liktų visi natūralūs kvapai. Alyvuogės, skirtos šios rūšies gamybai, niekada nepalietė žemės ir yra renkamos rankomis. Tai nuostabiausias ir puikiausias ispaniškas aliejus.
Itališko aliejaus rūšys:
Italijoje, kad galima būtų įvertinti aliejaus kokybę, buvo įvestas PANEL TESTAS. Alyvuogių aliejaus žinovai ir tikri gurmanai įvertina visokias produkto savybes ir galutinai priskiria aliejui atitinkamą įvertinimą balais. Daugiausia aliejus gali gauti 6,5 balo - „gaminys neturi jokių defektų", t.y. idealus. „Egzamino" metu įvertinamas skonis, aromatas, spalva, na ir žinoma rūgštingumas. Realybėje labai retai kuris alyvuogių aliejus gauna tuos gamintojo išsvajotus 6,5 punktus. Bet tiesa yra tokia, kad produktas parduodamas su „Olio Extravergine di Oliva" pavadinimu negali turėti mažiau negu 5,5 punktus - tai reiškia smulkias pastabas, kurios vis dėlto beveik neturi įtakos aliejaus skoniui, spalvai ir aromatui. Kitu labai svarbiu vertinimo kriterijumi yra rūgštingumas.
Itališkų aliejų rūšys atsižvelgiant į jų rūgštingumą ir Panel Testo įvertinimą skirstomos į:
„Olio Extra Vergina di Oliva" tai geriausias ir brangiausias itališkas alyvuogių aliejus, gaunamas išspaudžiant alyvuoges be pašildymo ir turi rūgštingumą iki 1%. Geriausius aliejus netgi šiandien gamina tradiciniu būdu. Alyvuogės būtinai renkamos rankomis ir malamos į tyrę granito girnose. Aliejus yra spaudžiamas be pašildymo ir po to filtruojamas. Olio Extra Vergine di Oliva Panel Teste gauna nuo 6,5 iki 5,5 pkt.
„Olio di Oliva vergine" tai antra irgi labai pageidaujama rūšis. Ši rūšis irgi gaunama išspaudžiant alyvuoges be pašildymo, bet jos rūgštingumas jau iki 2% ir Panel Teste šis aliejus gauna apie 5,5 balus.
Kitos daug prastesnės rūšys yra:
„Olio di oliva vergine corrente" su rūgštingumu iki 3,3%. Dažnai būna maišoma su prastesnės kokybės aliejais, todėl jokiu būdu negali būti pardavinėjama kaip Extravergine. Panel Testas - 3,5 balo.
„Olio di oliva vergine lampante" su rūgštingumu iki 3,3%. Gaunamas išmaišant visokių aliejų rūšis, tame ir rafinuotus aliejus. Be aukšto rūgštingumo jame yra rafinuotiems aliejams būdingų junginių, todėl ši rūšis yra daug, daug prastesnė už olio exreavergine di oliva. Panel Teste - 3,5 balo.
„Olio di oliva". Rūšis gaunama dažniausiai išmaišant prastesnės kokybės išspaustus pašildant aliejus. Karštasis spaudimas gerokai padidina išgaunamo aliejaus kiekį, bet suprastina kokybę. Rūgštingumas yra apie 1,5%.
wikipedia.org
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Kaip išrinkti tinkamą vyną ? - Visiems vynams dera universalus principas: kuo mažesniame plotelyje augintas vynuogių derlius, tuo savitesnis vyno charakteris. Paprastai tai reiškia ir aukštesnę vyno kokybę. Informaciją apie tai galite sužinoti skaitydami vyno etiketę ir žinod...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Dvi sraigės kalbasi:
-Žinai, vakar radau vieną tokį sodą... Ten tiek kopūstų...
-A, žinau tą sodą. Bet ten labai piktas sarginis šuo, tu nebijai?
-O ko bijoti? Tas šuo toks lėtas, kad kol pradės mus vytis, mūsų ten nei kvapo neliks.