Patiekalai.lt

Paieška tinklapyje: Išplėsta paieška

Žodynas


Kalcis


Svarbiausi šaltiniai: pienas ir pieno produktai, žuvis, austrės, kalmarai, sojos pupelės, daržovės (kopūstai, ropių lapai, garstyčių lapai, brokoliai). Iš sojos pupelių kalcis pasisavinamas taip pat kaip iš pieno. Kai kuriose lapinėse daržovėse (rūgštynėse, špinatuose) esanti oksalo rūgštis su kalciu sudaro netirpius kalcio oksalatus ir blogina jo pasisavinimą. Riebalų rūgštys žarnyne su kalciu sudaro netirpius junginius (muilus) – tai blogina kalcio pasisavinimą.

Funkcijos: 99 proc. organizme esančio kalcio yra kauluose bei dantyse, jis reikalingas jiems formuojantis ir suteikia tvirtumo. 1 proc. – kraujyje ir ląstelėse bei ekstraląsteliniame skystyje, kur reguliuoja daugelį svarbių metabolinių funkcijų. Kalcis reikalingas vykstant transportui pro ląstelių membranas, neurotransmiterių atsipalaidavimui sinapsėse, atsipalaiduojant ir aktyvinant intraceliulinius bei ekstraceliulinius fermentus, širdies laidžiosios sistemos veiklai, kraujo krešėjimui, raumenų kontrakcijai, miokardo laidumui. Kad organizmas iš maisto pasisavintų kalcį, būtinas vitaminas D.

Prisijungimas

Naujausi receptai

Restoranai

Atsitiktinis patarimas

Rekomenduojama knyga

Kol kas mūsų duomenų bazėje nėra nei vienos knygos.

Restoranų paieška pagal virtuves




Šiandien vardadienius švenčia:

Stanislovas, Vykintas, Daugailė, Leonas.

Pasveikink!

Anekdotas

Nežinomi asmenys apgadino sieną tarp dangaus ir pragaro. Velnias siunčia angelams telegramą: “Mūsų advokatai sako, kad remonto darbus turi atlikti dangus”. Angelai atsako: “Tikriausiai teks tai padaryti. Mes čia viršuje nerandame nė vieno advokato”.

Balsavimas

Ar svetainei Patiekalai.lt jau laikas keistis?
Taip, nes yra geresnių tokio tipo svetainių
Taip, galėtumėte apie tai pagalvoti
Ne, nereikia ir taip gerai
Man tas pats


Pasiūlyk temą