Žodynas
Kalcis
Svarbiausi šaltiniai: pienas ir pieno produktai, žuvis, austrės, kalmarai, sojos pupelės, daržovės (kopūstai, ropių lapai, garstyčių lapai, brokoliai). Iš sojos pupelių kalcis pasisavinamas taip pat kaip iš pieno. Kai kuriose lapinėse daržovėse (rūgštynėse, špinatuose) esanti oksalo rūgštis su kalciu sudaro netirpius kalcio oksalatus ir blogina jo pasisavinimą. Riebalų rūgštys žarnyne su kalciu sudaro netirpius junginius (muilus) – tai blogina kalcio pasisavinimą.
Funkcijos: 99 proc. organizme esančio kalcio yra kauluose bei dantyse, jis reikalingas jiems formuojantis ir suteikia tvirtumo. 1 proc. – kraujyje ir ląstelėse bei ekstraląsteliniame skystyje, kur reguliuoja daugelį svarbių metabolinių funkcijų. Kalcis reikalingas vykstant transportui pro ląstelių membranas, neurotransmiterių atsipalaidavimui sinapsėse, atsipalaiduojant ir aktyvinant intraceliulinius bei ekstraceliulinius fermentus, širdies laidžiosios sistemos veiklai, kraujo krešėjimui, raumenų kontrakcijai, miokardo laidumui. Kad organizmas iš maisto pasisavintų kalcį, būtinas vitaminas D.
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Be cukraus iškepta duona - Net jei norite išsikepti duonos be cukraus, į ½ l tešlos reikia įpilti 2 valgomuosius šaukštus sirupo. Tešlai kylant, mielės „suvalgo” sirupą ir iškepusi duona būna be cukraus. Pabandykite ir pastebėsite daug skirtumų tarp duonos, iškep...
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
Nežinomi asmenys apgadino sieną tarp dangaus ir pragaro. Velnias siunčia angelams telegramą: “Mūsų advokatai sako, kad remonto darbus turi atlikti dangus”. Angelai atsako: “Tikriausiai teks tai padaryti. Mes čia viršuje nerandame nė vieno advokato”.