Žodynas
Kalcis
Svarbiausi šaltiniai: pienas ir pieno produktai, žuvis, austrės, kalmarai, sojos pupelės, daržovės (kopūstai, ropių lapai, garstyčių lapai, brokoliai). Iš sojos pupelių kalcis pasisavinamas taip pat kaip iš pieno. Kai kuriose lapinėse daržovėse (rūgštynėse, špinatuose) esanti oksalo rūgštis su kalciu sudaro netirpius kalcio oksalatus ir blogina jo pasisavinimą. Riebalų rūgštys žarnyne su kalciu sudaro netirpius junginius (muilus) – tai blogina kalcio pasisavinimą.
Funkcijos: 99 proc. organizme esančio kalcio yra kauluose bei dantyse, jis reikalingas jiems formuojantis ir suteikia tvirtumo. 1 proc. – kraujyje ir ląstelėse bei ekstraląsteliniame skystyje, kur reguliuoja daugelį svarbių metabolinių funkcijų. Kalcis reikalingas vykstant transportui pro ląstelių membranas, neurotransmiterių atsipalaidavimui sinapsėse, atsipalaiduojant ir aktyvinant intraceliulinius bei ekstraceliulinius fermentus, širdies laidžiosios sistemos veiklai, kraujo krešėjimui, raumenų kontrakcijai, miokardo laidumui. Kad organizmas iš maisto pasisavintų kalcį, būtinas vitaminas D.
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
-Kokiai gyvūnų grupei priklauso akinuotoji gyvatė???
-Tikriausiai trumparegių...