Žodynas
Krakmolas
Krakmolas yra kompleksinis angliavandenis, polisacharidas, sudarytas mažiausiai iš 10 sacharidų molekulių. Fizinė forma - netirpūs šaltame vandenyje, balti, grūdėti milteliai. Krakmolas augaluose gaminasi fotosintezės būdu ir yra kaupiamas jų vaisiuose, šaknyse, grūduose ir kt. Karštame vandenyje krakmolas sudaro koloidinį tirpalą – krakmolo kleisterį.
Biochemiškai krakmolas yra dviejų polimerinių angliavandenių (polisacharidų) – amilozės ir amilopektino – kombinacija. Amilozė yra sudaryta iš gliukozės monomero molekulių, susijungusių galais, suformuojant alfa-1,4 grandines. Amilopektino grandinė formuojama iš alfa-1,6 grandžių, su išsišakojimu kas 24-30 gliukozės monomero molekulių. Įvairių augalų krakmolas skiriasi pagal amilozės ir amilopektino kiekį: kukurūzų krakmole yra iki 85 % amilozės, o kviečių krakmole – iki 99 % amilopektino.
Krakmolas yra virškinamas vykstant hidrolizei, katalizuojant fermentams amilazėms. Krakmolo molekulės verčiamos į angliavandenių molekules, kurios toliau virškinamos kitų fermentų - maltazės.
Naudojimas
Pramonėje naudojamas klijų, popieriaus, tekstilės gamyboje. Maisto pramonėje naudojamas įvairių padažų ir kisieliaus sutirštinimui. Lietuvoje maistui dažniausiai naudojamas bulvių krakmolas. Taip pat naudojamas jodui tirpaluose aptikti – amilozės reakcijoje su jodu vyksta procesas, kurio rezultate gauti junginiai atspindi mėlyną šviesos spektro dalį.
Prisijungimas
Naujausi receptai
Gruziniškas sūrio pyragas "Chačiapuris"
Mažos bandelės su cinamonu
Aštri kalakutiena su daržovėmis
Omletas su sūriu
Lietiniai su varške ir persikų padažu
Plovas (2)
Naminis kugelis česnakinėse
Bulvių plokštainis su vištiena (2)
Krevečių Tempura
"Ledinė" kava
Restoranai
Atsitiktinis patarimas
Svogūnų kepimas - Svogūnai gražiai pagels ir bus skanesni, jei kepdami juos pabarstysite cukraus pudra....
Rekomenduojama knyga
Restoranų paieška pagal virtuves
Šiandien vardadienius švenčia:
Anekdotas
– Kodėl gandrai rudenį išskrenda į Afriką?
– Negrai irgi nori turėti vaikų, – atsako Petriukas.